Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταρχική θωράκιση απέναντι στο λαϊκό κίνημα

Τους αγώνες των εργαζομένων, που δεν ανέχονται να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης, στοχοποιούν τα μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής που προωθεί ταχύτατα, αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων

Σε μέτρα θωράκισης του αυταρχικού κράτους και των μηχανισμών καταστολής προκειμένου να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα ιδιαίτερα ενόψει της κρίσης, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο έπακρο το κλίμα τρομο-λαγνείας και ανασφάλειας που προκαλείται από την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων.

Ταυτόχρονα με την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας (δυνάμεις ταχείας επέμβασης, πυροσβεστικές αντλίες κατά διαδηλώσεων, χαφιεδοκάμερες, «κοριοί» παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων), επανέρχεται η ιδέα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ εξετάζονται παραπέρα μέτρα ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων.

Η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στο ενδεχόμενο «κοινωνικής αναταραχής» εξαιτίας της κρίσης και της ειλημμένης απόφασης για μετακύληση όλων των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας που να αποτρέπει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και τους ταξικούς αγώνες. Ενδεικτικές είναι οι προτάσεις που ακούστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι υπουργοί πρότειναν να μετατραπεί η χρήση κουκούλας σε ιδιώνυμο αδίκημα, ενώ άλλοι ζήτησαν να σταματήσει η κριτική σε βάρος της ΕΛ.ΑΣ. γιατί ...«της κόβει τα χέρια». Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ξένοι μετανάστες, για τους οποίους ακούστηκε η πρόταση να απελαύνονται αμέσως σε περίπτωση που διαπράττουν κάποια πλημμελήματα...

Το κυβερνητικό επιτελείο επιζητά άμεσα αποτελέσματα στο ζήτημα της ασφάλειας και της τάξης το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ επιδιώκει και τη δημιουργία κλίματος πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης στα μέτρα καταστολής και συρρίκνωσης των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων. Από την άποψη αυτή το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να εφαρμοστεί τώρα η εκτρωματική διάταξη του νόμου-πλαισίου για την κατάργηση ουσιαστικά του πανεπιστημιακού ασύλου. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτήρισε την εφαρμογή του νόμου ως ζήτημα «κοινής λογικής». «Το νομικό πλαίσιο είναι σαφές. Προβλέπει συγκεκριμένες δυνατότητες. Και νομίζω ότι η επικράτηση της κοινής λογικής θα διευκολύνει πολύ την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε και το πανεπιστημιακό άσυλο να περιφρουρηθεί και από την άλλη πλευρά να μη γίνεται, όπως έχει φανεί ότι γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις, κατάχρησή του», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος.

Περισσότερο συγκεκριμένη ήταν η πρώην υπουργός Παιδείας Μαρ. Γιαννάκου, η οποία εκτίμησε ότι «ο νόμος αρκεί και περισσεύει, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του». Μάλιστα, υπέδειξε ότι άμεσα «πρέπει να συγκληθεί η Σύγκλητος και να αποφασίσει ποιοι είναι οι χώροι εκπαίδευσης και έρευνας, γιατί μόνο αυτοί καλύπτονται και τίποτε άλλο». Επίσης σημείωσε με νόημα ότι το άσυλο «σύμφωνα με το νόμο μπορεί να το παραβιάσει κάποιος εντός του πανεπιστημίου».

Η στοχοποίηση των λαϊκών αγώνων φάνηκε καθαρά από τη χτεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου με αφορμή τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού. Προχωρώντας σε μια επίδειξη πυγμής, ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι «δε θα δεχτούμε μια τέτοια εκβιαστική συμπεριφορά από μικρές μειοψηφίες που δε σέβονται ούτε τα μνημεία μας, ούτε τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει και οι οποίες έχουν την αποδοχή της μεγάλης, της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου». Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε ότι η στάση των εργαζομένων «δεν έχει καμία νομιμοποίηση», φροντίζοντας βέβαια να αποκρύψει την αλήθεια για την τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Υπέρ της ευρείας χρήσης των χαφιεδοκαμερών και της κατάργησης του πανεπιστημιακού τάχθηκε η Ντ. Μπακογιάννη, στο όνομα της αντιμετώπισης του «φαινομένου των κουκουλοφόρων». Σε χτεσινοβραδινή ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε «να συζητήσουμε για τους τρόπους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας, ώστε επιτέλους να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που προκαλούν τις καταστροφές». Επίσης «να εφαρμόσουμε την εν ισχύι νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια για να προστατέψουμε την ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού είναι ακριβώς οι "αυτόκλητοι θεματοφύλακές του" εκείνοι που καθημερινά το υπονομεύουν».

Γενικότερα πάντως βουλευτές της ΝΔ πλειοδοτούν υπέρ της ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας ώστε να ικανοποιηθεί «το λαϊκό αίτημα» για αποκατάσταση της δημόσιας τάξης. Χαρακτηριστική η πρόταση του Γερ. Γιακουμάτου, ο οποίος ζήτησε να επανέλθει το μέτρο των αστυνομικών μπλόκων στα κεντρικά σημεία της Αθήνας, που είχε χρησιμοποιηθεί επί υπουργίας του Μιχ. Χρυσοχοΐδη. «Σε ένα μήνα καθάρισε η Αθήνα. Αρα λοιπόν εδώ, εγώ κάνω και πρόταση, αυτό να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά. «Το κράτος πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερο σε περιόδους κρίσης», επισήμανε από την πλευρά του ο Σ. Τσιτουρίδης, συμπληρώνοντας ότι «απαιτείται μια συνολική πολιτική», καθώς «τα φαινόμενα και εντάσεων και βίας σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης εντείνονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ