Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην πραγματοποιηθεί η ΝΑΤΟική άσκηση στο Λιτόχωρο

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης και Εσωτερικών, με θέμα τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Λιτόχωρο Πιερίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές επισημαίνουν:

«Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική τους, εκχώρησαν και συνεχίζουν να εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δένοντάς την ολοένα και περισσότερο στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, στο Νομό Πιερίας, μέρες του βρώμικου πολέμου των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία του 1999 ξαναζούν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι του Λιτόχωρου. Δέκα χρόνια μετά ο λαός της περιοχής είναι ξανά ανάστατος καθώς στρατιωτικά ελικόπτερα κάνουν βόλτες πάνω από τα σπίτια τους, αντίσκηνα άρχισαν να στήνονται στην ευρύτερη περιοχή του στρατοπέδου "Μπαλανίκα", στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΝΑΤΟικής άσκησης "STEADFAST JOIST- ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ", που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Οι κάτοικοι αισθάνονται ότι ο τόπος τους έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης χρησιμοποιήθηκε το λιμάνι της περιοχής για να περάσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και να αιματοκυλήσουν τους λαούς της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας.

Συγκεκριμένα, προετοιμάζεται η εκτέλεση της τελικής φάσης της άσκησης, που θα γίνει με την ανάπτυξη του Στρατηγείου στο Λιτόχωρο από 18 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2009.

Στην άσκηση συμμετέχουν 1.200 στρατιώτες και αξιωματικοί της δύναμης του Στρατηγείου και εκπρόσωποι 15 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας τον ειδικό ρόλο που έχει ανατεθεί στην περιοχή ως πεδίο άσκησης και ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών στρατών. Εν προκειμένω, πρόκειται για άσκηση ανάπτυξης του πολυεθνικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ Deployable Corps - Greece, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των δυνάμεών του για ταχείες επεμβάσεις σε βάρος άλλων χωρών.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στη Βουλή σύμβαση η οποία προβλέπει την ίδρυση ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει την υποχρέωση να φιλοξενεί πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ εκθέτοντας τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους.

Θεωρώντας ότι ενέργειες σαν τις παραπάνω βρίσκονται σε αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της περιοχής, που στο παρελθόν έχει εκφράσει με τις κινητοποιήσεις του την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους ενέργειες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να μην πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη άσκηση και να σταματήσει να αποτελεί η ευρύτερη περιοχή πεδίο βολής και ορμητήριο των ευρωΝΑΤΟικών δυνάμεων για τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή της Ννοτιοανατολικής Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ