ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Σημαντική πείρα από την παρέμβαση του ΚΚΕ

Παρακαταθήκη για τον κλάδο τα συμπεράσματα από τη σύσκεψη που διοργάνωσαν οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Την ανάγκη πολιτικοποίησης των αγώνων, να αντιστοιχηθεί η πείρα που υπάρχει μέσα στους τόπους δουλειάς, η πείρα από τους μέχρι σήμερα αγώνες με το στόχο για ριζικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων, συνολικά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, υπογράμμισε ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη σύσκεψη που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο οι Κομματικές Οργανώσεις Εμποροϋπαλλήλων της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Μια ιδιαίτερα σημαντική σύσκεψη, που χαρακτηρίστηκε από τη μαζική παρουσία της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι. Χαρακτηρίστηκε επίσης από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση και τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε στην πορεία. Ο Κ. Ζιώγας έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για την κρίση, τις αιτίες, τα χαρακτηριστικά της, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εμπειρία από τους τόπους δουλειάς που μεταφέρθηκε στη σύσκεψη, ενώ από την πλειοψηφία των ομιλητών σημειώθηκε η σπουδαιότητα του αγώνα που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις με αφορμή την απόλυση του Ν. Νικολόπουλου από τα «Τζάμπο» και το ότι αυτές οι κινητοποιήσεις επέδρασαν θετικά σε άλλους χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ακούστηκαν για το πώς εργαζόμενοι μετέφεραν στους κομμουνιστές συνδικαλιστές ότι «δεν πίστευαν πως θα υπάρξει τέτοια αλληλεγγύη για απολυμένο», «πολλά παιδιά (ΤΖΑΜΠΟ) κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, παρά την τρομοκρατία, αναθάρρησαν γιατί διαπίστωσαν ότι δεν είναι μόνοι τους», κ.ά.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Ταυτόχρονα, μεταφέρθηκε και η εικόνα εντατικοποίησης της δουλειάς και των καθημερινών παραβιάσεων βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων από την εργοδοσία, κυρίως στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα που μετέφερε εργαζόμενη, αφορούσε την εργοδοσία μεγάλου πολυκαταστήματος που σε σύσκεψη των εργαζομένων δήλωσε ότι «βγήκαμε κερδισμένοι χάρη σε εσάς» και αυτό οφειλόταν, όπως εξήγησε η εργαζόμενη, στο γεγονός ότι «δουλεύαμε 12ωρα». Κοινή όμως διαπίστωση όλων ήταν ότι μπροστά και στις αρχαιρεσίες του ταξικού Σωματείου των εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα, πρέπει να δοθεί η μάχη ώστε αυτό να αποκτήσει «ποδάρια» μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Αυτό δείχνει η πείρα, όπως είπαν, όπου δηλαδή το σωματείο έχει δύναμη, η εργοδοσία δεν μπορεί «να κουνηθεί».

Κλείνοντας, μεταξύ άλλων, ο Κ. Ζιώγας υπογράμμισε ότι αυτό που είναι επιτακτικό σήμερα είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και ο προσανατολισμός του σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση που θα προωθεί τη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Θα πρέπει να ισχυροποιείται καθημερινά το ΚΚΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, θα πρέπει να ισχυροποιείται το ΠΑΜΕ, και αυτό προϋποθέτει την απομόνωση και καταδίκη των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θα πρέπει, κατέληξε, ξεκάθαρα να αναδειχτεί στους εργαζόμενους ότι σήμερα υπάρχουν δύο δρόμοι, ο δρόμος της ανάπτυξης του κεφαλαίου και ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους

Το δυνάμωμα του σωματείου, η ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, το δυνάμωμα ακόμα περισσότερο του ΠΑΜΕ είναι όροι απαραίτητοι για να βγουν οι εργαζόμενοι κερδισμένοι στην αναμέτρηση με το κεφάλαιο και την περίοδο κρίσης. Σ' αυτό το κρίσιμο συμπέρασμα κατέληξε η σύσκεψη που διοργάνωσε προχτές η Επιτροπή Νέων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας με θέμα την οικονομική κρίση και τις συνέπειες στους εργαζόμενους. Κεντρικός ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Γιάννης Κομνηνός, πρόεδρος του σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Για τις γυναίκες και το κίνημα μίλησε η Βιβή Τσούκα, μέλος της διοίκησης και της Γραμματείας Γυναικών του σωματείου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ
Μέτρα που πάνε γάντι στην εργοδοτική κερδοφορία

Την ενιαία αντεργατική στρατηγική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Θέσεις που εάν υιοθετηθούν θα ευνοήσουν τους μεγάλους εργοδότες, περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ «για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας», που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Η πρόταση προβλέπει για τους νέους ότι θα επιδοτούνται «οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη και του απασχολούμενου επί μια τετραετία κατά 100% το πρώτο έτος, κατά 75% το δεύτερο, κατά 50% το τρίτο και κατά 25% το τέταρτο». Επίσης κάνει λόγο για «νέα προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εργασιακό περιβάλλον», κατά τα οποία η επιδότηση θα δίνεται στον ίδιο τον άνεργο και για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου.

Με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δίνεται η δυνατότητα στους μεγάλους εργοδότες να αλλάξουν το προσωπικό που απασχολούν με σταθερή σχέση εργασίας και να το αντικαταστήσουν με επιδοτούμενους, τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, καταγγέλλοντας ότι με την πρόταση νόμου προωθείται η φθηνή μαζική εργατική δύναμη και ευνοείται η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Πριν από λίγες μέρες, συνέχισε, συζητήθηκε στη Βουλή πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων, αλλά τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ την απέρριψαν, δείχνοντας έτσι το πραγματικό τους ενδιαφέρον για την τύχη των ανέργων. Ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι η κατάσταση ειδικά στους νέους και τις γυναίκες είναι τραγική και ξεπερνάει το 30% ανεργίας, φαινόμενο που παρατηρείται και σε όλη την ΕΕ, αποδεικνύοντας έτσι τον αντεργατικό της χαρακτήρα.

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, χαρίζοντας ακόμα περισσότερα λεφτά στους εργοδότες. Κατά της πρότασης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., ενώ η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου στην παρέμβασή της ισχυρίστηκε ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης η ανεργία των νέων μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Εκανε λόγο για μια σειρά προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης των νέων που προωθεί η κυβέρνηση, τα οποία κατά την υφυπουργό βοηθάνε τους νέους να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να βρουν θέσεις απασχόλησης.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Συγκροτήθηκε σωματείο στη Θεσσαλονίκη

Την πρώτη του συνέλευση, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας, το νεοσύστατο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Νομού Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη αυτή συνέλευση κατέληξε στη διακήρυξή του μέσα από την οποία ξεκαθαρίζει ότι συστρατεύεται στη δράση με τις ταξικές δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Και αποφάσισε τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Οπως σημειώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, η δημιουργία του ΣΕΤΗΠ έχει στόχο να γίνει το αποκούμπι όλων των εργαζομένων του κλάδου και να τους στηρίζει στα μικρά και μεγάλα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους. Ερχεται να καλύψει το κενό της απουσίας συνδικαλιστικής δράσης, να εμποδίσει το συμβιβασμό και το ξεπούλημα των αγώνων, συνολικά της εργατικής τάξης, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ, αλλά και από πολλά εργοδοτικά σωματεία που υπάρχουν στον κλάδο.

Περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στα 4ωρα στα τηλεφωνικά κέντρα και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ΟΤΕ, στις θυγατρικές του, σε «Vodafone» και WIND. Επίσης στην απίστευτη εκμετάλλευση από τις σύγχρονες δουλεμπορικές εταιρείες ενοικιάσεως εργασίας όπως η «Byte» και η «OTEplus». Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας με αποδοχές μικρότερες και από αυτές της ΕΓΣΣΕ.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διαμαρτυρία για να σταματήσουν οι διώξεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων, δίνοντας και με αυτό τον τρόπο συνέχεια στον αγώνα της ενάντια στη «βιομηχανία» των δικαστικών διώξεων που έχει στηθεί σε βάρος των καθαριστριών από το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου. Παρόντες στην παράσταση ήταν ο Γ. Κομνηνός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και ο Αγγ. Βρεττός, από τους δικηγόρους του ΠΑΜΕ. Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου (πρώην νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων) έχει καταθέσει 200 ατομικές αγωγές σε βάρος εργαζομένων, απαιτώντας χρηματικές αποζημιώσεις της τάξης των 3.000 ευρώ από τον καθένα, επειδή αρνήθηκαν να του καταβάλουν τον πρώτο μεικτό μισθό τους, σαν αμοιβή για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου που - όπως ισχυρίζεται - οφείλεται σε δικές του ενέργειες. Οπως αναμενόταν, το υπουργείο αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ