Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ
Μέτρα που πάνε γάντι στην εργοδοτική κερδοφορία

Την ενιαία αντεργατική στρατηγική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Θέσεις που εάν υιοθετηθούν θα ευνοήσουν τους μεγάλους εργοδότες, περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ «για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας», που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Η πρόταση προβλέπει για τους νέους ότι θα επιδοτούνται «οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη και του απασχολούμενου επί μια τετραετία κατά 100% το πρώτο έτος, κατά 75% το δεύτερο, κατά 50% το τρίτο και κατά 25% το τέταρτο». Επίσης κάνει λόγο για «νέα προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εργασιακό περιβάλλον», κατά τα οποία η επιδότηση θα δίνεται στον ίδιο τον άνεργο και για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου.

Με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δίνεται η δυνατότητα στους μεγάλους εργοδότες να αλλάξουν το προσωπικό που απασχολούν με σταθερή σχέση εργασίας και να το αντικαταστήσουν με επιδοτούμενους, τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, καταγγέλλοντας ότι με την πρόταση νόμου προωθείται η φθηνή μαζική εργατική δύναμη και ευνοείται η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Πριν από λίγες μέρες, συνέχισε, συζητήθηκε στη Βουλή πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων, αλλά τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ την απέρριψαν, δείχνοντας έτσι το πραγματικό τους ενδιαφέρον για την τύχη των ανέργων. Ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι η κατάσταση ειδικά στους νέους και τις γυναίκες είναι τραγική και ξεπερνάει το 30% ανεργίας, φαινόμενο που παρατηρείται και σε όλη την ΕΕ, αποδεικνύοντας έτσι τον αντεργατικό της χαρακτήρα.

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, χαρίζοντας ακόμα περισσότερα λεφτά στους εργοδότες. Κατά της πρότασης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., ενώ η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου στην παρέμβασή της ισχυρίστηκε ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης η ανεργία των νέων μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Εκανε λόγο για μια σειρά προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης των νέων που προωθεί η κυβέρνηση, τα οποία κατά την υφυπουργό βοηθάνε τους νέους να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να βρουν θέσεις απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ