Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Συμφωνήσαμε ως προς το ότι οι πρόσφατες αμερικανικές εκκλήσεις για μια πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια δε μας βρίσκουν σύμφωνους στο μέτρο που δεν είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα συγκυριακά πακέτα που έχουμε ήδη διαμορφώσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της Συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ, απορρίπτοντας ουσιαστικά την αμερικανική πρόταση - στίγμα για πρόσθετη «δημοσιονομική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τη Δευτέρα, ο Λόρενς Σάμερς, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ζήτησε σε συνέντευξή του από τις βιομηχανικές χώρες να μη σταματήσουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη, διότι η παγκόσμια οικονομία «έχει ανάγκη από αύξηση της ζήτησης και από την έκτακτη δραστηριοποίηση των κρατικών εξουσιών», προϊδεάζοντας ουσιαστικά για τη θέση των ΗΠΑ λίγο πριν τη Σύνοδο της G20, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 2 Απρίλη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ πρόσθεσε από την πλευρά του ότι δεν προβλέπεται η λήψη κανενός νέου μέτρου. «Πρέπει ήδη να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε αποφασίσει», είπε. Μοναδική παραφωνία στους κόλπους της ΕΕ η Βρετανία, παρότι η χώρα δεν είναι στη ζώνη του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ τάχτηκε υπέρ της ανάληψης συντονισμένης διεθνούς δράσης απέναντι στην οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας τη θέση των ΗΠΑ και δηλώνοντας ότι θεωρεί πως οι κυβερνήσεις «οφείλουν να είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Λευκός Οίκος διέψευσε πως βρίσκεται σε διένεξη με την Ευρώπη, σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων για την προσεχή Σύνοδο της G20 και διαβεβαίωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα συνομιλήσει τόσο για τη ρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος, όσο και για τα μέτρα για την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Κατά τον Σάμερς, η ιδέα σύμφωνα με την οποία η οικονομία εξισορροπεί μόνη της είναι λανθασμένη και απηύθυνε έκκληση προς την G20 να υποστηρίξει την αναχρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά τους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ και το ΕΚΟΦΙΝ τάχτηκε υπέρ της προσωρινής αύξησης των οικονομικών πόρων του ΔΝΤ κατά 500 δισ. δολάρια (396 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των αναγκών πολλών χωρών απέναντι στην οικονομική κρίση, σύμφωνα με σχέδιο προκαταρκτικού εγγράφου, το οποίο θα συζητηθεί κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση στο Λονδίνο, στις 13 και 14 Μάρτη, των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G20.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ