ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Σταράτο μήνυμα αντεπίθεσης

Με μια μαζική κινητοποίηση αναμετρήθηκαν με την καταστολή και την τρομοκρατία μέσα και έξω από το ΥΕΝ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν κάνουν βήμα πίσω στον αγώνα για τη Σύμβαση και την ανεργία

Δυνάμεις καταστολής είχαν ταμπουρωθεί μέσα στο ΥΕΝ και επιτέθηκαν στους εργάτες με ρόπαλα και δακρυγόνα
Δυνάμεις καταστολής είχαν ταμπουρωθεί μέσα στο ΥΕΝ και επιτέθηκαν στους εργάτες με ρόπαλα και δακρυγόνα
Το σύνθημα της αντεπίθεσης σε ολόκληρη την εργατική τάξη εξέπεμψαν χτες οι χιλιάδες εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, ηλεκτρολόγοι, καραβομαραγκοί, εργάτες από τα συνεργεία εργολάβων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία και οργισμένοι από την πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία και πυροδοτεί την έφοδο των εργοδοτών σε βάρος των δικαιωμάτων τους, πλημμύρισαν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Απέκρουσαν αποφασιστικά την απρόκλητη επίθεση που εξαπέλυσαν σε βάρος τους, με ρόπαλα και χημικά, οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, αναγκάζοντας τους «Ράμπο» σε άτακτη υποχώρηση. Εθεσαν το κτίριο του ΥΕΝ, το μέχρι χτες απόρθητο φρούριο, προπύργιο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, υπό την πολιορκία τους και διατράνωσαν την απόφασή τους «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» στο όνομα της κρίσης. Οτι θα αγωνιστούν για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο και όλες τις κατακτήσεις τους, για να γυρίζουν σώοι στις οικογένειές τους, για να ληφθούν μέτρα για την πραγματική προστασία των ανέργων.

Η επόμενη απάντησή τους, όπως διαμήνυσαν, θα δοθεί στις 17 Μάρτη, με παύση εργασιών, προσυγκέντρωση στις 4 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πορεία στη συνέχεια στην πλατεία Κοραή, στις 6.30 μ.μ., για να συμμετάσχουν μαζικά και οργανωμένα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και έπεται συνέχεια.

Τσάκισαν την τρομοκρατία

Ασφυκτικά γεμάτο το ΥΕΝ, μέσα κι έξω, από εργατοτεχνίτες της Ζώνης
Ασφυκτικά γεμάτο το ΥΕΝ, μέσα κι έξω, από εργατοτεχνίτες της Ζώνης
Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν υπόδειγμα οργάνωσης. Στις 10 το πρωί ο χώρος στην κεντρική πύλη της Ζώνης είχε κατακλυστεί από ανέργους μετά από κάλεσμα των σωματείων τους. Στις 11, από τις διοικήσεις των σωματείων, δόθηκε το «σινιάλο» της παύσης εργασιών παντού και ότι «όλοι συγκεντρωνόμαστε στο ΥΕΝ». Σε μισή ώρα ο προαύλιος χώρος του υπουργείου είχε γεμίσει από εργάτες. Μπροστά τους παρατάχθηκαν δυνάμεις του Λιμενικού. Οι εργάτες, βροντοφωνάζοντας «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», «έσπασαν» το φράγμα των λιμενικών και μπήκαν στο ισόγειο του υπουργείου, απαιτώντας απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Εκεί τους «υποδέχτηκαν» οι «βατραχάνθρωποι» του Λιμενικού, εξαπολύοντας επίθεση σε βάρος τους με ρόπαλα και ρίχνοντας από χημικά μέχρι χειροβομβίδα κρότου - λάμψης! Οι εργάτες αμέσως ανασυντάχθηκαν. Οργανωμένα, αποφασιστικά ανάγκασαν τους «Ράμπο» σε φυγή και κατέλαβαν συμβολικά την είσοδο του ΥΕΝ για δύο ώρες. Συνδικαλιστές των σωματείων μαζί με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος (!) να απαντήσει σε όλα τα αιτήματά τους, ενώ με ανυπόστατα προσχήματα προσπάθησε να δικαιολογήσει τη βία και την καταστολή από τους «Ράμπο» σε βάρος των εργατών.

Στους συγκεντρωμένους εργάτες μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης, ο πρόεδρος της Παν. Ενωσης Αμμοβολιστών Ι. Δεληγιάννης και ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θ. Παναγιωτόπουλος, από τους οποίους ξεκαθαρίστηκε ότι «θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΕΝΕΝ
Σέρνει στα δικαστήρια συνδικαλιστες ναυτεργάτες

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να σκεπάσει τις πομπές του για τη στάση του στην απεργία της 1ης Μάη 2007 στα καράβια

Στα δικαστήρια του Πειραιά σέρνει αύριο Παρασκευή τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου και τον γραμματέα της Ενωσης Θερμαστολαδάδων «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Θ. Παπά, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), στις θέσεις του οποίου βρίσκεται η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ! Από το προεδρείο της Ενωσης Ναυτών κατατέθηκε μήνυση σε βάρος των πρωτοπόρων συνδικαλιστών, για να καλύψει τον απεργοσπαστικό ρόλο που ανέλαβε στην απεργία της Πρωτομαγιάς του 2007, τον οποίο οι ναυτεργάτες ακύρωσαν στην πράξη, παίρνοντας καθολικά μέρος στην πανεργατική απεργία.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και ΠΕΣ ΝΑΤ, καταδικάζουν τις ενέργειες του προεδρείου της Ενωσης Ναυτών και τονίζουν ότι οι ίδιοι οι ναυτεργάτες οργάνωσαν, προετοίμασαν και περιφρούρησαν την απεργία της 1ης Μάη του 2007, στέλνοντας το μήνυμα σε ΥΕΝ, εφοπλιστές και τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού, απομονώνοντας «τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και το ρόλο που κλήθηκε να αναλάβει στην απεργοσπασία το προεδρείο της ΠΕΝΕΝ, που αποτελείται από την Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ».

Καλούν τους μηχανικούς στη σημερινή γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ και όλους τους ναυτεργάτες στα πανεργατικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και στην πανεργατική απεργία στις 2 Απρίλη. «Η 1η Μάη - επισημαίνουν - επιβάλλεται από τις εξελίξεις να οργανωθεί μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές - απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αντιστοιχούν στην οξύτητα της επίθεσης που δεχόμαστε από τις δυνάμεις του κεφαλαίου».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΕΒΓΑ»
Στο «κενό» οι προσπάθειες εκφοβισμού

Με εξώδικο σε συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ απαντάει η εργοδοσία στην παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στην επιχείρηση

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην εργοδοσία της επιχείρησης «ΕΒΓΑ» η ολοένα αυξανόμενη ανταπόκριση των εργαζομένων στο πλαίσιο δράσης των ταξικών δυνάμεων. Γι' αυτό επιχειρεί να σπείρει την τρομοκρατία, ξεκινώντας από τα συνδικαλιστικά στελέχη των ταξικών σωματείων του κλάδου και με στόχο την τρομοκράτηση συνολικά των εργαζομένων. Με πρόσφατο εξώδικό της, η εργοδοσία της «ΕΒΓΑ» καλεί τον Ευθύμιο Ανδρεόπουλο, αντιπρόεδρο του ταξικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Παραγωγής και Διακίνησης Τυποποιημένων Προϊόντων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και εργαζόμενο στην επιχείρηση «Φολί - Φολί» (παραγωγή κρουασάν και κατεψυγμένες ζύμες στον Ασπρόπυργο) να δώσει εξηγήσεις «εγγράφως εντός 48 ωρών» επειδή - όπως ισχυρίζεται - εν ώρα εργασίας μοίραζε έντυπο υλικό συνδικαλιστικού περιεχομένου και απασχολούσε τους υπόλοιπους εργαζόμενους!

Ο συνδικαλιστής, με άμεση γραπτή απάντηση που κατέθεσε στη διοίκηση της επιχείρησης, επιστρέφει το εξώδικο ως απαράδεκτο, δηλώνοντας ότι κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να περιορίσει την ελεύθερη συνδικαλιστική δραστηριότητα και κάθε απόπειρα να εκφοβίσει τους εργαζόμενους θα αποτύχει, «έχοντας απέναντί της ολόκληρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Καταγγέλλει επίσης ότι η τρομοκρατική επίθεση της εργοδοσίας αποτελεί «μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής μου λόγω της γνωστής σε εσάς συνδικαλιστικής μου ιδιότητας και δράσης».

Χτες, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του κλαδικού σωματείου και της ταξικής Ομοσπονδίας του κλάδου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της «ΕΒΓΑ», η οποία αρνήθηκε να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές. «Απόντες» δήλωσαν και οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) του επιχειρησιακού σωματείου, στο αίτημα της αντιπροσωπείας για συνάντηση. Η ίδια ανησυχία από ό,τι φαίνεται έχει κυριεύσει και την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου που αρνείται να εγκρίνει τουλάχιστον 70 αιτήσεις εγγραφής που έχουν κατατεθεί στο σωματείο.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκαλύφθηκε το αντικομμουνιστικό συνονθύλευμα

Αυτοαποκαλούμενη «Συνέλευση εξεγερμένων» διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συγκέντρωση δήθεν διαμαρτυρίας για τους 8 νεκρούς εργάτες που σκότωσε το χέρι των εφοπλιστών και εργολάβων στις 24 Ιούλη 2008 στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ». Ομως αποκαλύφθηκε ότι οι «εξεγερμένοι» ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Τελικός στόχος της πορείας που έκαναν ήταν τα γραφεία του ΚΚΕ στο Πέραμα! Σε ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Περάματος του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι αυτοί που «ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των "εξεγερμένων"» δείχνουν και τους σκοπούς τους. «Διάφορα ναυάγια της ταξικής πάλης από το χώρο της Ζώνης» που οι εργάτες άφησαν στο περιθώριο, «κάποιοι από το χώρο της εκπαίδευσης που η υπερεπαναστατικότητά τους εξαντλείται στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κεντροαριστεράς. Και κάποιοι λίγοι που χωράνε από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους λεγόμενους αναρχικούς. Κοινή συνισταμένη όλων ο αντικομμουνισμός!». Στόχος τους είναι να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, να ανακόψουν τη συσπείρωση των εργατών της Ζώνης στα ταξικά τους σωματεία, στο ΠΑΜΕ, να διαρρήξουν τους ισχυρούς δεσμούς τους με το ΚΚΕ και να μείνουν έρμεα στην εργοδοσία. Η ΚΟ Περάματος ξεκαθαρίζει: «Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την οργάνωση των αγώνων των εργατών, από τη πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ