Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν έχει επιτευχθεί επαρκής σύγκλιση

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό «δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί επαρκής σύγκλιση σε θεμελιώδη θέματα». Σε ομιλία του στα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη του Βελγίου Guy Sevrin, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι μια πραγματική σύγκλιση και μια συνολική λύση του προβλήματος δε θα καταστεί δυνατή «μέχρι που όλοι να ακολουθήσουν τη θέση για μια πραγματικά λειτουργική, ομόσπονδη δομή και μια κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση από ολόκληρο το λαό για ολόκληρο το λαό της Κύπρου».

Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αποδοχή της ανάγκης για σεβασμό στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών, ιδιαίτερα για σεβασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε αναφορά και στο θέμα της ασφάλειας, για το οποίο, αν και δεν έχει ακόμα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία έχει προβεί σε επανειλημμένες δογματικές δημόσιες δηλώσεις, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση αυτής της πτυχής του προβλήματος.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην όλη προσπάθεια παραμένει καθοριστικός, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τόνισε: «Σαν χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ έχει υποχρέωση να συμβάλει θετικά στη διαδικασία. Η επίλυση του Κυπριακού και η εκπλήρωση των διμερών υποχρεώσεών της προς το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμφίβολα θα διευκολύνουν τις προσπάθειές της να πλησιάσει την Ενωση και να ξεπεράσει εμπόδια στο δρόμο της».

Ωστόσο, ο Κύπριος Πρόεδρος, ανασκοπώντας ένα χρόνο προσπαθειών και ένα μεγάλο αριθμό διαπραγματευτικών συνεδριών για το Κυπριακό, απαρίθμησε ορισμένες ενδείξεις προόδου:

-- Οτι η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων από κοινού επανεγκρίθηκε και ότι το κοινό όραμα που διατυπώθηκε είναι αυτό μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

-- Οτι άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές Σεπτέμβρη πέρσι και έγιναν 21 ουσιαστικές διαπραγματευτικές συνεδρίες σε καλό κλίμα ειλικρινών ανταλλαγών.

-- Οτι η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχτεί και υποστηρίζει την ιδέα ότι η διαδικασία είναι από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Στο μεταξύ, η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και το θέμα που προκλήθηκε με τη διαρροή εγγράφου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Δήλωση αναφορικά με τη συνεδρίαση, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι ορισμένα κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις τους επί του εγγράφου, που κατατέθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και απαντήθηκαν διάφορα ζητήματα που εγέρθηκαν.

Η συζήτηση, προστίθεται, θα ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρίαση σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε τη διαρροή εγγράφου, η οποία υποσκάπτει την αξιοπιστία, το κύρος και το ρόλο του Σώματος αλλά και τη διαπραγματευτική δυνατότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, καταλήγει η δήλωση, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τήρηση της εμπιστευτικότητας των εγγράφων, όπως και της συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο κάτι που αποτελεί συλλογική ευθύνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημειώνοντας ότι όσα έπρεπε να λεχθούν για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι αυτά που περιλαμβάνονται στη δήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ