Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Οχυρώνεται στη «νομιμότητα» των αποφάσεών της

Αποπροσανατολιστικός καυγάς μεταξύ κυβερνητικών στελεχών για το ποιος έβαλε τις «υπογραφές» εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας

Σταθερά στη γραμμή της οχύρωσης πίσω από τη νομιμότητα των αποφάσεών της κινείται η κυβέρνηση για το σκάνδαλο της εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου ΕΠΕ.

Επιμένει να επικαλείται το, σαθρό, άλλοθι ότι οι υπουργοί «ενήργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους» μετακυλίοντας τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της στις «γνωμοδοτήσεις» κρατικών υπηρεσιών(!). Την ίδια στιγμή ωστόσο έχει ξεσπάσει ένας άγριος καυγάς μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που χειρίστηκαν την υπόθεση μετακυλίοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος διέψευσε χτες τις καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα στο υπουργείο, Θ. Αλιφακιώτη, ότι απομακρύνθηκε επειδή δε συμφώνησε στην εκχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας, δείχνοντας ως «κεντρικό πρόσωπο» στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τον τότε υπουργό Ευ. Μπασιάκο.

Ο Θ. Αλιφακιώτης δήλωσε (στο Mega) ότι ο Ευ. Μπασιάκος τού ζήτησε να υπογράψει την απόφαση της ΚΕΔ για την ανταλλαγή ακινήτου με τη Μονή Βατοπεδίου και πως, μετά την απάντησή του ότι χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει την υπόθεση, ο πρώην υπουργός χειρίστηκε μόνος του την υπόθεση. Ο πρώην γγ δήλωσε, ακόμη, ότι αργότερα ο Ευ. Μπασιάκος τού ζήτησε τηλεφωνικώς να παραιτηθεί.

Απαντώντας στον Θ. Αλιφακιώτη, ο Ευ. Μπασιάκος αναφέρει ότι ο τότε γγ του υπουργείου «ουδέποτε εξέφρασε, και μέχρι χτες, τις επιφυλάξεις του για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας, με βάση την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ» και επικαλέστηκε την επιστολή παραίτησής του. Παραδέχεται πάντως ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι υπέγραψε δύο υπουργικές αποφάσεις που έδιναν το «πράσινο φως» για την εκχώρηση ακινήτων του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου. Επικαλείται όμως την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αλλά και το ότι η διαδικασία αναγνώρισης και παράδοσης της κυριότητας της Λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνη του 2003 επί ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα απαντώντας στον Π. Δούκα, που είχε δηλώσει προχτές ότι οι υπογραφές για τις μεταβιβάσεις μπήκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ευ. Μπασιάκος υποστηρίζει ότι «ως μη αρμόδιος υπουργός δεν υπέγραψε καμία πράξη ανταλλαγής δημοσίων κτημάτων με οποιοδήποτε κτήμα της Μονής Βατοπεδίου».

Πάντως ακόμα και γαλάζιοι βουλευτές εμφανίζονται να βρίσκονται σε κόντρα με το Βατοπέδι. Ο βουλευτής Χαλκιδικής Αθηναίος Φλωρίνης δήλωσε χτες (στον Αλφα 9,89) ότι η Μονή Βατοπεδίου «έχει κάνει μια επιδρομή στη Χαλκιδική, να πάρει εκτάσεις σε όλη την περιοχή. Κάθε μέρα εμφανίζεται και μια νέα περιοχή του νομού μας που την έχει καταλάβει το συγκεκριμένο μοναστήρι»... Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνει και ιδιωτικό λιμάνι, ενώ υπάρχει λιμάνι στην Ουρανούπολη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ