Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαταλειμμένα ιστορικά κτίρια της πόλης

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Μακεδονίας - Θράκης, Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τα προβλήματα στα διατηρητέα α) Κτίριο Γραβιάς και Β. Ολγας, β) Κόκκινοι Πύργοι και γ) Παλιό Ιταλικό Προξενείο στο Νομό Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και καταστρέφει την πολιτιστική κληρονομιά. Σημαντικά ιστορικά μνημεία αποχαρακτηρίζονται κάτω από την πίεση οικονομικών και κατασκευαστικών συμφερόντων και ιστορικά κτίρια καταστρέφονται.

Ειδικότερα στο Νομό της Θεσσαλονίκης εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου έχουν αφεθεί τρία ιστορικά κτίρια της πόλης, τα οποία κοσμούσαν τη Θεσσαλονίκη με την αισθητική τους.

Πρόκειται για τα ιστορικά διατηρητέα: α) Κτίριο Γραβιάς και Β. Ολγας, β) Κόκκινοι Πύργοι και γ) Παλιό Ιταλικό Προξενείο στο Νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι μισογκρεμισμένα, με φθαρμένες προσόψεις, γεμάτα σκουπίδια και μπάζα, παρόλο που έχουν εκδοθεί αποφάσεις προστασίας και διατήρησής τους. Η χρηματοδότηση και τα κονδύλια που απαιτούνται για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης δεν εξασφαλίστηκαν, με συνέπεια σημαντικές βλάβες.

Στο παρελθόν η Εφορεία Νέων Μνημείων, αφού κατέγραψε τα διατηρητέα μνημεία της πόλης, κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού υπόμνημα διάσωσης και προστασίας μέσω της αγοράς τους από το εν λόγω υπουργείο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή τους από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια και να αποδοθούν στο λαό της περιοχής για πολιτιστικές χρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιπτώσεις είναι ήδη υπαρκτές καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν τα ιστορικά αυτά κτίρια με σημαντική πολιτιστική αξία

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί αν θα εξασφαλιστεί η κυριότητά τους από το Ελληνικό Δημόσιο και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία και τη συντήρηση των κτιρίων, μέσω της μεταβίβασής τους στο Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικά διατηρητέα, έτσι ώστε να αποδοθούν για πολιτιστικές χρήσεις στο λαό της Θεσσαλονίκης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταρρέει το «Παλατάκι» της Θάσου(2010-07-28 00:00:00.0)
Κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί(2010-03-30 00:00:00.0)
Αγοράστηκε η «ΥΦΑΝΕΤ»(2006-12-30 00:00:00.0)
Ιστορικό και διατηρητέο μνημείο το ΑΣΤΥ(2003-04-05 00:00:00.0)
Θέλουν να κατεδαφίσουν το «ΒΟΞ»!(2000-10-03 00:00:00.0)
Εκκρεμούν τα διατηρητέα σινεμά(1998-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ