ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Σε βάρος των λαών η εταιρική σχέση ΕΕ με αφρικανικές χώρες

Ως επιδίωξη ισχυροποίησης των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την κατάκτηση νέων θέσεων στην παγκόσμια αγορά, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την πρόταση ψηφίσματος για την «Ενδιάμεση συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) ΕΕ - κρατών της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης (SADC) και της Κοινής Αγοράς για την Ανατολική και Νότιο Αφρική (COMESA)».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η ΕΕ σε μία περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, επιδιώκει την ισχυροποίηση των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την κατάκτηση νέων θέσεων στην παγκόσμια αγορά. Χρησιμοποιεί συνδυασμένα: τις ανοιχτές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο, με στρατιωτικά ή μη μέσα και την οικονομική παρέμβαση των μονοπωλίων μέσα από το διεθνές εμπόριο και τις οικονομικές συναλλαγές».

Ο Γ. Τούσσας σημείωσε ότι «οι ΣΟΕΣ αποτελούν την αγριότερη, μέχρι στιγμής, μορφή συμφωνιών στις οποίες υποχρεώνει η ΕΕ τις υπό ανάπτυξη χώρες. Εχουν σαν στόχο την επιβολή της εξουσίας του κεφαλαίου και την υπερεκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού τους και των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών. Επαχθείς όροι υποχρεώνουν σε απελευθερώσεις των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις όλων των υπηρεσιών ιδιαίτερα στην ενέργεια, στη διανομή του νερού, στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό», προσθέτοντας ότι «η περίπτωση της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης (SADC) και της Κοινής Αγοράς για την Ανατολική και Νότιο Αφρική (COMESA) είναι χαρακτηριστικές. Διαίρει και βασίλευε. Πιέσεις και εκβιασμοί της ΕΕ για αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων και περιεχομένου των συμφωνιών, ξεχωριστές συμφωνίες και διαφορετικοί όροι για κάθε κράτος».

Κλείνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επεσήμανε ότι «καταψηφίζουμε τις ΣΟΕΣ γιατί γίνονται προς όφελος των κερδών του κεφαλαίου και σε βάρος των λαών. Είναι άλλη μία απόδειξη ότι οι παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές κάτω από συνθήκες κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων είναι αδύνατο να πραγματοποιούνται στη βάση του αμοιβαίου οφέλους».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Συζήτηση για Νταρφούρ και Παλαιστινιακό

ΝΤΟΧΑ.--

Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Σουδανού Προέδρου, καθώς και η στάση του αραβικού κόσμου απέναντι στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή πρώτη ημέρα της 21ης Συνόδου Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Ο αλ Μπασίρ, που συμμετείχε στη Σύνοδο, δήλωσε ότι περιφρονεί το ένταλμα και χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό» το Συμβούλιο Ασφαλείας, που γνωμοδότησε σχετικά.

Επίσης, αμφισβήτησε τα στοιχεία του ΟΗΕ για 300.000 νεκρούς και 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τις συγκρούσεις μεταξύ αραβικών παραστρατιωτικών ομάδων που συνδέονται με την κυβέρνησή του και ενόπλους αφρικανικών απελευθερωτικών οργανώσεων στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ. Τέλος ζήτησε τη στήριξη των Αράβων ηγετών.

Ο αλ Μπασίρ απέρριψε και το αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο, για επανάληψη των δραστηριοτήτων των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Νταρφούρ, επιμένοντας ότι είναι κατάσκοποι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το αραβικό σκεπτικό πίσω από τη στήριξη του Μπασίρ περικλείεται στη φράση του Σύρου Προέδρου που τόνιζε ότι «όταν πάνε στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο και οι Ισραηλινοί για τα εγκλήματά τους, τότε βλέπουμε».

Οσον αφορά στις αραβο-ισραηλινές σχέσεις, οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι «ισχύει αλλά για λίγο ακόμη» η αραβική πρόταση για αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ εφόσον αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις από το σύνολο των κατεχομένων αραβικών εδαφών. Τίθενται, επίσης, ως προϋποθέσεις, ο άμεσος τερματισμός του εποικισμού και η υιοθέτηση σαφούς χρονοδιαγράμματος. Εκτός των γενικών αυτών αρχών, οι Αραβες ηγέτες δε συμφώνησαν ως προς το αν θα πρέπει ν' ανεβάσουν τους τόνους για να πιέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως πρότεινε ο Ασαντ, ή όχι. Ενδεικτικό των διαφωνιών είναι η απουσία του Αιγυπτίου Προέδρου, που θέλησε να εκφράσει δυσαρέσκεια για τη στάση του Κατάρ στη διάρκεια της 22ήμερης επιχείρησης στη Γάζα, όταν το εμιράτο συντάχθηκε με τη Συρία.

Τέλος, τη γνωστή αναταραχή προκάλεσε ο Λίβυος ηγέτης Καντάφι, που αποχώρησε θυελλωδώς επικρίνοντας τη σαουδαραβική ηγεσία για «στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ» και εξοργιζόμενος όταν δεν του επιτράπηκε να απαιτήσει τη συγνώμη του βασιλιά Αμπντουλάχ.

  • Παράλληλα με τη Σύνοδο, πραγματοποιείται και η 2η συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου με την Ενωση των χωρών της Νότιας Αμερικής (UNASUR). Στη συζήτηση κυριαρχούν η ενίσχυση των σχέσεων, οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στον εμπορικό, οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα, καθώς και η αντιμετώπιση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.
ΙΣΡΑΗΛ
Σήμερα η αντιδραστική κυβέρνηση

Από χτεσινή διαδήλωση στο βόρειο Ισραήλ ενάντια στην πολιτική των εποικισμών
Από χτεσινή διαδήλωση στο βόρειο Ισραήλ ενάντια στην πολιτική των εποικισμών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΤΟΧΑ.--

Σήμερα το βράδυ παρουσιάζεται στη Βουλή η νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Την νέα κυβέρνηση, που πιθανότατα θ' αποτελείται από 30 υπουργούς, στηρίζουν το δεξιό κόμμα «Λικούντ» (27 βουλευτές), το ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτένιου» (15 βουλευτές), το Εργατικό Κόμμα (13 βουλευτές), το θρησκευτικό «Σας» (11 βουλευτές) και η «Εβραϊκή Εστία» (3 βουλευτές), κάτι που σημαίνει ότι έχει εξασφαλισμένη την ψήφο εμπιστοσύνης στην 120μελή Κνεσέτ.

Παρά και τις χτεσινές διαβεβαιώσεις του Ισραηλινού Προέδρου Πέρες, από την Πράγα, ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να είναι «εταίρος ειρήνης», οι αραβικές ανησυχίες παραμένουν. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «είναι λίγα τα περιθώρια αισιοδοξίας λόγω της κυβερνητικής σύνθεσης». Απαισιόδοξος και ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ, ο οποίος μιλώντας στην αραβική σύνοδο κορυφής στη Ντόχα του Κατάρ, επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν θ' αλλάξει το στρατηγικό της στόχο για δίκαιη ειρήνη, επειδή η νέα ισραηλινή κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν τον συμμερίζεται». Εκτίμησε ότι η «αντίσταση» στην ισραηλινή κατοχή πρέπει να συνεχιστεί για να πιεστεί το Ισραήλ να συζητήσει.

«Ισχυρισμοί» οι μαρτυρίες για Γάζα

Να κλείσει το φάκελο της έρευνας που άρχισε αυτεπαγγέλτως η στρατιωτική Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες Ισραηλινών στρατιωτών για δύο, τουλάχιστον, συγκεκριμένες περιπτώσεις δολοφονιών αμάχων κατά την 22ήμερη επιχείρηση στη Γάζα αποφάσισε, χτες, ο αρμόδιος στρατιωτικός εισαγγελίες. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και ότι πρόκειται για «προσωπικούς ισχυρισμούς» των στρατιωτών, τους οποίους χαρακτήρισε και «απρόσεκτους», αφού το θέμα πήρε δημοσιότητα.

Καταγγελία από το ΚΚ Ισραήλ

Με χειροβομβίδες κρότου, γκλομπς και δακρυγόνα, ο ισραηλινός στρατός απώθησε Ισραηλινούς, Παλαιστινίους και ξένους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη συνεχιζόμενη παρουσία του εβραϊκού εποικισμού μέσα στη Χεβρώνα της Δ. Οχθης, όπως καταγγέλλει το ΚΚ Ισραήλ. Μεταξύ των διαδηλωτών και ο Πρόεδρος του «Χαντάς», του μετώπου Ισότητας και Δικαιοσύνης, όπου συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ, βουλευτής και στέλεχος του Κόμματος Μουχάμαντ Μπαράκεχ.

ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις «συμβουλίων» - στρατού στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν, χτες, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους του σουνιτικού «Συμβουλίου Αφύπνισης» της συνοικίας Φάντιλ της Βαγδάτης και σε ιρακινά και αμερικανικά στρατεύματα. Η ένταση προκλήθηκε από τη σύλληψη του επικεφαλής του Συμβουλίου, το Σάββατο, ο οποίος, κατά τις ιρακινές αρχές, κατηγορείται για διαφθορά, για εμπλοκή σε αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου κλπ.

Η σύλληψη πυροδότησε εκρηκτικές αντιδράσεις από τους ενόπλους του Συμβουλίου. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί, μέχρι στιγμής, τρεις άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 20 ενώ διαπραγματεύσεις γίνονται από Αμερικανούς για την απελευθέρωση πέντε Ιρακινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από τους ενόπλους.

Υπενθυμίζεται ότι τα «Συμβούλια Αφύπνισης» αποτελούνται από σουνίτες πρώην αντάρτες, που, σταδιακά, ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά των ισλαμιστών της αλ Κάιντα ενώ χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ. Οντως η δράση τους απομάκρυνε την αλ Κάιντα από πολλές περιοχές αλλά προκάλεσε πονοκέφαλο ως προς τις πραγματικές τους προθέσεις τις, κυρίως σιιτικές, ιρακινές αρχές καθώς, μέχρι σήμερα, τα Συμβούλια αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα.

ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Συνέχιση του αποκλεισμού

ΑΒΑΝΑ - ΒΙΝΑ ΝΤΕΛ ΜΑΡ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν σκοπεύουν να άρουν τον αποκλεισμό που επιβάλλουν εδώ και δεκαετίες στην Κούβα, υποστήριξε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της «Συνόδου των Προοδευτικών» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Χιλή. Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε επίσης πως η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα χρειάζεται μια «μετάβαση», ενώ δήλωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, «πιστεύουμε πως ο κουβανικός λαός θα πρέπει να αποφασίζει για την τύχη του και να ζει σε ελευθερία και με δυνατότητες οικονομικής ευημερίας».

Αμεση ήταν η απάντηση του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο στην «Cubadebate», ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά «αξιοθρήνητες δηλώσεις, προκαλούν λύπη και κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχει ούτε μια κυβέρνηση στη Λατινική Αμερική ή την Καραϊβική που να μη χαρακτηρίζει το προκατακλυσμιαίο αυτό μέτρο ως βαρίδι του παρελθόντος».

Τέλος, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για μία «νέα αρχή» στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Λατινική Αμερική σύμφωνα με δηλώσεις του Αργεντινού υπουργού Εξωτερικών Χόρχε Ταϊάνα, τονίζοντας πως ο Ομπάμα «είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα στη σύνοδο της Αμερικής χωρίς εξαίρεση». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που επισκέπτεται την Κόστα Ρίκα από χτες, είχε τριμερή συνάντηση με τους Προέδρους της Κόστα Ρίκα και της Γουατεμάλας, Αλβαρο Κολόμ, που μετέβη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ