Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κρατική επιχορήγηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών

Τη μόνη πρόταση που μπορεί να δώσει διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων, παρουσίασε η παράταξη της ΤΑΔΗΣΥ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

Το αίτημα για κρατική επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) στο ύψος των αναγκών του - ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες και μεγάλες υποχρεώσεις του για καταβολή του εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους - και να μην προχωρήσει σε κανενός είδους δανεισμό που θα υποθηκεύσει άμεσα το μέλλον του, υιοθέτησε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ).

Οι εκπρόσωποι της ΤΑΔΗΣΥ υπογράμμισαν ότι η κρατική επιχορήγηση του συνόλου των αναγκών του ΤΠΔΥ είναι μόλις ένα μέρος, από τα όσα, κατά καιρούς, έχουν καταληστεύσει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του με τη μορφή άτοκων δανείων, των λεγόμενων «κοινωνικών πολιτικών» και της πολιτικής του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών του.

Σήμερα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΠΔΥ, αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της - διορισμένης από την κυβέρνηση - διοίκησης, η οποία, αντί για χρηματοδότηση, προβλέπει δανεισμό του ΤΠΔΥ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση κατά 2% των εισφορών των εργαζομένων, παρακράτηση ενός μισθού του νεοδιοριζόμενου στο Δημόσιο (σε 24 μηνιαίες δόσεις) και δυνατότητα ασφάλισης και καταβολής εισφορών όσων εργαζομένων αορίστου χρόνου απασχολούνται στο Δημόσιο πάνω από 12,5 έτη. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια πρόταση που θα «βουλιάξει» το ΤΠΔΥ, με καίριες τις ευθύνες της κυβέρνησης. Επομένως, στη σημερινή συνεδρίαση, όσοι από το ΔΣ στηρίξουν αυτήν την πρόταση, αναλαμβάνουν και την ευθύνη παραπέρα χτυπήματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στρώνουν το έδαφος για το Ασφαλιστικό

Χθες, από τη Γραμματεία Γυναικών της ΑΔΕΔΥ δόθηκε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της απόφασης που αναμένεται να πάρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 26 Μάρτη, ύστερα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μετατροπή της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων από κοινωνική σε επαγγελματική, μετατροπή η οποία θα οδηγήσει στην «εξίσωση» των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ομως, οι ενστάσεις και τα επιχειρήματα, που προβάλλει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, κάθε άλλο παρά αναδεικνύουν τον πολιτικό χαρακτήρα της επίθεσης από την ΕΕ. Στο διά ταύτα, όμως, καταλήγει σε μιαν άνευ όρων υποχώρηση ακόμα και από τις δημαγωγικές διακηρύξεις της ΑΔΕΔΥ, λέγοντας ότι αν είναι να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 2006/54/ΕΚ, αυτή να εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξομοιωθούν τα όρια ηλικίας προς τα κάτω, δηλαδή να μειωθούν αυτά των αντρών!

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο κείμενο της συνέντευξης: «Σε κάθε περίπτωση όμως, υπενθυμίζουμε ότι η ισότητα διασφαλίζεται με την επέκταση των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων και στις κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες ισχύουν οι δυσμενέστερες (π.χ. άνδρες), σύμφωνα, μάλιστα, με το άρθρο 27, παρ. 2 της νέας Οδηγίας 2006/54/ΕΚ, η εφαρμογή της "δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επαρκή λόγο για τη μείωση του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων στους τομείς που καλύπτονται από αυτήν"».

Ετσι, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ «παραβλέπει» τις αντιασφαλιστικές πολιτικές, που, χρόνια τώρα, εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για το ότι μια κοινοτική οδηγία μπορεί να εφαρμοστεί και προς όφελος των εργαζομένων. Επιπλέον, υιοθετεί - έστω και χωρίς να το επιδιώκει - την κατάργηση του ασφαλιστικού δικαιώματος υπέρ της εργαζόμενης γυναίκας και, συγκεκριμένα, τη διαφορά της πενταετίας στην ηλικία συνταξιοδότησης σε σχέση με τους άντρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ