ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στη συρρίκνωση της ΕΛΣ

Σκηνή από την οπερέτα του Ν. Χατζηαποστόλου «Απάχηδες των Αθηνών»
Σκηνή από την οπερέτα του Ν. Χατζηαποστόλου «Απάχηδες των Αθηνών»
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη, σχετικά με την απαξίωση και συρρίκνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στην Ερώτηση συγκεκριμένα αναφέρεται: «Συνειδητή κυβερνητική επιλογή αποτελεί η τακτική του προέδρου και του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που μεθοδευμένα την οδηγεί στη συρρίκνωση.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η αρχή πρόκειται να γίνει με το κλείσιμο της "Νέας Σκηνής" που στεγάζεται στο θέατρο "Ακροπόλ" και παρουσιάζει παραστάσεις ελληνικής οπερέτας, ενώ, όπως ήδη παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΛΣ, θα ακολουθήσουν περικοπές στο καλλιτεχνικό και το υπόλοιπο δυναμικό του θεάτρου "Ολύμπια".

Η "Νέα Σκηνή" της ΕΛΣ είναι το μοναδικό θέατρο στην Ελλάδα που παρουσιάζει ελληνική οπερέτα και επί 8 καλλιτεχνικές περιόδους το κάνει με μεγάλη επιτυχία, έχοντας αποκτήσει το δικό της ένθερμο κοινό. Ωστόσο, η κυβέρνηση μέσω της διορισμένης - από την ίδια - διοίκησης, την απαξιώνει, μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες προβολής και διαφήμισης στην τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, προκειμένου να εμφανιστεί κάμψη και να διευκολυνθούν τα σενάρια που επιδιώκουν το κλείσιμο της ελληνικής οπερέτας, με άμεση συνέπεια, εκτός των άλλων, να οδηγηθούν στην ανεργία δεκάδες ειδικευμένοι εργαζόμενοι».

Τέλος, ερωτάται ο υπουργός, ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει, για τη διασφάλιση της λειτουργίας, την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της ελληνικής οπερέτας και συνολικά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Ξανά στο δρόμο του αγώνα!

Με απειλές και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού!

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Λέσβο
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Λέσβο
Με νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από σήμερα, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, μετά την αποδεδειγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει το απάνθρωπο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και να κλιμακώσει τον τρομοκρατικό εκφοβισμό που «εγκαινίασε» πριν λίγες βδομάδες με εισαγγελική παρέμβαση στην Ακρόπολη και συνέχισε χθες με προκλητικότατη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού, Αντ. Σαμαρά.

Σήμερα, στις 12 μ., οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στις 8 μ.μ. στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ρηγίλλης). Αύριο, από τις 8 π.μ., επαναλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Ακρόπολης, ενώ την Παρασκευή προγραμματίζεται συγκέντρωση και αποκλεισμός του ΥΠΠΟ.

Η κυβέρνηση, μη θέλοντας να λύσει τα προβλήματα, απαντά στο νέο γύρο κινητοποιήσεων με εξόφθαλμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απροκάλυπτες απειλές. Χθες, ο Αντ. Σαμαράς, σε δήλωσή του, επανέλαβε τα περί «μικρής μειοψηφίας συμβασιούχων», ψευδολόγησε λέγοντας ότι η τροπολογία που κατέθεσε (που αφορά σε μέρος μόνο των εργαζομένων με ασφαλιστικά μέτρα) «έλυσε όλα τα αιτήματά τους»(!) και «προειδοποίησε» ότι «η κυβέρνηση δε θα ανεχθεί το διασυρμό των εθνικών μας μνημείων, στο βωμό νέων απαιτήσεων που οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι παράλογες»!

«Παράλογο», λοιπόν, θεωρεί η κυβέρνηση το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με τον υπουργό επίμονα να εμφανίζει ως «συνολική λύση» τη συνέχιση της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων με ασφαλιστικά (σ.σ. με την τροπολογία, αντί τώρα, θα απολυθούν το 2010!) και να ...«προσπερνά» τις χιλιάδες απολύσεις, τη «λαιμητόμο» του 24μηνου, την «αποψίλωση» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις νέες «φουρνιές» εργασιακής ομηρίας κ.ά.!

Στο ίδιο «μήκος κύματος», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια πολύ μικρή μειοψηφία φανατικών», που «επιμένει να προκαλεί»(!) χαρακτηρίζοντας το αίτημα για μόνιμη δουλειά «παράνομο» και «ανέφικτο»! Πρόσθεσε με νόημα ότι «δε θα δεχτούμε μια τέτοια εκβιαστική συμπεριφορά» και, ουσιαστικά, κάλεσε σε «κοινωνικό αυτοματισμό», λέγοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των πολιτών και των εργαζομένων στο χώρο «δε θα δείξουν καμία κατανόηση για τέτοιες συμπεριφορές»!

Στο «μέτωπο» κατά των συναδέλφων τους(!) συμμετέχει και η διοίκηση του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτων ΥΠΠΟ, η οποία, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «παιχνίδι εντυπωσιασμού» και «μικροσυνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων»!

«Υπόσχεση» ουσίας

Καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Η δεξιοτεχνία, όμως, για τον πιανίστα και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο δεν αποτελεί το βασικό κανάλι έκφρασης. «Το δυσκολότερο είναι η απλότητα, το να βρεις την ομορφιά σε μια απλή συγχορδία». Αυτή η φιλοσοφία διαπνέει τη νέα, πιο προσωπική, δισκογραφική του δουλειά «The Promise» (ECM), που περιλαμβάνει έντεκα ατμοσφαιρικές πρωτότυπες συνθέσεις του - εξαίρεση η διασκευή του κομματιού «Τζιβαέρι» και παρουσιάστηκε χτες. Κάποιες τις απολαύσαμε, με τον Β. Τσαμπρόπουλο να παίζει στο πιάνο που ο Μάνος Χατζιδάκις πρωτόπαιξε τον «Μεγάλο Ερωτικό». Ο δίσκος ενσαρκώνει την ανάγκη του να υπηρετήσει τη μουσική «με πιο ειλικρινή και αυθεντικό τρόπο».

Αβοήθητο το Θέατρο Σκιών

Μπορεί για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης να βρίσκονται «πρόχειρα» 3 εκατ. ευρώ, αλλά για τον Καραγκιόζη δεν «περισσεύουν» ούτε ...1.500 ευρώ!

Οπως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών (έτος ίδρυσης 1925), το ΥΠΠΟ ανακάλεσε (Δεκέμβρης 2008) την επιχορήγηση των 1.500 ευρώ, «διότι εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους εκδόθηκε», όπως ανέφερε ολιγόλογη απόφαση του πρώην υπουργού, Μ. Λιάπη!

Το χειρότερο είναι ότι ουδέποτε οι καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών έλαβαν αυτό το ποσό, αφού οι «υποσχέσεις» του ΥΠΠΟ το 2004 (επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου) για επιχορήγηση 8.000 ευρώ ουδέποτε υλοποιήθηκαν, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ την ανακάλεσε! Τον Ιούνη του 2007, το σωματείο έλαβε νέα υπόσχεση (από τον Γ. Βουλγαράκη) για επιχορήγηση ...1.500 ευρώ. Ούτε αυτά εισέπραξαν. Τελικά, τον περσινό Δεκέμβρη, τους κοινοποιήθηκε ότι ...«εξέλιπαν οι λόγοι» για επιχορήγηση...

Το σωματείο αυτό έπεσε θύμα εμπαιγμού του ΥΠΠΟ και επί υπουργίας Α. Αδριανόπουλου, που του «παραχώρησε» οίκημα στο Μοναστηράκι για να στεγάσει το ιστορικό αρχείο του (φιγούρες και σκηνικά 120 χρόνων)... ενώ το παραχωρηθέν «οίκημα» είχε κατεδαφιστεί!!!

«Φρέσκο» ελληνικό ντοκιμαντέρ

Πρόσφατα ελληνικά ντοκιμαντέρ προβάλλει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται κυρίως για ταινίες νέων δημιουργών. Οι προβολές θα γίνουν αύριο και την Παρασκευή (είσοδος ελεύθερη) στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη).

Θα προβληθούν οι ταινίες: «O DAVID CONOLLY, ωραίος σαν Ελληνας» Ηλία Δημητρίου. «Κατασκευή υπηκόων» Μιχάλη Μοάτσου. «Προς μια νέα αρχή» Μαρίας Σχινά. «Αγορά 11 π.μ.» Μαρίας Γιαννούλη. «Νέοι ηθοποιοί ψάχνουν» Νίκου Σταμπουλόπουλου. «Ηχοτοπία» Κώστα Στρατουδάκη. «Γιάννης Δομνάκης» Γιώργου Πατεράκη. «Αστακός, ένα παράθυρο στον χρόνο», Θεόδωρου Μπαμπούρη. «Το κουρείο» Δημήτρη Αντζού. «Ο πίθηκος που έπεσε από τον ουρανό» Ζάχου Σαμολαδά. «Σ' ένα τα λέω πεθερά για να τ' ακούει η νύφη» Παναγιώτη Νεστορίδη. «Ειδικές διαδρομές με ...μοτό» Ελευθέριου Κατσαρού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Αφιέρωμα μαθητών στον Γιάννη Ρίτσο

«Ενας διαφορετικός τρόπος να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μπορεί και να είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να γιορταστεί η Ποίηση». Με αυτή την επισήμανση, το Μουσείο Μπενάκη ανακοίνωσε ότι, στα πλαίσια των εκδηλώσεών του για το «Ετος Γιάννη Ρίτσου», αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης(21/3), αποκλειστικά στον Ποιητή της Ρωμιοσύνης. Τη διαμόρφωση αυτού του αφιερώματος την εμπιστεύθηκε «σε ανθρώπους που ελπίζουμε και θα θέλαμε να είναι οι πραγματικοί αναγνώστες της ποίησης: στα παιδιά».

Το Μουσείο Μπενάκη απηύθυνε πρόσκληση στο 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά, που διαθέτουν blog και έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το έργο του Γ. Ρίτσου, και βρήκε ανταπόκριση. Μαθητές των δύο σχολείων δούλεψαν πολύ για να καταλάβουν τη ζωή και το έργο του Ρίτσου και ετοίμασαν μια παράσταση με τίτλο «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως», που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου)), στις 21/3 (7 μ.μ., είσοδος δωρεάν, πληροφορίες 210-3453111).

Οι μαθητές των δύο σχολείων, μετά από συναντήσεις τους στο διαδίκτυο και στα σχολεία τους, συγκέντρωσαν υλικό, επέλεξαν ποιήματα, πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CD, ντοκιμαντέρ και συνέθεσαν μια παράσταση, που αναφέρεται στη ζωή του Ρίτσου, στις ιδέες, στους αγώνες, στις εξορίες, στην ποίηση του Ρίτσου. Μια ζωή, που, περνώντας απ' το σκοτάδι, ατένιζε πεισματικά το φως, για να το χαρίσει σ' όλο τον κόσμο. Τα παιδιά, μέσα από τη δική τους «ματιά», ζωγραφίζουν, απαγγέλλουν, φτιάχνουν ταμπλό με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, τραγουδούν, κάνουν γκράφιτι, βιντεοσκοπούν και οπτικοποιούν ποιήματα του Ρίτσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ