ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αφετηρία νέων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς

Με τη μαζική και αγωνιστική τους παρουσία στο Κιλελέρ οι μικρομεσαίοι αγρότες έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας να κλιμακώσουν τους αγώνες τους

ΑΦΕΤΗΡΙΑ των νέων αγροτικών αγώνων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και στη φτώχεια και προσφέρει τεράστια κέρδη στους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια, αποτελεί ο αγωνιστικός γιορτασμός της 99ης επετείου του Κιλελέρ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, που οργάνωσαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας και η Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας, ήταν μαζικό και δυναμικό, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν καμιά βάση οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και άλλων «καλοθελητών» ότι οι αγρότες είναι ευχαριστημένοι με τα «ψίχουλα» που τους πρόσφερε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση. Οπως, χαρακτηριστικά σημείωσε στην ομιλία του ο Βαγγ. Μπούτας, «οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι "με τα τρακτέρ παρά πόδα" και δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα των "διαλόγων" που στήνει η κυβέρνηση».

ΜΠΡΟΣΤΑ από το επιβλητικό μνημείο του κολίγα συγκεντρώθηκε πλήθος μικρομεσαίων αγροτών από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας, αποτίοντας φόρο μνήμης και τιμής στην εξέγερση των κολίγων και δίνοντας την υπόσχεση συνέχισης και έντασης της πάλης για την ικανοποίηση των ουσιαστικών αιτημάτων που τέθηκαν στην κινητοποίηση του περασμένου Γενάρη, ιδιαίτερα από το μπλόκο της Νίκαιας.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκε πλήθος εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, νέων των σπουδών και απόμαχων της δουλειάς, για να δηλώσουν ότι όλα τα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης χρειάζεται να συνενώσουν τις δυνάμεις τους σ' ένα κοινό, αγωνιστικό μέτωπο, που θα μάχεται για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής,- φιλολαϊκής, πολιτικής.

ΟΙ ΝΕΟΙ αγροτικοί αγώνες θ' αναδείξουν, ακόμα πιο καθαρά, την προοπτική για τη μικρομεσαία αγροτιά που βρίσκεται σε μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, η οποία θα στηρίζεται στους κρατικές, καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς θα αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα και θα ενεργοποιεί όλες τις παραγωγικές ανάγκες, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας, με επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα.

ΑΥΤΗ τη διαφορετική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας δε θα την προωθήσουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ούτε και κυβερνήσεις κεντροαριστερής ή κεντροδεξιάς συνεργασίας - που κινούνται στον «ντορό» του ευρωμονόδρομου και υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Επομένως, οι αγώνες της αγροτιάς χρειάζεται να συνδέσουν το αίτημα για αλλαγή πολιτικής με την αναγκαιότητα αλλαγής σε επίπεδο εξουσίας, με την ανάγκη, δηλαδή, ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και ανάδειξης της Λαϊκής Εξουσίας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Παλεύουμε για να κρατήσουμε τη γη μας»!

Στο αγωνιστικό μέτωπο εργατών - αγροτών - ΕΒΕ η προοπτική για τα λαϊκά στρώματα
Στο αγωνιστικό μέτωπο εργατών - αγροτών - ΕΒΕ η προοπτική για τα λαϊκά στρώματα
Η αγωνιστική εκδήλωση μπροστά στο μνημείο ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Ρίζου Μαρούδα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και του Κώστα Τζέλα, εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου Νίκαιας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πλούσια παρακαταθήκη που άφησε για τους νέους αγώνες και για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος η πρόσφατη μεγαλειώδης αγροτική κινητοποίηση.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τόνισε ότι ο κοινός αγώνας εργατιάς - μικρομεσαίας αγροτιάς - αυτοαπασχολουμένων ανοίγει το δρόμο για μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κιλελέρ Κ. Δεσπόπουλος.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, αναφερόμενος στην επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων, σημείωσε ότι «τότε πάλευαν για να πάρουν τη γη, σήμερα εμείς έχουμε χρέος να παλέψουμε για να κρατήσουμε αυτή τη γη που κληρονομήσαμε».

Κι αφού υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες χρειάζεται στον αγώνα τους να εκφραστούν με υπομονή, επιμονή και σταθερότητα στο πλαίσιο που βάζει το προοδευτικό, αγωνιστικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ και στα αιτήματα που θέτει το Μπλόκο της Νίκαιας, επισήμανε: «Η σημερινή επέτειος του Κιλελέρ δίνει και ένα σημαντικό μήνυμα στους νέους αγρότες που είχαν σημαντική συμμετοχή στους πρόσφατους αγώνες. Αυτό το μήνυμα λέει ότι πρέπει να είμαστε ανυπότακτοι στην κυρίαρχη πολιτική, ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τις αιτίες που ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά».

Και πρόσθεσε: «Στην πρόσφατη κινητοποίηση αποδείχτηκε, πιο καθαρά, ότι στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν δύο γραμμές που συγκρούονται. Από τη μια η γραμμή της συναίνεσης και της στήριξης της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων που ευνοεί τα μονοπώλια και τους μεγαλοαγρότες και εκφράζεται από τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, Ενώσεις Συνεταιρισμών, την Ενωση Νέων Αγροτών, τη λεγόμενη Πανελλήνια Επιτροπή Αγώνα και τα ευκαιριακά μπλόκα που στήθηκαν για να παίξουν, την κατάλληλη στιγμή, το ρόλο του "λαγού".

Από την άλλη, σε αντίθεση με τους παραπάνω, υπάρχει και αναπτύσσεται το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, ο αγωνιστικός πόλος συσπείρωσης, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, που εναντιώνεται στην ΚΑΠ και στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται. Είναι η γραμμή ρήξης και ανατροπής που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «για να έχουμε πιο ουσιαστικά αποτελέσματα στον αγώνα, απαιτείται ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, επαναλειτουργία αγροτικών συλλόγων και δημιουργία νέων».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Β. Μπούτας τόνισε: «Σήμερα παλεύουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να οργανωθεί η αγροτική οικονομία σε νέα βάση που θα αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες και οι παραγωγικές δυνάμεις για παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας μας, με υγιεινά και φτηνά προϊόντα, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Αυτό για να γίνει πρέπει να ανατρέψουμε τα μονοπώλια και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, ν' αναπτυχθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός που θα έχει στήριγμα τον καθετοποιημένο κρατικό τομέα, που θα εφοδιάζει με μέσα και θα επεξεργάζεται τα προϊόντα. Αυτή είναι η προοπτική, αυτό είναι το μέλλον. Σε διαφορετική περίπτωση, αν τα πράγματα πηγαίνουν όπως τώρα με την ΚΑΠ και τις πολιτικές που κυριαρχούν, την ερήμωση των χωριών θα τη ζήσουμε σύντομα.

Εμπρός, λοιπόν, αντίσταση και αντεπίθεση για ρήξη και ανατροπές μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη οικονομία, που θα δίνει μια αξιοπρεπή ζωή σε μας και τα παιδιά μας. Αυτή είναι η καλύτερη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε στους ήρωες μάρτυρες του Κιλελέρ».

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος από τον Απ. Θωμόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο και η αγωνιστική εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της εξέγερσης των κολίγων και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, από τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας και Α. Κανταρζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρόντες ήταν, επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, Ν. Γκατζής, Ν. Μωραΐτης.

Παραβρέθηκαν, ακόμα, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, οι δήμαρχοι Τυρνάβου, Χρ. Κιτσίδης και Μητρόπολης Καρδίτσας, Γ. Γιοβάνης, εκπρόσωποι των Συντονιστικών Σχολείων των νομών της Θεσσαλίας, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του ΠΑΜΕ και πολλών πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, συλλόγων γυναικών, οργανώσεων της ΠΕΑΕΑ και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Η νεολαία στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς
Η νεολαία στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς
Ξεκάθαρο μέτωπο στην ΕΕ και την ΚΑΠ
Ξεκάθαρο μέτωπο στην ΕΕ και την ΚΑΠ
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

«Συνεχίζουμε στα αγωνιστικά χνάρια που χάραξαν οι πρόγονοί μας στο Κιλελέρ», επισημαίνεται στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου στο Κιλελέρ και αναφέρονται οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, που είναι:

  • Εγγυημένες κατώτερες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής: Βαμβάκι 0,60, σιτάρι 0,40, καλαμπόκι 0,27, γάλα πρόβειο 1,40, γάλα αγελαδινό 0,70, αμνοερίφια 8 ευρώ/ κιλό, βοδινό 6 ευρώ/κιλό.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση στα μέσα και εφόδια, με επιτόκιο της ΑΤΕ όσο και ο πληθωρισμός, με κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο στο ύψος του πληθωρισμού και κατάργηση της παρακράτησης 7% της ενίσχυσης.
  • Προστασία της ντόπιας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής από τις εισαγωγές με μέτρα της κυβέρνησης.
  • Αποζημίωση στο 100% των ζημιών από θεομηνίες. Ριζική αλλαγή της νομοθεσίας που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ και πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, πάγωμα για τρία χρόνια του κεφαλαίου και των τόκων.
  • Εκτέλεση των βασικών έργων υποδομής για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας π.χ. εκτροπή του Αχελώου, κατασκευή λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων κ.ά. Επιδότηση της στάγδην άρδευσης.
  • Ατοκα δάνεια για κατασκευή πρώτης κατοικίας στα νέα ζευγάρια.
  • Να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις για τα προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης των νέων αγροτών.
  • Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
  • Να μην περικοπούν οι επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών.
  • Να διπλασιαστούν οι αγροτικές συντάξεις και οι άνδρες να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 χρόνια και οι γυναίκες στα 55 χρόνια.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Περίθαλψη, Πρόνοια. Αμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επίκαιρη και απαραίτητη η πρόταση για λαϊκή συμμαχία

Σε δήλωσή του για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 99ης επετείου της εξέγερσης του Κιλελέρ ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε: «Οι αρνητικές συνέπειες από τις στρατηγικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τη νέα ΚΑΠ, με την οποία συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερο η γη και η παραγωγή σε καπιταλιστικά χέρια, καθώς, επίσης, και η διατροφική εξάρτηση που εντείνεται με τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, με αμφίβολη ποιότητα σ' αυτά τα προϊόντα, πολλές φορές, καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν αποτελούν μόνο προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων στα αστικά κέντρα.

Οπως, επίσης, και τα προβλήματα της εργατικής τάξης, με την οικονομική κρίση σήμερα, τα προβλήματα των μεσαίων στρωμάτων των μεγάλων πόλεων είναι και προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Απ' αυτή την άποψη, πιστεύουμε, πως η πρόταση του ΚΚΕ για να διαμορφωθεί μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, με ενιαία δράση, ένα ενιαίο μέτωπο όλων αυτών των κοινωνικών δυνάμεων, που θα πηγαίνει στην καρδιά του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τα ίδια τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που θα διευρύνει τη συζήτηση μέσα στο λαό για τον άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, είναι περισσότερο επίκαιρη και απαραίτητη από ποτέ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ