ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
Σελ. /32
Μπορείς να τους τσακίσεις

Βγενόπουλος, Ρέστης, Λαμπράκης σε ενιαία χορηγία στην εκπαίδευση παιδιών. Ανακοινώθηκε τηλεοπτικά χτες. Ως αστική τάξη επενδύουν από κοινού στο μέλλον. Κάτσε εσύ και ψάχνε πού διαφέρουν για να καθορίσεις τη στάση σου. Θα 'σαι χαμένος μια ζωή όσο ως τάξη ενιαία δεν τους αντιμετωπίζεις, όσο ως τάξη αυτή καθαυτή δε βλέπεις τον εαυτό σου και τους συντρόφους σου στο καθημερινό πάλεμα.

Κράτα το αυτό στα υπόψη κι έλα μετά να σχολιάσουμε τα επιμέρους.

Γιατί έρχεται πάντα η ζωή αυτή καθαυτή να βάλει τα πάντα στη θέση τους. Σαν το ποτάμι που δεν το σταματάς όσα φράγματα κι αν χτίσεις.

Ολα, μα όλα, όσα σου συμβαίνουν, από τα πιο σοβαρά ως τα πιο ξώφαλτσα έχουν αιτία το ίδιο το πρόβλημα του καπιταλιστικού συστήματος, τον πυρήνα του, που δεν είναι άλλος από την άλυτη αντίθεση ανάμεσα στις διαρκώς αναπτυσσόμενες παραγωγικές δυνάμεις και στις παραγωγικές σχέσεις που δεν μπορούν να χωρέσουν αυτήν την εξέλιξη. Η αντίθεση ανάμεσα στην κοινωνική παραγωγή και την ατομική ιδιοποίηση του παραγόμενου πλούτου είναι πρόβλημα οικονομικής βάσης. Οπως, ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστών για το ποιος θα παραμείνει καβάλα για μεγαλύτερο διάστημα - ώσπου αναπόφευκτα όλοι μαζί να γκρεμοτσακιστούν - είναι κάτι που αφορά στην οικονομική βάση του συστήματος, αλλά επιδρά και αποκτά έκφραση και στο εποικοδόμημα.

Εσύ, δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ποια είναι η βάση. Αυτό που πρέπει να γκρεμίσεις, γκρεμίζοντας το εποικοδόμημα. Οπως αυτοί, οι καπιταλιστές, δε θα πάψουν να σου επιβάλλουν το εποικοδόμημα και ως δικό σου, άρα ως αναγκαίο απόλυτο, ακριβώς για να μη βλέπεις τι πρέπει να ανατρέψεις.

Ετσι, πρέπει να προσπερνάς, εξηγώντας στο γρήγορο, διάφορες επιμέρους αντιθέσεις που σου προβάλλουν ως αυθύπαρκτες ενώ τις έχουν στήσει οι ίδιοι (π.χ., κάθε μέρα θα σου δείχνουν έναν απ' τους από κάτω να πλακώνεται με κάποιον άλλον επίσης απ' τους από κάτω, προσπέρασέ το, δες το στημένο του πράγματος, κοίτα αν μπορείς να πεις σ' αυτούς που πλακώνονται ότι τζάμπα χαλάνε τις μπουνιές τους, άλλον, τον κοινό εχθρό, πρέπει να χτυπήσουν). Κι επειδή - ας μη γελιόμαστε - δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις με όρους οσιομάρτυρα που κηρύσσει το «ειρήνη υμίν» τέτοιες στημένες αντιθέσεις, κράτα το ίσο, ασχολήσου με τη βασική αντίθεση, κοίτα να οργανώσεις το πάλεμα έτσι που ακριβώς μέσα από κορυφαίες συγκρούσεις να διαμορφώνεται και συνείδηση ανατροπής. Οσο αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος είναι οι κοινωνικές του σχέσεις - και είναι αλήθεια - άλλο τόσο συνέπειά της είναι πως η συνείδηση διαμορφώνεται μέσα στις κοινωνικές σχέσεις - συγκρούσεις.

Αρα, τη δουλειά σου εσύ: Εχεις επαναστατική θεωρία που καιρό πριν έχει αναλύσει το γιατί συμβαίνει ό,τι παθαίνεις, έχεις και επαναστατικό κόμμα που με τον πλέον καθαρό τρόπο διακηρύσσει και οργανώνει καθημερινά πλέον τη δράση του έτσι που να διαμορφώνεται συνθήκη μαζικής αλλαγής των συνειδήσεων. Σταθερά σ' αυτό.

Πέτα στα σκουπίδια γρήγορα όσους ξανά αύριο θα σου μιλήσουν για τη «διασπαστική τακτική του ΠΑΜΕ» και πρόβαλε την εμπειρία σου: Την καθημερινή οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολειά, στα μικρομάγαζα, στα χωριά, αυτήν που χτίζει ενότητα ενάντια στα μονοπώλια, αυτήν που την καπιταλιστική κρίση την αντιμετωπίζει με δυνάμωμα του ενιαίου αντικαπιταλιστικού αγώνα.

Κι άσε τους αστούς να ψάχνουν ποιο μείγμα πολιτικών δυνάμεων θα παρατείνει την εξουσία τους. Μπορείς εσύ να χτίσεις ατσάλινη την ταξική ενότητά σου; Ετσι θα τους το χαλάς. Μπορείς να κάνεις το ΚΚΕ μονόδρομη επιλογή των εργατών; Θα τους τσακίσεις, όποιες πολιτικές συμμαχίες κι αν στήσουν οι αστοί. Να θυμάσαι: Η ζωή δεν είναι θέαμα. Στο τέλος το ποτάμι τραβάει το δρόμο του.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΕΧΟΥΝ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ: «Παραμονή 25ης Μαρτίου έρχεται η λυπητερή... (...) η Ελλάδα (...) οφείλει να πάρει μέτρα άμεσα ήδη από το 2009 για να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της. Να "σφίξει" τους μισθούς του Δημοσίου, να ξανακοιτάξει το Ασφαλιστικό και γενικώς να αυξήσει τα έσοδα και να περιορίσει τις δαπάνες - και πιο συγκεκριμένα μέτρα εντός ολίγου (στις 24 Μαρτίου, όταν η Κομισιόν θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις)» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ: «Είναι αδικαιολόγητη η αδιαλλαξία της Επιτροπής για την εφαρμογή μέτρων εδώ και τώρα, την ώρα μάλιστα που η ίδια αναθεωρεί συνεχώς τις εκτιμήσεις της για την έκταση της κρίσης, την οποία βλέπει να εξελίσσεται χειρότερα από τις αρχικές προβλέψεις της» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ: «Η Ελλάδα δεν έχει υποστεί ακόμα τις συνέπειες της κρίσης κατά τον τρόπο που τις έχουν υποστεί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει πως διαθέτουμε αλεξικέραυνο. Ουδείς διαθέτει. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι της ανέξοδης και φλύαρης πολιτικής σύγκρουσης και να υπάρξουν συνεννοήσεις. Δεν είναι πλέον σχήμα λόγου το συγκεκριμένο αίτημα. Αποτελεί ανάγκη. Κι όσοι δεν το κατανοούν είναι γιατί δεν κατανοούν τις διαστάσεις της κρίσης. Αρα δε δύνανται και να την αντιμετωπίσουν» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ: «Η ελβετική Adecco (...) ανακοίνωσε πρόσφατα απρόσμενες απώλειες στις πωλήσεις της (...) Η τιμή της μετοχής της βούλιαξε (...) Η Manpower, η κυρίαρχη αμερικανική εταιρεία του τομέα, αναμένεται να "χτυπήσει κόκκινο" αυτό το τρίμηνο με μειωμένα έσοδα της τάξης του 15% (...) Αυτό σημαίνει ότι η προσοχή τώρα εστιάζεται σε περικοπές κόστους. Η Adecco απολύει προσωπικό με γοργούς ρυθμούς. Η Manpower η οποία είδε νωρίτερα τα πράγματα να χειροτερεύουν γι' αυτήν στην εγχώρια αγορά είναι πιο προχωρημένη» (το θέμα σε Financial Times / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΣΧΕΤΟ: «Κατάλογο 82 πιθανών στόχων των νέων τρομοκρατικών οργανώσεων συνέταξε η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για την αποτροπή βομβιστικών ή ένοπλων επιθέσεων σε βάρος προσώπων και εγκαταστάσεων» (το πρώτο θέμα στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΩΣΗ ΛΗΣΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματα - υπηρέτες της

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σοκ και δέος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοδικό ξέσπασμα στις αγορές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αρχισε η άνοδος των Χρηματιστηρίων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τελεσίγραφο ως το 2010

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΝΤΟΛΗ λιτότητας

Ο ΛΟΓΟΣ: 4 «ΕΝΤΟΛΕΣ» στην Ελλάδα

Η ΑΥΓΗ: Σκληρά μέτρα με το μαλακό

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κατάλογος στόχων της νέας τρομοκρατίας

ΤΑ ΝΕΑ: Στον ...ημιυπαίθριο για φόρους η κυβέρνηση

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ στους ημιυπαίθριους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ «ΚΕΦΑΛΙ» Η Ν.Δ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 13.946 προσλήψεις στο Δημόσιο

Η ΧΩΡΑ: Αναζητείται ρόλος για τον Σημίτη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παγκόσμιος εφιάλτης το κλίμα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι πληροφορίες από «μέσα»

«Τώρα που έγινε σαφές ότι οι ευρωεκλογές θα προηγηθούν των εθνικών εκλογών, καθίσταται προφανές ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν (όταν πραγματοποιηθούν...) σε εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό (...) Τι θα προσδιορίσει αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό; Κατ' αρχάς, η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης. Υστερα, οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές. Και τέλος τα σχήματα τα οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές - και τα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι τα ίδια που πολιτεύονται σήμερα» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

και η εξουσία που ενώνει

«Εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές επαφές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ανανεωτικής πτέρυγας του Συνασπισμού (...) Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να κάνει χρήση της δυνατότητας του εκλογικού νόμου Σκανδαλίδη περί εκλογικής καθόδου συνασπισμού κομμάτων και να αθροίσει στο ποσοστό του "αριστερά ρετάλια" προκειμένου να διασφαλίσει την τωρινή πρωτιά του. Γι' αυτό άλλωστε απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για άμεση εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου, ο οποίος απαγορεύει τις προεκλογικές συμπράξεις. Ο εμφύλιος που ξέσπασε λοιπόν στον Συνασπισμό όχι μόνο δεν είναι άσχετος με αυτούς τους σχεδιασμούς, είναι ίσως και "προπαρασκευαστικός". Νομίζω ότι ο ΣΥΝ δε θα αποφύγει την προεκλογική διάσπαση που θα οδηγήσει τους ανανεωτικούς σε μια προεκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και ο Αλέκος Αλαβάνος επιλέγει την ακατανόητη στο ευρύ κοινό λογική της ιδεολογικής καθαρότητας (ξεκαθάρισμα ψηφοδελτίων εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών). Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά οδηγούν (κατά τη γνώμη μου) τη ΝΔ να επανεξετάσει την ανύπαρκτη για την ώρα πολιτική συμμαχιών της και να διαθέτει εναλλακτικά σενάρια. Αν δε θέλει να πάει άκλαυτη στις εκλογές» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ