ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αδιέξοδα για τους εργάτες τα διαχειριστικά τερτίπια

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΡΩΜΗ.--

Αρνητική θα είναι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2009, δήλωσε από την κινεζική πρωτεύουσα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκούρια, σημειώνοντας ότι η γενική εικόνα θα είναι αρνητική παρά το γεγονός ότι «θα έχουν θετική ανάπτυξη η Ινδία και η Κίνα»... αλλά «δεν μπορούν να ισοφαρίσουν την αρνητική ανάπτυξη στις βιομηχανοποιημένες χώρες».

Ο ΟΟΣΑ τάχθηκε, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης «Η παγκοσμιοποίηση και οι αναδυόμενες οικονομίες», υπέρ της «προώθησης μεταρρυθμίσεων στις εμπορικές συναλλαγές, η οποία θα επέτρεπε τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί από τον οικονομικό προστατευτισμό και την έξοδο από τη σημερινή κρίση σε καλύτερη κατάσταση». Φυσικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις γίνονται για τη διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, που θα πληρώσουν και πληρώνουν το μάρμαρο, όπως και πριν από την κρίση.

Σε ίδια διαχειριστική ρότα κινείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εκτίμησε ότι το «σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος» του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ«έχει ελλείψεις». Πρόσφατα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν είχε προειδοποιήσει τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ για μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. ΤοΔΝΤ, όμως, δεν περιόρισε τις επικρίσεις του στις ΗΠΑ, αλλά επέκρινε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχύσει τις ενέργειές της για να στηρίξει την ανάπτυξη (εννοώντας τα υπερκέρδη του κεφαλαίου). Επίσης οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «μη συμβατικά μέτρα» για να ξεκλειδώσουν τις αγορές πιστώσεων, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Την πρόταση δημιουργίας «μίας bad bank ή κάποιου άλλου οργανισμού που να απορροφήσει τα τοξικά χρέη», εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Τέλος, στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία το τέταρτο τρίμηνο, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 6,9% από 6,7% ενώ ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στους 1,73 εκατ. από 1,69 εκατ.

Στην Ουγγαρία ανακοινώθηκε ότι η «Levi's» προτίθεται να κλείσει το εργοστάσιό της με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην ανεργία 549 εργαζόμενοι.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εθνικοποίηση τράπεζας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ανακοινώνω την εθνικοποίηση της Banco de Venezuela», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεοπτικής του ομιλίας τονίζοντας ότι παρά τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι «παγώνει» η εξαγορά της τράπεζας οι διαδικασίες συνεχίζονται.

Πρόκειται για τον τρίτο ισχυρότερο τραπεζικό όμιλο που λειτουργεί στη Βενεζουέλα, υπό την επωνυμία Banco de Venezuela Grupo Universal (θυγατρική της ισπανικής τράπεζας Santander) ενώ μέσω της εθνικοποίησης το κράτος θα έχει πρόσβαση σε 285 υποκαταστήματα και σε καταθέσεις ύψους 9,46 δισ. δολαρίων. Η εθνικοποίηση που ανακοινώθηκε χθες ακολουθεί αντίστοιχες που έχουν πραγματοποιηθεί στους κλάδους ενέργειας, χάλυβα, τσιμέντου, ηλεκτρισμού, αλλά και τηλεπικοινωνιών.

Στο μεταξύ, η Γενική Εισαγγελία ασκεί δίωξη, σύμφωνα με το ΑΒΝ, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών όσον αφορά τον δήμαρχο του Μαρακαΐμπο Μανουέλ Ροσάλες για διαφθορά, διασπάθιση δημόσιων πόρων και παρανομίες κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτη της επαρχίας Σούλια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Το 70% των Τσέχων αντιτάσσονται στα σχέδια εγκατάστασης του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα τους, ενώ μόνο το 25% τα στηρίζουν και το 5% δηλώνει αναποφάσιστο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το κρατικό ινστιτούτο «CVVM», αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες στη Σλοβακία για να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΚΙΤΟ.-- Συνολικά 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή μικρού στρατιωτικού αεροσκάφους της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε πολυκατοικία σε γειτονιά στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. Οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες ευθύνονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για το ατύχημα, ενώ ο Πρόεδρος Κορέα κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το USS Hartford, και ένα αμφίβιο σκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USS New Orleans, συγκρούστηκαν χθες στα στενά του Ορμούζ, στον περσικό κόλπο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 15 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πέμπτου Στόλου, που προσθέτει ότι προκλήθηκε ρήξη στη δεξαμενή καυσίμων του USS New Orleans, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν περίπου 25.000 γαλόνια ντίζελ.

ΛΙΟΝ.-- Ενοπλος πυροβόλησε εναντίον μητέρων που περίμεναν έξω από βρεφονηπιακό σταθμό στη Λιόν για να παραλάβουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν 11 τραυματίες, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Πάνω από 30.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από επιθέσεις ενόπλων της οργάνωσης FDLR των Χούτου στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό μέσα στις τελευταίες 15 μέρες, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ στην περιοχή.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) έθεσε χτες εκτός του οργανισμού τη Μαδαγασκάρη, κρίνοντας «αντισυνταγματική» τη διαδικασία ανόδου του Προέδρου Αντρι Ρατζοελίνα στην εξουσία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αναστολή της οικονομικής βοήθειας στη Μαδαγασκάρη για τους ίδιους λόγους.

Μπριγάδα αλληλεγγύης για την Κούβα

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνουν και φέτος για τους φίλους της Κούβας μπριγάδα αλληλεγγύης από τις 26 Απρίλη μέχρι τις 10 Μάη 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.8214.916, Δευτέρα - Παρασκευή 6-9 μ.μ.

ΠΓΔΜ
Την Κυριακή οι προεδρικές και δημοτικές εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή περίπου 1.600.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για την εκλογή του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ και δημάρχων σε 85 δήμους της χώρας.

Οι επικρατέστεροι ανάμεσα στους επτά υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα είναι δύο καθηγητές Νομικής στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων: Ο Γιόργκι Ιβάνοφ από το εθνικιστικό VMRO-DPMN (που προβάλλει «σκληρή γραμμή» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στηρίζεται από τον πρωθυπουργό Νικόλα Γκρούεφσκι) και ο υποψήφιος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, που επιδιώκει την επίτευξη μίας συμβιβαστικής συμφωνίας με την Αθήνα, προκειμένου να ενταχθούν τα Σκόπια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο Ιβάνοφ προηγείται με 33% σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ ο Φρίτσκοφσκι έπεται με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Ρυθμιστικό ρόλο στον πιθανό δεύτερο εκλογικό γύρο της 5ης Απρίλη θα μπορούσε να παίξει ο Αλβανός υποψήφιος Ιμέρ Σελμάνι του νεοϊδρυθέντος κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας». Ωστόσο, οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να επαναληφθούν εκ νέου εφ' όσον η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες δεν ξεπεράσει το 40%.

ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τις απαιτήσεις των Αλβανών σημειώνει ο Μπαν... .

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την απαίτηση των Κοσσοβάρων Αλβανών για τερματισμό της διοίκησης του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο (UNMIK), επειδή θίγει τα δήθεν δικαιώματα «αυτοκυριαρχίας» που προκύπτουν απ' τη μονομερή ανακήρυξη «ανεξαρτησίας» σημείωσε χτες στην τελευταία έκθεσή του για το Κοσσυφοπέδιο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, παρουσιάζοντάς την στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Στην ίδια έκθεση, η γενική κατάσταση στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο χαρακτηρίζεται «σταθερή» με εξαίρεση την εκδήλωση επεισοδίων βίας στις σερβοκατοικούμενες περιοχές. Αναφέρεται ότι το προσωπικό της «UNMIK» μειώθηκε κατά 10%, αλλά διατηρεί ισχυρή παρουσία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ιδιαίτερα γύρω από τη Μιτρόβιτσα, όπου η πλειοψηφία των 120.000 Σέρβων δεν αναγνωρίζει τους θεσμούς της Πρίστινα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την έκθεση Μπαν στις 23 του μήνα.

Τέλος, χτες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για την απόφαση της Ισπανίας να αποσύρει έως το καλοκαίρι τους περίπου 600 στρατιώτες που έχει στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Ε.Ε.Δ.Δ.Α.
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή της, την Παρασκευή 27 Μάρτη 2009, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν τον απολογισμό και τον προγραμματισμό της ΕΕΔΔΑ, τον οικονομικό απολογισμό, την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και αρχαιρεσίες.

Οι υποψηφιότητες για το Προεδρείο και την Εξελεγκτική Επιτροπή υποβάλλονται στη Γραμματεία τρεις τουλάχιστον μέρες πριν τη μέρα της ψηφοφορίας.

ΚΟΥΒΑ
Συνάντηση Ραούλ Κάστρο - Λουίς Μισέλ

ΑΒΑΝΑ.--

Με τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο συναντήθηκε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Λουίς Μισέλ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μιγκέλ Ανχελ Μαρτίνες, που βρίσκονται στην Κούβα για επίσημη επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, υπήρξε συναίνεση σε ό,τι αφορά τη θετική πρόοδο των διμερών σχέσεων που πρόσφατα αποκαταστάθηκαν, ενώ παράλληλα συζήτησαν και για τις σχέσεις ανάμεσα στην Κούβα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που βασίζονται στις αρχές της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και στο σεβασμό για την κυριαρχία των χωρών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και ο Ροντρίγο Μαλμιέρσα Ντίας, υπουργοί Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων, αντίστοιχα, καθώς και ο Χόρχε Μαρτί Μαρτίνες, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ