ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Σήμερα στην Κυπαρισσία η απόβαση των ΝΑΤΟικών

Οι δυνάμεις της «νέας τάξης», οι μακελάρηδες των λαών αποβιβάζονται σήμερα το πρωί στην Κυπαρισσία σε μια γενική δοκιμή των σχεδίων τους για την καθυπόταξη των λαών της περιοχής στα πλαίσια της άσκησης «DYNAMIC MIX - 2000». Οι ιμπεριαλιστές δοκιμάζουν τα σχέδιά τους για νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια, με το έδαφος της χώρας μας πεδίο ασκήσεων και ορμητήριο για τα δολοφονικά τους σχέδια και την ελληνική κυβέρνηση πιστό τους υπηρέτη. Και μόνο ο αριθμός των εξόδων μαχητικών αεροσκαφών δείχνει το τι ετοιμάζουν. Ειδικά χτες τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 211 εξόδους από αεροδρόμια της Ελλάδας, ενώ από την αρχή της άσκησης έχουν πραγματοποιηθεί 1.586 έξοδοι. Ενα σκηνικό που παραπέμπει κατευθείαν στη ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία.

Η απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ξεκινάει σήμερα στις 4 τα ξημερώματα στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ολοκληρώνεται έως τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Η δύναμη που θα αποβιβαστεί είναι περίπου 2.500 άτομα που επιβαίνουν σε 8 πλοία από Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και ΗΠΑ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 950 Ελληνες, αλλά και 150 Τούρκοι πεζοναύτες, οι δε υπόλοιποι είναι κυρίως Αμερικανοί.

Οσον αφορά τον τουρκικό λόχο που σήμερα αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο, κανένας από το υπουργείο Αμυνας και ο ίδιος ο Α. Τσοχατζόπουλος που του θέσαμε το ερώτημα δεν είναι σε θέσει να διαβεβαιώσει ότι δεν προέρχεται από τις δυνάμεις κατοχής της Κύπρου. Η απόβαση θα γίνει στο τμήμα της ακτής Καλό Νερό, που εκτείνεται βόρεια του ποταμού Νέδα. Από εκεί θα εισχωρήσουν στα εσωτερικά και νότια σε βάθος 20 χιλιομέτρων και θα φθάσουν μέχρι την περιοχή Κοπανάκι.

Στη διάρκεια της προέλασής τους, θα πραγματοποιούν διάφορες ενέργειες που εντάσσονται στο σενάριο της άσκησης. Ελληνικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις στην περιοχή ως απεικόνιση, δηλαδή σε ρόλο «εχθρικών δυνάμεων». Ο κύριος όγκος τους αποβατικών δυνάμεων θα αρχίσει να αναδιπλώνεται και να επιστρέφει μέχρι σήμερα το βράδυ και θα ολοκληρώσει αύριο την αποχώρησή του. Οι υπόλοιπες δυνάμεις, που θα είναι κυρίως οι ελληνικές, θα αποχωρήσουν μέχρι τις 4 Ιούνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας, χτες 10η μέρα της άσκησης οι ναυτικές «συμμαχικές δυνάμεις» συνέχισαν την υποστήριξη της αποβατικής δύναμης που κατέπλευσε στον κόλπο της Κυπαρισσίας, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η εξάσκηση στην παροχή προστασίας σε εμπορικό πλοίο που μεταφέρει υλικά και εφόδια για τις «συμμαχικές δυνάμεις» στη Βόρειο Ελλάδα.

Στην ίδια περιοχή, τα 6 ναρκαλιευτικά πλοία ολοκλήρωσαν χτες τις αντιναρκικές επιχειρήσεις τους στον κόλπο της Κυπαρισσίας προς υποστήριξη των αποβατικών σκαφών. Ομως, το Στρατηγείο της Λάρισας και οι Ελληνες αξιωματικοί, που συμμετέχουν σ' αυτό, δήλωναν χτες άγνοια για το πού βρίσκονται τα ναρκαλιευτικά πλοία, τα οποία στο μεταξύ είχαν δέσει στην Πύλο και τα πληρώματά τους, ανάμεσά τους και Τούρκοι, έκαναν βόλτες στην παραλία. Για όλα αυτά, λοιπόν, δεν είχαν γνώση, γιατί, όπως μας ανέφεραν, οι ναυτικές δυνάμεις υπάγονται κατευθείαν στο Στρατηγείο Ναυτικών Δυνάμεων της Νάπολης. Ενδεικτικό και αυτό του ρόλο που έχουν αναλάβει οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Δε θα περάσουν. Θα τους σταματήσουμε!

Σουλάτσο έκαναν χτες το πρωί Γερμανοί και Τούρκοι ναύτες στο Ναυαρίνο!

Στο χορό το έριξαν οι νέοι αγωνιστές της ειρήνης, περιμένοντας τους ΝΑΤΟικούς
Στο χορό το έριξαν οι νέοι αγωνιστές της ειρήνης, περιμένοντας τους ΝΑΤΟικούς
Αποφασισμένοι σαν έτοιμοι από καιρό οι αντιιμπεριαλιστές της Πελοποννήσου, οργάνωναν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, την «υποδοχή» του περήφανου ελληνικού λαού στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες οι οποίοι σήμερα το πρωί ετοιμάζονται να βάλουν πόδι σε ελληνικό έδαφος. Μέλη και στελέχη των επιτροπών ειρήνης σε όλη την Πελοπόννησο συνέχιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή να ενημερώνουν το λαό για τα ΝΑΤΟικά σχέδια καλώντας τον να υψώσει το ανάστημά του και να φράξει το δρόμο στους πολεμοκάπηλους.

Στο μεταξύ, από χτες το μεσημέρι, τα πρώτα ξένα στρατεύματα πάτησαν το πόδι τους στην Πελοπόννησο. Περίπου επτά πολεμικά ΝΑΤΟικά πλοία μπήκαν στο λιμάνι της Πύλου. Τα περισσότερα αποχώρησαν σε λίγες ώρες, ωστόσο τρία από αυτά - ένα ελληνικό, ένα γερμανικό και ένα τουρκικό - παρέμειναν στο λιμάνι.

Χτες το απόγευμα, Γερμανοί και Τούρκοι ναύτες αποβιβάστηκαν στο ιστορικό Ναυαρίνο. Αν και φορούσαν πολιτικά (κάποιοι από αυτούς και ποδοσφαιρικές στολές) η γλώσσα γρήγορα τους «πρόδωσε» φέρνοντας στη μνήμη των κατοίκων της Πύλου σκηνές κατοχής. Ομως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που καθώς περνούσαν οι ΝΑΤΟικοί ναύτες θυμόντουσαν πώς κατέληξαν τόσο η τουρκική όσο και η γερμανική κατοχή χάρη στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού. Πολλοί πρόσθεταν πως πρέπει να ενταθεί η αντίσταση απέναντι στους νέους κατακτητές.

Αργά το απόγευμα, κλιμάκια της επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας «όργωσαν» τις πόλεις της περιοχής ξεσηκώνοντας το λαό. Ενα κλιμάκιο έφτασε στη «ΝΑΤΟκρατούμενη» Πύλο όπου βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους. Πολλοί αντιιμπεριαλιστές παρέμεναν στο κιόσκι της ειρήνης στο Καλό Νερό από τη νύχτα της Τετάρτης και όλη τη χτεσινή μέρα μοιράζοντας έντυπο υλικό στους διερχόμενους οδηγούς. Οσο νύχτωνε, το κιόσκι αργά αλλά σταθερά μετατρεπόταν σε «στρατηγείο» των φιλειρηνιστών. Καθώς έπεφτε το σκοτάδι, η αισιοδοξία και η αποφασιστικότητα μεγάλωνε όσο αυξανόταν και ο αριθμός όλων εκείνων που έφταναν εκεί για να φυλάξουν νέες «Θερμοπύλες», αποφασισμένοι να βάλουν τα στήθη τους φράγμα απέναντι στους πάνοπλους «Μήδους». Και όσο πλησίαζε η ώρα της ΝΑΤΟικής απόβασης, αυτή η αποφασιστικότητα γινόταν οργή και τα στόματα σφίγγονταν από προσμονή, σχηματίζοντας μια λέξη - απόφαση αλλά και υπόσχεση αγώνα: «Δε θα περάσουν! Θα τους σταματήσουμε!».

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Οι Γερμανοί ξανάρθαν. Εμπρός να τους διώξουμε

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8μμ στο μνημείο των 149 πατριωτών που θυσιάστηκαν στο ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβρη του 1944

Πάνοπλοι και προκλητικοί διεγείρουν την οργή και την αγανάκτηση του λαού. Οι Γερμανοί ξανάρθαν 56 χρόνια μετά, με άλλο προσωπείο, όμως πάντα για τον ίδιο σκοπό. Το μακέλεμα των λαών. Αυτή τη φορά βαφτίστηκαν «σύμμαχοι» και αναζητούν συνεργό στο έγκλημα. Ομως δε θα το βρουν στο λαό που αντιστάθηκε περήφανα και έδωσε το αίμα του για τη λευτεριά της πατρίδας του από τους φασίστες. Οι νεοναζί δεν έχουν καμία δουλιά στα ιερά και αιματοποτισμένα χώματα της χώρας μας, της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, του Χορτιάτη.

Αυτό το μήνυμα θα στείλουν σήμερα Παρασκευή με τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι Σύλλογοι και Φορείς του Χορτιάτη, στις 8 το βράδυ, μπροστά στο μνημείο των 149 συμπατριωτών τους που έπεσαν θύματα της κτηνωδίας των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Οι κάτοικοι του Χορτιάτη απαιτούν από την ξενόδουλη κυβέρνηση να βάλει επιτέλους τέρμα στη βεβήλωση της μνήμης των νεκρών τους, στη θρασύτατη πρόκληση. Καταγγέλλουν τη μετατροπή της περιοχής τους σε ξέφραγο αμπέλι των νεοναζί, που ποδοπατούν στους τάφους των προγόνων τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν με κάθε μέσο για να μην ξαναδεί ο τόπος άλλα ολοκαυτώματα, για να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Από αυτό το σημείο της Ελλάδας απόψε θα ακουστεί δυνατά η απαίτηση για ειρήνη και φιλία με όλους τους λαούς.

Χορτιάτης 56 χρόνια πριν

Σήμερα, οι Γερμανοί, με πρόσχημα τη συμμετοχή τους στη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic MIX», οργανώνουν στρατόπεδα, στήνουν πυραύλους, κυκλοφορούν πάνοπλοι και προκαλούν την οργή των κατοίκων. Πάνε κι έρχονται με τα φορτηγά τους φορτωμένα πολεμικό υλικό μέσα από το χωριό. Συνεργό τους έχουν την κυβέρνηση και όσους υποτακτικά τους παρέχουν κάθε διευκόλυνση στο έργο τους.

Πριν 56 χρόνια, συνεργοί τους ήταν οι ταγματασφαλίτες. Και τότε αλώνιζαν στα χωριά, με τη δύναμη των όπλων και τη συνενοχή των ντόπιων υποτακτικών τους. Ο αδούλωτος όμως λαός δεν έσκυψε το κεφάλι. Αντιστάθηκε, ξεσηκώθηκε και νίκησε.

Μικρό παιδί, 12 χρονών τότε, ο Γιώργος Γκουραμάνης, θυμάται. Στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβρη του 1944, έχασε μάνα και δυο αδερφές. Ηταν θεατής στην κτηνωδία. Η βαρβαρότητα του φασισμού παραμένει άσβηστη στη μνήμη του.

«Στις 2 Σεπτέμβρη, λίγο καιρό πριν ξεκουμπιστούν από τον τόπο μας. Ηταν πρωί. Σε αντίποινα για το χαμό ενός δικού τους σε ενέδρα του ΕΛΑΣ ξεκλήρισαν όλο το χωριό.

Οι Γερμανοί ήρθαν μαζί με τους ταγματασφαλίτες. Μάζεψαν όλα τα γυναικόπαιδα σε δυο σημεία μέσα στο χωριό. Οι άνδρες είχαν βγει στο βουνό, στην αντίσταση». Η φωνή σπάει για λίγο. Ο κόμπος ανεβαίνει στο λαιμό. Μα ο μπαρμπα-Γιώργος ξέρει πως πρέπει να φτάσει ως το τέλος και συνεχίζει.

«Μάζεψαν τα αδέρφια μας, τους γονιούς μας. Τους πήγαν στο φούρνο του "Γκουραμάνη" που έβγαζε ψωμί για το χωριό. Τους έβαλαν μέσα. Τους χτύπησαν πρώτα με τα πολυβόλα. Ομως δεν τους έφτασε αυτό. Τους έκαψαν. Από εκεί γλίτωσαν 4 άτομα η Βασιλική Γκουραμάνη, η Ελένη Γκουραμάνη, η Μαρίκα Αγγελινούδη και ο Πέτρος Τσαγκαλής.

Τους υπόλοιπους, τους μάζεψαν στην αχυρώνα του "Νταμπούδη". Τους εκτέλεσαν και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και τους έκαψαν.

Οσους έβρισκαν στη διαδρομή, τους σκότωναν επιτόπου. Πλιατσικολόγησαν το χωριό και έφυγαν.

Σήμερα, τα εγγόνια των Γερμανών ήρθαν να κάνουν ασκήσεις στον τόπο που οι παππούδες τους εγκλημάτησαν. Αυτή την πρόκληση δεν πρέπει να την ανεχθούμε. Να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Μόνο έτσι θα φύγουν».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Την Κυριακή η αντιπολεμική κινητοποίηση
  •  Στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου θα διαδηλώσουν οι φιλειρηνιστές την αντίθεσή τους στην «Dynamik Mix - 2000» 
  •  Πικετοφορίες χτες σε Τρίκαλα και Βόλο, σήμερα σε Λάρισα
  • «Η ελάχιστη αντίδραση κάθε δημοκρατικής συνείδησης είναι η διαμαρτυρία και η καταγγελία των κυβερνητικών και πολιτικών επιλογών», δηλώνει ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος

Το «λάβαρο» της ειρήνης θα υψώσουν την Κυριακή οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του πολέμου στον Τύρναβο, συμμετέχοντας στην αντιπολεμική κινητοποίηση που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής.

Οι αγωνιστές της ειρήνης θα συγκεντρωθούν στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία, η οποία θα καταλήξει στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ . Με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, θα διαδηλώσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης «Dynamik Μix - 2000», που κατευθύνεται από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο και αποτελεί την «πρόβα τζενεράλε» μιας νέας επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή των Βαλκανίων. Θα καταγγείλουν, επίσης, τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συναινεί και συμμετέχει στα πολεμοκάπηλα σχέδια των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων.

Μέχρι την ημέρα της αντιπολεμικής κινητοποίησης πραγματοποιούνται και άλλες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις.

Χτες στα Τρίκαλα, τα μέλη, οι φίλοι, οι οπαδοί του ΚΚΕ και άλλοι φιλειρηνιστές πραγματοποίησαν πικετοφορία καταδίκης της ΝΑΤΟικής άσκησης, με πρωτοβουλία της ΝΕ του Κόμματος. Φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα και κρατώντας πανό και πικέτες με τα σύμβολα της ειρήνης, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και ενημέρωναν τους συμπολίτες τους για τον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της «Dynamik Mix - 2000», απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που θα γίνει έξω από το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο.

Και οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας πραγματοποίησαν χτες αντιπολεμική πικετοφορία στο Βόλο, με πρωτοβουλία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης. Διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη νέα ΝΑΤΟική πρόκληση, δήλωσαν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιπολεμική κινητοποίηση που θα γίνει στον Τύρναβο και να συνεχίσουν την αντιπολεμική πάλη κατά της βάρβαρης Νέας Τάξης Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στον Τύρναβο, απευθύνει με ανακοίνωσή του σε όλους τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες και το λαό της Μαγνησίας το τοπικό Παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων.

Πικετοφορία στους δρόμους της Λάρισας, διοργανώνει σήμερα και η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. από τα γραφεία της ΝΕ του Κόμματος και θα καταλήξει στην πλατεία Ταχυδρομείου , όπου οι νέοι φιλειρηνιστές θα στήσουν τραπεζάκια και θα ενημερώσουν τους Λαρισαίους πολίτες για τα «κατορθώματα» του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετείχε στο έγκλημα που διαπράχτηκε σε βάρος του λαού της γειτονικής χώρας. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν και συναυλίες από ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα.

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται και οι φιλειρηνιστές της Καρδίτσας για τη συμμετοχή τους στην αντιπολεμική κινητοποίηση που θα γίνει στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του Τυρνάβου.

«Θα είμαστε όλοι εκεί...»

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ για τη ΝΑΤΟική άσκηση και την αντιπολεμική κινητοποίηση που θα γίνει στον Τύρναβο, ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, τονίζει: «Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι η εθνική μας κυριαρχία εκχωρείται κομμάτι - κομμάτι στις ανάγκες και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής. Η διαμαρτυρία και η καταγγελία των κυβερνητικών χειρισμών και πολιτικών επιλογών είναι η ελάχιστη αντίδραση κάθε δημοκρατικής συνείδησης».

Και συνεχίζει: «Δε φτάνει που έσυραν τη χώρα μας στο βρώμικο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, δε φτάνει που παρέδωσαν "γην και ύδωρ" στους ξένους, δε φτάνει που κατάντησαν την πατρίδα μας σε απέραντο πεδίο ΝΑΤΟικών ασκήσεων, διάσπαρτο με βάσεις και πυρηνικά, τώρα παρέδωσαν και τον έλεγχο του εναέριου χώρου στο ΝΑΤΟ. Ορισαν τους Αμερικάνους θεματοφύλακες και εγγυητές των εθνικών μας δικαίων. Η διεξαγωγή της άσκησης "DYNAMIK - MIX", που ο ρόλος και η σημασία αποσιωπάται με μεγάλη επιμέλεια, σηματοδοτεί την οριστική απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας.

Το Στρατηγείο της Λάρισας είναι σύμβολο της αμερικανικής επικυριαρχίας, με ουσιαστικές αρμοδιότητες στην προώθηση και επιβολή της "Νέας Τάξης" στην περιοχή και όχι μόνο».

Καταλήγοντας ο Χρήστος Τέγος επισημαίνει: «Σωστά το φιλειρηνικό κίνημα της θεσσαλίας επέλεξε τον Τύρναβο σαν σημείο διαδήλωσης και διατράνωσης των φιλειρηνικών και αντιαμερικανικών αισθημάτων του λαού των νομών της Θεσσαλίας. Θα είμαστε όλοι εκεί, συμβάλλοντας με την παρουσία μας στην επιτυχία των στόχων των Επιτροπών Ειρήνης της Θεσσαλίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ