ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στα διόδια

Από τις 3.30 έως τις 5.30 το απόγευμα στον κόμβο Αγίου Στεφάνου εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής θα πουν δυναμικό «όχι» στη φοροεισπρακτική λαίλαπα που αποφάσισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση διοδίων στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου στην Εθνική Οδό διοργανώνει σήμερα από τις 3.30 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ. η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Εργαζομένων ενάντια στη δημιουργία σταθμού διοδίων. Και χτες συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις ενημέρωσης μελών της Επιτροπής σε εργοστάσια που καλούσαν τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση για να βάλουν φρένο στα σχέδια κυβέρνησης και κοινοπραξίας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας διεκδικεί: Να μην κατασκευαστούν σταθμοί διοδίων στον κόμβο. Κατάργηση όλων των διοδίων. Ελεύθερη διέλευση, χωρίς κανένα χαράτσι στους εθνικούς δρόμους, την Αττική οδό, μεγάλες οδικές αρτηρίες. Δημόσιες σύγχρονες δωρεάν συγκοινωνίες. Υποδομές και έργα που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να πληρώνει ο λαός.

Χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, παρά τις διογκούμενες αντιδράσεις, ξεκαθάρισε ότι οι νέοι σταθμοί για τα χαράτσια θα εγκατασταθούν έως το τέλος του χρόνου! Ειδικότερα δήλωσε ότι οι νέοι σταθμοί διοδίων προβλέπονται από τη «σύμβαση παραχώρησης» με την ισπανοελληνική κοινοπραξία της Ιόνιας Οδού η οποία ψηφίστηκε με πλειοψηφία 263 βουλευτών το 2007, δηλαδή και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, πρόσθεσε ο υπουργός, τα διόδια θα μπορούσαν να αρχίσουν να εισπράττονται από τον Αύγουστο, αν η κοινοπραξία είχε προηγούμενα κάνει κάποια έργα αναβάθμισης του τμήματος της Εθνικής Οδού από τη Μεταμόρφωση έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας. Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης, που υπολογίζεται να έχουν γίνει έως το τέλος του χρόνου, θα μπουν τα διόδια τουλάχιστον στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου. Για να «χρυσώσει το χάπι», ο υπουργός δήλωσε ότι μόλις γίνει αυτό θα μειωθεί στο μισό η τιμή των διοδίων στις Αφίδνες, που όμως από πέρσι τον Απρίλη έχει αυξηθεί κατά 35%!

Στηρίζει το ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων στην περιοχή Αγίου Στεφάνου και Κρυονερίου ενάντια στο νέο χαράτσι που επιχειρεί να τους επιβάλει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Και καλεί εργαζόμενους και κατοίκους με την πάλη τους να ματαιώσουν την κατασκευή των διοδίων. Να συμπορευτούν με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη 17 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας.

Παρέμβαση της ΝΑΣ

Την κάθετη απόρριψη των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ να επιβάλει νέα διόδια στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος Αγ. Στέφανου και Βαρυμπόμπης, την κατάργηση όλων των διοδίων, καθώς και των συμβάσεων παραχώρησης και τη μη εφαρμογή του Εθνικού Χωροταξικού που προβλέπει σταθμούς διοδίων στις εισόδους των πόλεων ζήτησε χτες η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) με ψήφισμα που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, «η απόφαση αυτή θα επιβαρύνει περισσότερο το εισόδημα των κατοίκων των όμορων περιοχών, αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίοι έχουν ήδη προκαταβάλει μεγάλο τίμημα για τα έργα που κατασκευάστηκαν, τόσο μέσω της άγριας φορολογίας που υφίστανται, όσο και των αυξημένων διοδίων που πληρώνουν σε Σχηματάρι, Αττική Οδό κ.α.».

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η πλειοψηφία κατέθεσε δικό της ψήφισμα που όμως περιόριζε το όλο θέμα στο αίτημα να μη δημιουργηθούν διόδια στον Αγιο Στέφανο και στη Βαρυμπόμπη, κάτι που όπως υπογράμμισε η ΝΑΣ περιόριζε αισθητά το ζήτημα, χωρίς να το αντιμετωπίζει σε όλες τις πλευρές και παραμέτρους του. Τελικά υπερψηφίστηκαν και τα δύο ψηφίσματα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποκριτικές φιλοπεριβαλλοντικές διακηρύξεις

«H πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές και οι τροπολογίες του ΕΚ αποκαλύπτουν, για άλλη μία φορά, ότι πραγματικός στόχος της "πράσινης οικονομίας" δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου. Οι διακηρύξεις της ΕΕ για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ψευδεπίγραφες και αποπροσανατολιστικές».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη συζήτηση σχετικά με την οδηγία για τις «Βιομηχανικές εκπομπές».

«H οδηγία αυτή - επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - αφορά περισσότερες από 52.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των εκπομπών ρύπων στα κράτη - μέλη της ΕΕ και είναι συνυπεύθυνες ακόμα και για τη μη επίτευξη των στόχων που η ίδια η ΕΕ έθεσε για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι πιο σημαντικές τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιορίζουν σημαντικά το πεδίο δράσης της οδηγίας και εισάγουν στοιχεία ασάφειας και απροσδιοριστίας που λειτουργούν πάντα προς όφελος της πλουτοκρατίας και ενισχύουν την ασυδοσία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι βιομήχανοι ανάγονται σε καθοριστικό παράγοντα καθορισμού των επιπέδων εκπομπών που θα διαμορφώνονται σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, δηλαδή στη λογική του κέρδους».

«H διέξοδος για την προστασία του περιβάλλοντος - κατέληξε -εντάσσεται στην αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική πάλη των εργαζομένων ενάντια στην οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων, ενάντια στην πολιτική εξουσία τους. Ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

Ληστεία με μια νεκρή

Ληστεία με μια νεκρή έγινε χτες στο Βύρωνα. Νεκρή είναι υπάλληλος υποκαταστήματος της εταιρείας «Γερμανός». Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι δυο δράστες εισέβαλαν στο υποκατάστημα που βρίσκεται στην οδό Κύπρου 102. Εκείνη τη στιγμή, μέσα σε αυτό ήταν τρεις υπάλληλοι και δύο πελάτες, από τους οποίους ο ένας ήταν αστυνομικός εκτός υπηρεσίας. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε έναν από τους δράστες και τον αστυνομικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η 32χρονη υπάλληλος. Δέχτηκε δυο βολίδες στο στήθος, μια σε κάθε πλευρά. Από τα πυρά του αστυνομικού τραυματίστηκε ένας από τους δράστες, ο οποίος βγήκε από το κατάστημα και λίγο πιο κάτω σωριάστηκε στο έδαφος, στη συμβολή των οδών Νεάπολης και Προύσσης. Συνελήφθη από αστυνομικούς και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαυρίου και ο Δήμος, τιμώντας όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, διοργανώνουν, την Κυριακή 15 Μάρτη 2009 και ώρα 10.30 πμ στο Λαύριο, στο χώρο του Μνημείου, ιστορική πολιτιστική εκδήλωση.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει και αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου.

Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος: Της ΠΕΚΑΜ, ώρα 8 πμ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ώρα 8.30 πμ. Για συμμετοχή στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ (2103247820) και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (2108225407 και 2108231368).

  • Επίσης, πούλμαν βάζει και η ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης με αναχώρηση ώρα 9 πμ από τα γραφεία της (Ελ. Βενιζέλου και Μ. Αντύπα, τηλ. 2109923590).
  • Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή καλεί τα μέλη της Ενωσης να πάρουν μέρος στην Τακτική Απολογιστική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18.3.09 στις 4 μμ στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τις γυναίκες και την κρίση

Εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες και οικονομική κρίση» διοργανώνουν τη Δευτέρα 16 Μάρτη οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης μέλη της ΟΓΕ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ, στέλεχος του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ