Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέλουν να κατεδαφίσουν το «ΒΟΞ»!

«SOS» για τη διάσωση του ιστορικού θερινού κινηματογράφου «ΒΟΞ» στα Εξάρχεια στέλνει η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων προς το ΥΠΠΟ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήμο Αθηναίων, με αφορμή την αίτηση αποχαρακτηρισμού του συγκεκριμένου κινηματογράφου από διατηρητέο, που θα συζητιόταν χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Αίτηση, που, αν γίνει αποδεκτή από το δήμο, θα σημάνει την κατεδάφιση του «ΒΟΞ» και μαζί τη «διαγραφή» ενός κομματιού των 90 χρόνων κινηματογραφικής και ευρύτερα πολιτιστικής παιδείας που προσφέρουν οι θερινοί κινηματογράφοι.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του 1995, το ΥΠΠΟ έχει χαρακτηρίσει το «ΒΟΞ» ως ιστορικό τόπο και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, απαγορεύοντας οποιαδήποτε επέμβαση στο κτίριο - πολύ περισσότερο την κατεδάφιση - χωρίς την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Η Ενωση εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή της για την επιχειρούμενη κατεδάφιση και καλεί τον υπουργό Πολιτισμού να παρέμβει, ενώ καλεί και το Δήμο Αθηναίων να απορρίψει την αίτηση.

Το ζήτημα επίσης είναι ποιος δίνει τελικά εξηγήσεις για τους διάφορους αποχαρακτηρισμούς μνημείων που έρχονται προς συζήτηση σε δημόσια όργανα, όταν κανονικά δε θα έπρεπε να φτάνουν καν ως εκεί, ούτε σαν αιτήσεις;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ