Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρίχνει «γέφυρες» με ΛΑ.Ο.Σ.

Αξιοποιεί τη βοήθεια από το ΛΑ.Ο.Σ. για να στηρίξει σε αυτή τη φάση το κλίμα συναίνεσης και αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο μελλοντικής εκλογικής συνεργασίας

Γέφυρες με το ΛΑ.Ο.Σ. φροντίζει να κρατά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας στη φάση αυτή να ενισχύσει την επιχείρηση συναίνεσης και αφήνοντας να αιωρείται το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας στο μέλλον.

Ηδη η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την «πάγια» πρωθυπουργική θέση ότι «δε συνεργάζεται με τα άκρα» και, παρά την επίσημη θέση ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας, τα κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν κλίμα προσέγγισης και αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα της μελλοντικής συνεργασίας. Από τη μια το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι παραμένει υπέρ της αυτοδυναμίας και δε χρειάζεται δεκανίκια για να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, ωστόσο από την άλλη αξιοποιεί την άνευ όρων «βοήθεια» που προσφέρει ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. για να στηρίξει το κλίμα συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την άλλη αφήνει αιωρείται το ζήτημα της μελλοντικής εκλογικής συνεργασίας και ως «αντίβαρο» στις κινήσεις «συσπείρωσης» που παρατηρούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας. Είναι σαφές αυτό και δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας από την άλλη να επαναλάβει την παλαιότερη κατηγορηματική δήλωση του Κ. Καραμανλή που απέκλειε τη συνεργασία με τα άκρα. Ο Ευ. Αντώναρος, προκειμένου να πείσει ότι δε χρειάζεται βοήθεια η κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδύναμη, συμπαγή πλειοψηφία, η οποία στηρίζει το κυβερνητικό έργο».

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου αν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ., περιορίστηκε να δηλώσει: «Ας είμαστε λίγο πιο πρακτικοί στην παρούσα φάση. Οπως ξέρετε, η ΝΔ έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας χαρακτήρισε ευφάνταστο σενάριο την εκλογική συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ., υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση τελειώνει στη «συναίνεση που ζήτησε πράγματι ο πρωθυπουργός».

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε θέλησε να σχολιάσει χτες την «επάνοδο» του Κ. Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ, η επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου απέδωσε την κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο φόβο του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Ο κ. Παπανδρέου έχει ένα τεράστιο προσωπικό άγχος και θέλει μέσα σε αυτό, το προσωπικό του άγχος, να βάλει πλέον τον κ. Σημίτη που μέχρι χθες τον είχε εκτός διαδικασίας και εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας», δήλωσε (στο «Σίτι»). Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Γερ. Γιακουμάτος εκτίμησε ότι «η διαγραφή του κ. Σημίτη, του πρώην Πρωθυπουργού, του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ είναι μια γκρίζα ζώνη. Αρα λοιπόν όταν αυτή τη ζώνη την καλύπτεις είναι θετικό». Εμφανίστηκε όμως αντίθετος με οποιαδήποτε συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ., λέγοντας ότι για το ΛΑ.Ο.Σ. ισχύει το «Φοβού τους Δαναούς...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ