ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύεται η κατοχή

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δηλώσεις συμμετοχής στα σχέδιά της περί «αναθεώρησης» της κατοχικής πολιτικής στο Αφγανιστάν, δέχεται η Ουάσιγκτον, μετά τις ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί ο πόλεμος στην περιοχή. Στις δηλώσεις του Μπ. Ομπάμα περί του πολέμου του Αφγανιστάν κατέστη σαφής η πρόθεση ενίσχυσης της κατοχής τόσο με στρατιωτικές δυνάμεις ως «εκπαιδευτές» της αστυνομίας και του στρατού, όσο και με «πολιτικό προσωπικό», που θα επιχειρήσει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του διοικητικού μηχανισμού της χώρας.

«Θετικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ, καλωσορίζοντας τα σχέδια της Ουάσιγκτον με στόχο να νικήσει την «Αλ Κάιντα».

Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Δικαστήριο του Αφγανιστάν αποφάσισε ότι ο Χ. Καρζάι, θα εξακολουθήσει να ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα και μετά το Μάη, οπότε και τελειώνει η προεδρική του θητεία, έως και τις εκλογές στις 20 Αυγούστου. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την «ιδιαίτερα θετική».

Η ΕΕ από την πλευρά της, σύμφωνα και με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να συμφωνήσει στη χορήγηση συμπληρωματικής βοήθειας «περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ» για το Αφγανιστάν για την περίοδο 2009 - 2010, με τμήμα του ποσού να διατίθεται για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών το καλοκαίρι.

Παράλληλα, στο Αφγανιστάν συνεχίζεται η ένταση, καθώς, χτες πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή Ντουντ, στα γραφεία της αστυνομίας, με αποτέλεσμα, πέντε αξιωματικοί και τέσσερις άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δυσαρέσκεια Ερντογάν

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Πρώτο αλλά αποδυναμωμένο βγήκε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, που κέρδισε το 40,2% των ψήφων χάνοντας έξι μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) έφτασε το 23,3%, όντας ενισχυμένο, εκλέγοντας 16 δημάρχους, όπως και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης που έλαβε το 16,1%, εκλέγοντας δέκα δημάρχους.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ρ. Ερντογάν δήλωσε δυσαρεστημένος, τη στιγμή που η μείωση της δύναμης του ΑΚΡ έρχεται σε περίοδο συνεχούς οικονομικής επιδείνωσης στη χώρα με την ανεργία να αυξάνεται. Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, δεν έλειψαν τα βίαια επεισόδια ιδιαίτερα στις πόλεις Καϊσερί, Καρς, Σανλίουρφα, Ντιγιάρμπακιρ, Αφιόν και Αρί, όπου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν, ενώ όπως αναφέρθηκε στο χωριό Μανίσα, στα ανατολικά της Τουρκίας, ο ηττημένος υποψήφιος πυροβόλησε και σκότωσε τον εκλεγέντα.

Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τα οποία έλαβε 72.500 ψήφους σημείωσε ότι οι εκλογές έδειξαν ότι η νοοτροπία του ΑΚΡ μπορεί να νικηθεί. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι τα μέτρα που θα πάρει το κυβερνών κόμμα είναι ξεκάθαρα, καθώς ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα περισσότερο παρά αύξηση της εξάρτησης της χώρας από τον ιμπεριαλισμό, απόδοση προς πληρωμή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, ένταση της αντεργατικής πολιτικής και γενικά μεγαλύτερη επιθετικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης.

Οπως σημειώνει το ΤΚΡ, επικεντρώνει στα αποτελέσματα από την άποψη των δυνατοτήτων ήττας του ΑΚΡ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν ευκαιρίες σαν αυτήν πιστώνονται σαν δύναμη σε κόμματα που αποτελούν μέρος του συστήματος όπως το CHP και το εθνικιστικό MHP, καθώς η ενίσχυση των δυνάμεών τους δεν αποτρέπει την επερχόμενη καταστροφή της Τουρκίας, τονίζοντας ότι οι επόμενες μέρες βρίσκουν το Κόμμα με ζωτικής σημασίας καθήκοντα, προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη ενάντια στο ΑΚΡ και να αποκαλυφθούν οι νέες παγίδες που θα στήσει ενάντια στον τουρκικό λαό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Τον ερχόμενο Οκτώβρη θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Τσεχία όπως αποφάσισαν από κοινού τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας, οι Σοσιαλδημοκράτες και Δημοκράτες Πολιτών, του παραιτηθέντα πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ, του οποίου ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατάφερε την περασμένη βδομάδα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κάτω Βουλή.

ΡΩΜΗ.-- Ο «Λαός της Ελευθερίας» είναι το νέο λεγόμενο κεντροδεξιό κόμμα της Ιταλίας μετά την επικύρωση της ένωσης του «Forza Italia» του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της «Εθνικής Συμμαχίας» του Τζιανφράνκο Φίνι, με ηγέτη - όπως αποφασίστηκε διά βοής την Κυριακή - τον Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, η «Λέγκα του Βορρά» που αποτελεί τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, δε συμφώνησε να ενταχθεί στο νέο αυτό κόμμα.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπάιναϊ, διορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μετά τη σύμφωνη γνώμη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των «Ελεύθερων Δημοκρατών». Ο ίδιος έσπευσε να υποστηρίξει πως στην κυβέρνησή του θα συμμετάσχουν ικανοί υπουργοί απ' όλες τις πλευρές της πολιτικής ζωής, ενώ προειδοποίησε πως η εφαρμογή του προγράμματός του «θα πονέσει, θα απαιτήσει θυσίες από πολλούς... θα επηρεάσει κάθε οικογένεια και κάθε Ούγγρο, αλλά θα έχει αποτελέσματα»...

ΜΙΝΣΚ.-- Στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αναπτύξει η Λευκορωσία, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Μιγκέλ Μορατίνος, στο Μινσκ. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της ΕΕ να παρατείνει την αναστολή των κυρώσεων για άλλους 9 μήνες σε ό,τι αφορά τα ταξίδια του Λουκασένκο και άλλων αξιωματούχων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ την Κυριακή σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Κάρθεϊτζ, της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ.

ΜΙΝΕΑΠΟΛΙΣ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν εξαιτίας της υπερχείλισης του Κόκκινου Ποταμού στη Βόρεια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα νερά του ποταμού βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 112 χρόνια, ενώ έσπασαν τα αντιπλημμυρικά έργα και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Νίκη του Τζουκάνοβιτς

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Σαρωτική νίκη πέτυχε στις προχτεσινές βουλευτικές εκλογές ο εκλογικός συνασπισμός κομμάτων «Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο» που στηρίζουν τον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς, αφού φαίνεται να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική παντοδυναμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπλοκ κομμάτων του πρωθυπουργού (που εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος και λαθρεμπορίου καπνού...), φαίνεται να πέτυχε ποσοστό 51,1% και να εκλέγει από 47 ως 49 βουλευτές στην 81μελή Βουλή. Επεται το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλιστικό Εθνικό Κόμμα» (SNP) με 16,2% και 15 έδρες, τρίτο το φιλοσερβικό κόμμα «ΝΟVΑ» με ποσοστό 9% και 8 έδρες, τέταρτο το «Κίνημα για την Αλλαγή» (GZP) με 6,1% και 5 έδρες, ενώ από μία έδρα φαίνεται να κατακτούν τα τέσσερα κόμματα της αλβανικής μειονότητας.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένονταν χτες αργά το βράδυ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μείωση κατοχικών στρατών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Δραστική μείωση του προσωπικού της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) ανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος της UNMIK, Αλεξάντερ Ιβάνκο. Οπως είπε, έως το καλοκαίρι ο Οργανισμός δεν θα έχει πάνω από 500 άτομα απ' τα περίπου 850 που έχει σήμερα.

Με δηλώσεις του στο ΒΒC, ο Ιβάνκο δικαιολόγησε την εξέλιξη λέγοντας πως η UNMIK περιορίζεται πλέον σε ρόλο πολιτικού παρατηρητή και όχι σε διοικητή του προτεκτοράτου...

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν σημείωσε απ' την πλευρά του ότι η UNMIK θα δουλεύει στο Κοσσυφοπέδιο «όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο ώστε να διατηρηθεί η απόφαση 1244, την οποία κανείς δεν προτίθεται επί του παρόντος ούτε να διορθώσει, ούτε να καταργήσει...».

Το ίδιο 24ωρο, η Λιθουανία ανακοίνωσε την αποχώρηση των 37 στρατιωτών απ' την ΚFOR, ενώ ο εκπρόσωπος της παραπάνω ΝΑΤΟικής δύναμης Αντριάνο Γκρατσιάνι δήλωσε ότι η μείωση του δυναμικού της αποστολής «είναι πολιτικό ζήτημα... αλλά η KFOR είναι έτοιμη να εκτελέσει τα καθήκοντά της». Η πρώτη χώρα που έσυρε το χορό των αποχωρήσεων ήταν η Ισπανία, ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να αποσύρει 637 στρατιώτες. Αποχωρήσεις έχουν προαναγγείλει η Βρετανία (με 160 στρατιώτες) και η Σουηδία (250).

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην KFOR, που πριν 10 χρόνια έφτανε τους 50.000 και τώρα ανέρχεται σε περίπου 14.500, έχουν η Γερμανία (2.703 άτομα), η Ιταλία (2.179), η Γαλλία (1.966) και οι ΗΠΑ (1.453).

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα πολύνεκρη επίθεση

ΛΑΧΩΡΗ._

Η ακαδημία αστυνομικών Μαναβάν στη Λαχώρη, βρέθηκε χτες στο στόχαστρο ενόπλων, οι οποίοι κατέλαβαν το κτίριο της σχολής, συνέλαβαν ομήρους και επιδόθηκαν σε σκληρές μάχες, που κράτησαν πάνω από οκτώ ώρες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί, τρεις άμαχοι και οκτώ ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια. Ακόμα, περισσότεροι από 90 αξιωματικούς αναφέρεται ότι τραυματίστηκαν στις μάχες.

Πακιστανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «αποσταθεροποίηση της χώρας και απειλή της δημόσια ασφάλειας», ενισχύοντας τη θέση των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων αποδεικνύει ενίσχυση των «ισλαμιστών ανταρτών».

Την ώρα της επίθεσης στη Σχολή βρισκόντουσαν τουλάχιστον 700 εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί, όταν άρχισαν να εκρήγνυνται βόμβες και το κτίριο να γεμίζει καπνούς, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός. Οπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, κάποιοι από τους ενόπλους φορούσαν στολή αστυνομικού και ήταν νεαρής ηλικίας.

Τα χτεσινά γεγονότα που όλο και πυκώνουν ενισχύουν την επιδίωξη των ΗΠΑ να εμπλέξουν το Πακιστάν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» του Αφγανιστάν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ