Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Σημαντική πείρα από την παρέμβαση του ΚΚΕ

Παρακαταθήκη για τον κλάδο τα συμπεράσματα από τη σύσκεψη που διοργάνωσαν οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Την ανάγκη πολιτικοποίησης των αγώνων, να αντιστοιχηθεί η πείρα που υπάρχει μέσα στους τόπους δουλειάς, η πείρα από τους μέχρι σήμερα αγώνες με το στόχο για ριζικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων, συνολικά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, υπογράμμισε ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη σύσκεψη που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο οι Κομματικές Οργανώσεις Εμποροϋπαλλήλων της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Μια ιδιαίτερα σημαντική σύσκεψη, που χαρακτηρίστηκε από τη μαζική παρουσία της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι. Χαρακτηρίστηκε επίσης από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση και τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε στην πορεία. Ο Κ. Ζιώγας έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για την κρίση, τις αιτίες, τα χαρακτηριστικά της, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εμπειρία από τους τόπους δουλειάς που μεταφέρθηκε στη σύσκεψη, ενώ από την πλειοψηφία των ομιλητών σημειώθηκε η σπουδαιότητα του αγώνα που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις με αφορμή την απόλυση του Ν. Νικολόπουλου από τα «Τζάμπο» και το ότι αυτές οι κινητοποιήσεις επέδρασαν θετικά σε άλλους χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ακούστηκαν για το πώς εργαζόμενοι μετέφεραν στους κομμουνιστές συνδικαλιστές ότι «δεν πίστευαν πως θα υπάρξει τέτοια αλληλεγγύη για απολυμένο», «πολλά παιδιά (ΤΖΑΜΠΟ) κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, παρά την τρομοκρατία, αναθάρρησαν γιατί διαπίστωσαν ότι δεν είναι μόνοι τους», κ.ά.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Ταυτόχρονα, μεταφέρθηκε και η εικόνα εντατικοποίησης της δουλειάς και των καθημερινών παραβιάσεων βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων από την εργοδοσία, κυρίως στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα που μετέφερε εργαζόμενη, αφορούσε την εργοδοσία μεγάλου πολυκαταστήματος που σε σύσκεψη των εργαζομένων δήλωσε ότι «βγήκαμε κερδισμένοι χάρη σε εσάς» και αυτό οφειλόταν, όπως εξήγησε η εργαζόμενη, στο γεγονός ότι «δουλεύαμε 12ωρα». Κοινή όμως διαπίστωση όλων ήταν ότι μπροστά και στις αρχαιρεσίες του ταξικού Σωματείου των εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα, πρέπει να δοθεί η μάχη ώστε αυτό να αποκτήσει «ποδάρια» μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Αυτό δείχνει η πείρα, όπως είπαν, όπου δηλαδή το σωματείο έχει δύναμη, η εργοδοσία δεν μπορεί «να κουνηθεί».

Κλείνοντας, μεταξύ άλλων, ο Κ. Ζιώγας υπογράμμισε ότι αυτό που είναι επιτακτικό σήμερα είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και ο προσανατολισμός του σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση που θα προωθεί τη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Θα πρέπει να ισχυροποιείται καθημερινά το ΚΚΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, θα πρέπει να ισχυροποιείται το ΠΑΜΕ, και αυτό προϋποθέτει την απομόνωση και καταδίκη των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θα πρέπει, κατέληξε, ξεκάθαρα να αναδειχτεί στους εργαζόμενους ότι σήμερα υπάρχουν δύο δρόμοι, ο δρόμος της ανάπτυξης του κεφαλαίου και ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους

Το δυνάμωμα του σωματείου, η ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, το δυνάμωμα ακόμα περισσότερο του ΠΑΜΕ είναι όροι απαραίτητοι για να βγουν οι εργαζόμενοι κερδισμένοι στην αναμέτρηση με το κεφάλαιο και την περίοδο κρίσης. Σ' αυτό το κρίσιμο συμπέρασμα κατέληξε η σύσκεψη που διοργάνωσε προχτές η Επιτροπή Νέων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας με θέμα την οικονομική κρίση και τις συνέπειες στους εργαζόμενους. Κεντρικός ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Γιάννης Κομνηνός, πρόεδρος του σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Για τις γυναίκες και το κίνημα μίλησε η Βιβή Τσούκα, μέλος της διοίκησης και της Γραμματείας Γυναικών του σωματείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ