Τρίτη 31 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις «συμβουλίων» - στρατού στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν, χτες, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους του σουνιτικού «Συμβουλίου Αφύπνισης» της συνοικίας Φάντιλ της Βαγδάτης και σε ιρακινά και αμερικανικά στρατεύματα. Η ένταση προκλήθηκε από τη σύλληψη του επικεφαλής του Συμβουλίου, το Σάββατο, ο οποίος, κατά τις ιρακινές αρχές, κατηγορείται για διαφθορά, για εμπλοκή σε αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου κλπ.

Η σύλληψη πυροδότησε εκρηκτικές αντιδράσεις από τους ενόπλους του Συμβουλίου. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί, μέχρι στιγμής, τρεις άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 20 ενώ διαπραγματεύσεις γίνονται από Αμερικανούς για την απελευθέρωση πέντε Ιρακινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από τους ενόπλους.

Υπενθυμίζεται ότι τα «Συμβούλια Αφύπνισης» αποτελούνται από σουνίτες πρώην αντάρτες, που, σταδιακά, ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά των ισλαμιστών της αλ Κάιντα ενώ χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ. Οντως η δράση τους απομάκρυνε την αλ Κάιντα από πολλές περιοχές αλλά προκάλεσε πονοκέφαλο ως προς τις πραγματικές τους προθέσεις τις, κυρίως σιιτικές, ιρακινές αρχές καθώς, μέχρι σήμερα, τα Συμβούλια αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ