Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο «κόκκινο» τα Ταμεία

Στοιχεία για την οριακή κατάσταση δίνουν οι εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς

Η κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο με τα προγράμματα stage, τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου, αλλά και η ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και το αντίστοιχο κύμα φυγής από το Δημόσιο, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία του Δημοσίου σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, όπως εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΠΟΠΟΚΠ). Οι εργαζόμενοι της ΠΟΠΟΚΠ κάνουν στάση εργασίας αύριο Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στις 12.30 στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Σταδίου 29).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ήδη το Ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) χρωστάει το εφάπαξ σε 15.300 εργαζόμενους που αποχώρησαν, ενώ η καθυστέρηση στην καταβολή του φτάνει τους 13 έως 16 μήνες. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τον ΟΑΕΕ, ο οποίος θα χρειαστεί επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ για να βγάλει τις υποχρεώσεις του έτους. Βασική αιτία η χαμηλή χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά και η αδυναμία πολλών ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές τους, αφού πνίγονται από τα μονοπώλια τα οποία τους εξοβελίζουν από την αγορά με τη στήριξη πάντα των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Στο «κόκκινο» όμως βρίσκονται ο κλάδος υγείας και των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) η δαπάνη των οποίων αυξήθηκε κατά 63,8% πέρσι σε σχέση με το 2005. Από τα 2,350 δισεκατομμύρια ευρώ στα 3,850 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008. Η βασική αιτία όμως δεν είναι η κατάργηση της λίστας, όπως ισχυρίζεται η ΠΟΠΟΚΠ, αλλά το γεγονός ότι το φάρμακο είναι εμπόρευμα. Δηλαδή η τεράστια κερδοφορία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αλλά και η άρνηση του Δημοσίου να καταβάλει στους κλάδους υγείας ακόμα και τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ