Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κρατικές ενισχύσεις και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή
  • Συνάντηση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών
  • Nέα κρατικά πακέτα ενίσχυσης στην πλουτοκρατία δρομολογεί η ΕΕ...

Με τις «ευλογίες» και της Τράπεζας της Ελλάδας το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο δηλώνει την απόφασή του να στηρίξει την επιχειρηματική παρουσία του και τα επενδεδυμένα κεφάλαια στα κράτη των Βαλκανίων και στην ευρύτερη ζωτική, για τους ίδιους, περιοχή. Το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Από την Τράπεζα της Ελλάδας, διευκρινίζουν ότι η ενίσχυση της παρουσίας των ντόπιων τραπεζών δεν θα προέλθει από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ των κρατικών ενισχύσεων, αλλά από άλλες πηγές άντλησης κεφαλαίων, όπως για παράδειγμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα όργανα της ΕΕ. Είναι απόλυτα φανερό πως ο όποιος έλεγχος από την πλευρά κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδας - ακόμη και στο βαθμό που υπάρχει τέτοια πρόθεση - είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να εντοπίσει τις διαδρομές κεφαλαίων. Είναι, επίσης, φανερό πως οι ντόπιοι τραπεζίτες διεκδικούν το μερίδιο που προκύπτει από τη μοιρασιά και νέων κρατικών ενισχύσεων από την ΕΕ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη ζωτική περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα αποδείχνουν πως οι μερίδες του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου που έχουν «επενδύσει» σε αυτές τις αγορές έχουν πάρει το πράσινο φως από την ίδια την ΕΕ. Την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή έχουν αυστριακές τράπεζες, ενώ το ελληνικό τραπεζικό κεφάλαιο έχει αποσπάσει μερίδια αγοράς που ξεπερνούν το 20%. Η επιχειρηματική διείσδυση, που ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, πάτησε στο στέρεο έδαφος της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων από την ντόπια τραπεζική ανάπτυξή τους. Οι σημερινοί κλυδωνισμοί στις οικονομίες των κρατών αυτών έχουν κινητοποιήσει συνολικά τις μερίδες της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας (βιομηχανικό, εμπορικό κεφάλαιο κ.ά.). Οι ευρω-τραπεζίτες όμως είναι αυτοί που συντεταγμένα βγήκαν πρώτοι μπροστά - μπροστά, προβάλλοντας τις αξιώσεις τους με μοναδικό στόχο τη διάσωση της κερδοφορίας και της «ομαλής» παρουσίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ