Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Διάσταση απόψεων» αλλά και «δυνατότητα γεφύρωσης»

Στην Αθήνα σήμερα ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πρόοδο των εργασιών των τεχνικών εμπειρογνωμόνων και ευρωπαϊκά θέματα συζήτησαν χθες στην 23η απευθείας συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά το σύνηθες στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, παρόντος του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο οποίος και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ενδελεχή και ουσιαστική».

Ο Τ. Ζεριχούν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι «τα θέματα ΕΕ ήταν ένα από τα θέματα στα οποία υπάρχει αρκετή σύγκλιση», αναφέροντας ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών ορίστηκε για τις 24 Μάρτη, οπότε και θα συνεχιστεί η συζήτηση επί ευρωπαϊκών ζητημάτων, ενώ το επόμενο θέμα που θα ανοιχτεί θα είναι τα οικονομικά. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, αναφερόμενος στο περιουσιακό, επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες θα επανέλθουν στο ζήτημα στο τέλος, «αλλά προς το παρόν βρίσκεται στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων και των αντιπροσώπων. Είναι μια συνεχής διαδικασία, όπου οι ηγέτες ασχολούνται με τα θέματα και μετά τα παραπέμπουν στις ομάδες εργασίας και τους αντιπροσώπους με συμβουλές και μετά τα θέματα επανέρχονται στους ηγέτες για τελική συζήτηση».

Ο Δ. Χριστόφιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε ότι «διάσταση απόψεων υπάρχει παντού, υπάρχει και παντού δυνατότητα γεφύρωσης», τονίζοντας ότι «πρέπει να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά». Χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή «γενικά, χωρίς», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να δημιουργούμε και ευφορία», προσθέτοντας ότι «οι ομάδες εργασίες θα συνεχίσουν πάνω στις διάφορες πτυχές του θέματος, σε μια προσπάθεια την επόμενη Τρίτη που θα είναι η συνάντηση να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις».

Ερωτηθείς ο Κύπριος Πρόεδρος αν η ΕΕ θα κληθεί να βοηθήσει, τόνισε ότι η ΕΕ θα γίνει κάποια στιγμή κοινωνός, ωστόσο διερωτήθηκε «εάν δεν τα βρούμε μεταξύ μας θα μας λύσει τα προβλήματα η ΕΕ ή θα μας τα λύσουν απ' έξω; Αφού λέμε ότι εμείς πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα».

Ο Δ. Χριστόφιας πραγματοποιεί σήμερα σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα, προκειμένου να τελέσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τα εγκαίνια της Κυπριακής Συλλογής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αναχωρεί την Πέμπτη για τις Βρυξέλλες, για την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο μεταξύ παρέμβαση για το Κυπριακό πραγματοποίησε σε τουρκικές εφημερίδες ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ έχει μετανιώσει από τα βήματα που έκανε στην Κύπρο, ενώ, όπως είπε, πλέον ο κόσμος γνωρίζει ότι η πλευρά που δεν παρεμβάλλει εμπόδια στο Κυπριακό είναι η Τουρκία και τα κατεχόμενα, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία «ροκανίζει τον χρόνο», κατηγορώντας παράλληλα την ΕΕ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ