ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σταθερά εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς

Η «προχειρότητα», η «έλλειψη σχεδίου» και οι «ανεπάρκειες της κυβερνητικής πολιτικής» αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ, τις αιτίες που «ο αγροτικός κόσμος της χώρας διέρχεται την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του».

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Εξαρχος, με θέμα «η κατάσταση στον αγροτικό χώρο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ». Πρόκειται για προτάσεις που κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΚΑΠ και κινούνται στην κατεύθυνση της αύξησης των ...επενδύσεων στην αγροτική οικονομία, μια προοπτική που μπορεί να αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τα οξυνόμενα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αποκαλύπτεται έτσι για άλλη μια φορά η «πράσινη» υποκρισία και κοροϊδία σε βάρος της αγροτιάς.

Ο Β. Εξαρχος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει εγκαταλείψει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους στο έλεος της αγοράς, όπου κυριαρχούν τα καρτέλ», προσθέτοντας ότι «χρειάζονται κατεπειγόντως μέτρα προστασίας των αγροτών από τα καρτέλ, τους μεσάζοντες και τους εμπόρους». Και πώς θα επιτευχθεί αυτό; Μα, φυσικά, με την «ενεργοποίηση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών», κάτι που δεν κάνει η ΝΔ, αλλά δεν έκανε και το ΠΑΣΟΚ όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, αλλά θα το κάνει όταν βρεθεί εκ νέου στον κυβερνητικό θώκο...

Αναφέρθηκε επίσης στη δεινή οικονομική κατάσταση την οποία έχουν περιέλθει η κτηνοτρόφοι, αλλά και οι αγρότες εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των πολύ χαμηλών τιμών στο λάδι, το βαμβάκι, το σιτάρι, τα εσπεριδοειδή και το καλαμπόκι. Φυσικά και η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στο να πείσει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους ότι τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της «κακής διαχειριστικής» πολιτικής της ΝΔ και όχι φυσικά αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ως κυβέρνηση το 2003 και βεβαίως υποστηρίζει σε όλους τους τόνους. Μάλιστα, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Χ. Τρικούπη καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τους φτωχομεσαίους αγρότες της χώρας ότι το μέλλον τους βρίσκεται εντός του «ευρωμονόδρομου», ο οποίος όμως, όπως ήδη αποδεικνύεται, τους οδηγεί στο οριστικό ξεκλήρισμα.

Πίσω από τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να ηχούν «όμορφα», στην πραγματικότητα κρύβεται η στοχοπροσήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ελληνική ύπαιθρο, μια πολιτική δηλαδή στην οποία υπάρχει πλήρης σύμπλευση με αυτήν της ΝΔ. Αναφερόμενος ο Β. Εξαρχος στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, επισήμανε ότι «η έμφαση έπρεπε να δοθεί σε δράσεις ενίσχυσης των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τομέα, βελτίωσης των υποδομών» κ.ά. Μόνο που είναι γνωστό ότι τα όποια «επενδυτικά σχέδια» προωθούνται προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να πληρούν απαραίτητα τον όρο της ...«βιωσιμότητας». Ορος που, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν πληρούται από τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται με τη «θηλιά» των χρεών στο «λαιμό».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Διάσταση απόψεων» αλλά και «δυνατότητα γεφύρωσης»

Στην Αθήνα σήμερα ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πρόοδο των εργασιών των τεχνικών εμπειρογνωμόνων και ευρωπαϊκά θέματα συζήτησαν χθες στην 23η απευθείας συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά το σύνηθες στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, παρόντος του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο οποίος και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ενδελεχή και ουσιαστική».

Ο Τ. Ζεριχούν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι «τα θέματα ΕΕ ήταν ένα από τα θέματα στα οποία υπάρχει αρκετή σύγκλιση», αναφέροντας ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών ορίστηκε για τις 24 Μάρτη, οπότε και θα συνεχιστεί η συζήτηση επί ευρωπαϊκών ζητημάτων, ενώ το επόμενο θέμα που θα ανοιχτεί θα είναι τα οικονομικά. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, αναφερόμενος στο περιουσιακό, επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες θα επανέλθουν στο ζήτημα στο τέλος, «αλλά προς το παρόν βρίσκεται στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων και των αντιπροσώπων. Είναι μια συνεχής διαδικασία, όπου οι ηγέτες ασχολούνται με τα θέματα και μετά τα παραπέμπουν στις ομάδες εργασίας και τους αντιπροσώπους με συμβουλές και μετά τα θέματα επανέρχονται στους ηγέτες για τελική συζήτηση».

Ο Δ. Χριστόφιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε ότι «διάσταση απόψεων υπάρχει παντού, υπάρχει και παντού δυνατότητα γεφύρωσης», τονίζοντας ότι «πρέπει να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά». Χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή «γενικά, χωρίς», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να δημιουργούμε και ευφορία», προσθέτοντας ότι «οι ομάδες εργασίες θα συνεχίσουν πάνω στις διάφορες πτυχές του θέματος, σε μια προσπάθεια την επόμενη Τρίτη που θα είναι η συνάντηση να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις».

Ερωτηθείς ο Κύπριος Πρόεδρος αν η ΕΕ θα κληθεί να βοηθήσει, τόνισε ότι η ΕΕ θα γίνει κάποια στιγμή κοινωνός, ωστόσο διερωτήθηκε «εάν δεν τα βρούμε μεταξύ μας θα μας λύσει τα προβλήματα η ΕΕ ή θα μας τα λύσουν απ' έξω; Αφού λέμε ότι εμείς πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα».

Ο Δ. Χριστόφιας πραγματοποιεί σήμερα σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα, προκειμένου να τελέσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τα εγκαίνια της Κυπριακής Συλλογής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αναχωρεί την Πέμπτη για τις Βρυξέλλες, για την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο μεταξύ παρέμβαση για το Κυπριακό πραγματοποίησε σε τουρκικές εφημερίδες ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ έχει μετανιώσει από τα βήματα που έκανε στην Κύπρο, ενώ, όπως είπε, πλέον ο κόσμος γνωρίζει ότι η πλευρά που δεν παρεμβάλλει εμπόδια στο Κυπριακό είναι η Τουρκία και τα κατεχόμενα, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία «ροκανίζει τον χρόνο», κατηγορώντας παράλληλα την ΕΕ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Αύξηση των δυνάμεων της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκαν στις 15 Μάρτη 2009, οι εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών. Aπό τη σύγκριση των αποτελεσμάτων, προκύπτουν η αύξηση των δυνάμεων της παράταξης που στηρίζει το KKΕ, η οποία - παρά τη μείωση της συμμετοχής - ήταν η μόνη παράταξη που σημείωσε αύξηση και σε ψήφους και σε ποσοστό, η σημαντική μείωση της παράταξης της NΔ - παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεών της - που οδήγησε και στην απώλεια της αυτοδυναμίας της στο ΔΣ, η στασιμότητα ουσιαστικά της παράταξης του ΠAΣOK, η οποία είχε άνοδο σε ποσοστό, αλλά πτώση σε ψήφους, ενώ απογοητευτική ήταν η εμφάνιση της παράταξης του οπορτουνισμού (ΣΥN/ΣΥΡΙZA) (ποσοστό κάτω από το 3% και καμία έδρα).

Συγκεκριμένα ψήφισαν 1.293 και τα έγκυρα ήταν 1.260 ψηφοδέλτια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβαν:

-- Δημοκρατική Πρωτοπορία (KKΕ): 100 (7,93%) 1 έδρα.

-- Nέα Δημοκρατική Kίνηση (NΔ): 602 (47,77%) 5 έδρες.

-- Δημοκρατική Εξόρμηση (ΠAΣOK): 521 (41,34%) 5 έδρες.

-- Aνανεωτική Kίνηση (ΣΥN/ΣΥΡΙZA): 37 (2,93 %) καμία έδρα.

Για Aντιπροσώπους στην Oμοσπονδία Ελληνικών Kοινοτήτων Bελγίου:

-- Δημοκρατική Πρωτοπορία (KKΕ): 2 έδρες

-- Nέα Δημοκρατική Kίνηση (NΔ): 10 έδρες

-- Δημοκρατική Εξόρμηση (ΠAΣOK): 9 έδρες

-- Aνανεωτική Kίνηση (ΣΥN/ΣΥΡΙZA): Καμία έδρα.

Στις αντίστοιχες προηγούμενες εκλογές του 2007, όπου είχαν ψηφίσει 1.549 και τα έγκυρα ήταν 1.504, είχαν λάβει:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

-- Δημοκρατική Πρωτοπορία (KKΕ): 97 (6,44%) 1 έδρα

-- Nέα Δημοκρατική Kίνηση (NΔ): 860 (57,18%) 6 έδρες

-- Δημοκρατική Εξόρμηση (ΠAΣOK): 547 (36,36%) 4 έδρες

-- Aνανεωτική Kίνηση (ΣΥN/ΣΥΡΙZA): Δεν είχε συμμετάσχει.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Για τα παιδιά του Εμφυλίου

Εκδήλωση με θέμα «1946-1949. Ο Εμφύλιος πόλεμος και η αλήθεια για τα παιδιά του Εμφυλίου», διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας. Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από «παιδιά του Εμφυλίου» που έζησαν και σπούδασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ, όπου θα κατατεθούν στεφάνια.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τετάρτη 18/3, στο Παράρτημα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, στη Ναύπακτο, θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης.

-- Αύριο, Πέμπτη, 19/03/09, στις 10 π.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του κεντρικού κτιρίου επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου.

-- Αύριο, Πέμπτη, 19/03/09, στις 10 π.μ., περιοδεία στην «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Πέμπτη, 19/03/09, στις 8.30 π.μ., αντιπροσωπεία της ΚΟΑ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Λυκούργου, στο Νομικό τμήμα.

-Αύριο, Πέμπτη 19/3, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Πελετίδης, μέλος της ΝΕ, στα Ζαρουχλέικα στο καφενείο «Μουριές» (Ανθείας & Αγ. Ιωάννη Πράτσικα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ