Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Τρεις πρώην υπουργούς «έδειξε» ο Αρσένιος

Τρεις πρώην υπουργούς «έδειξε» χτες στη συμπληρωματική κατάθεσή του ο μοναχός Αρσένιος και δεν αποκλείεται να επιστρέψει η δικογραφία για τις «ιερές ανταλλαγές» στη Βουλή, καθώς προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών. Παράλληλα, η Μονή Βατοπεδίου ισχυρίζεται πλέον ότι η πρωτοβουλία για τις ανταλλαγές ανήκει στο κράτος και έγινε δεκτή απ' όλους τους αρμόδιους υπουργούς.

Στην εξάωρη κατάθεσή του το «δεξί χέρι» του Εφραίμ «έδωσε» στους δύο εισαγγελείς Εφετών Ε. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλη, που διενεργούν την έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τους πρώην υπουργούς Σ. Τσιτουρίδη (Γεωργίας), Ε. Μπασιάκο (Αγροτικής Ανάπτυξης) και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, ως υπεύθυνους για τις ανταλλαγές.

Οι εισαγγελείς Εφετών κάλεσαν το μοναχό Αρσένιο να εμφανιστεί προσωπικά ενώπιόν τους, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις, καθώς ο ίδιος με το γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του, είχε παραδεχτεί το ρόλο του στις ανταλλαγές από την πλευρά της Μονής Βατοπεδίου από το 2000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρσένιος περιέγραψε τις διαδικασίες των ανταλλαγών μεταξύ του δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου από το 2000 και μετά που ανέλαβε ο ίδιος, ενώ ανέφερε ότι οι υπουργοί ήταν θετικοί στη διαδικασία ανταλλαγής, καθώς οι μοναχοί είχαν ενημερωθεί από τους Τσιτουρίδη και Δούκα πως το κράτος δεν μπορούσε να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων που είχαν οι ακτήμονες.

Επίσης, διευκρίνισε στους εισαγγελείς ότι σε συνεργασία με τους ψαράδες το 2004... διεκπεραίωσε τα όρια στις παραλίμνιες εκτάσεις. Επειδή, όμως, υπήρχαν ακτήμονες, η Μονή ζήτησε ανταλλαγή με το δημόσιο. Υπέβαλε το αίτημα στην αρχή στον Σ. Τσιτουρίδη και στη συνέχεια στον Ε. Μπασιάκο, τον οποίο και επισκέφτηκαν.

Τότε άρχισαν να αντιδρούν διάφοροι τοπικοί παράγοντες της περιοχής που ζητούσαν να αποχωρήσει η Μονή από την ευρύτερη περιοχή της Βιστωνίδας.

Στο μεταξύ, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου Ηλ. Αναγνωστόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων, τι σημαίνει η φράση ότι η υπόθεση των ανταλλαγών είχε γίνει «αποδεκτή σε κυβερνητικό επίπεδο», την οποία αναφέρει ο Αρσένιος σε φαξ που είχε στείλει στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε: «Η έννοια είναι ότι η ιδέα της ανταλλαγής είχε γίνει αποδεκτή από όλους τους αρμόδιους υπουργούς», ενώ πρόσθεσε ότι «η πρωτοβουλία για τις ανταλλαγές ανήκε στο κράτος, προκειμένου να τερματιστούν οι αντιδικίες τόσο των τοπικών φορέων και της Μονής, όσο και της Μονής με το κράτος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραπέμπονται 14 άτομα για το Βατοπέδι (2013-10-08 00:00:00.0)
Καταγγελίες για δικομματική εμπλοκή (2010-05-22 00:00:00.0)
Κατέθεσαν οι μοναχοί της Μονής (2009-03-06 00:00:00.0)
Επέλεξαν και πάλι το υπόμνημα (2008-12-13 00:00:00.0)
Αρση του τραπεζικού απόρρητου του Εφραίμ και τριών μοναχών (2008-11-22 00:00:00.0)
Οχυρώνεται στη «νομιμότητα» των αποφάσεών της (2008-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ