ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
MAYΡΟΒΟΥΝΙΟ
Εμμεση προεκλογική υπενθύμιση «πραξικοπήματος»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τεταμένη χαρακτήρισε την κατάσταση στο Μαυροβούνιο ενόψει των τοπικών εκλογών της 11ης του μήνα, ο υπουργός Οικονομικών του Μαυροβουνίου Μίροσλαβ Ιβανίσεβιτς, απορρίπτοντας μάλιστα κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο εκδήλωσης «πραξικοπήματος» από το γιουγκοσλαβικό στρατό με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης στην Ποντγκόριτσα.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε χτες ο Ιβανίσεβιτς στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε μεταξύ άλλων για να επιβεβαιώσει το κλείσιμο επενδυτικής συμφωνίας από τον γνωστό μεγαλοκεφαλαιούχο Τζορτζ Σόρος, απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εκδήλωσης πραξικοπήματος από τον ομοσπονδιακό στρατό με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. «Γνωρίζουμε καλά πως κορυφαίοι αξιωματούχοι του γιουγκοσλαβικού στρατού είναι απόλυτα έμπιστοι στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς... Αλλά το Μαυροβούνιο δεν τους δίνει αφορμές να προβούν σε ανατρεπτικές ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά ο Μαυροβούνιος υπουργός Οικονομικών.

Το ίδιο 24ωρο, σε κοιμητήριο της Ποντγκόριτσα συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα, που αποχαιρέτησαν για ύστατη φορά τον 38χρονο δολοφονηθέντα σύμβουλο του προέδρου του Μαυροβουνίου, Γκόραν Ζούγκιτς.

Επίσκεψη Παπούλια στο Βελιγράδι

Υπέρ της άρσης όλων των κυρώσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας τάχθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κάρολος Παπούλιας. Ο Κ. Παπούλιας, που ολοκληρώνει σήμερα τριήμερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, μετά από πρόσκληση του Γιουγκοσλάβου προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων, Λιούμπισα Ρίστιτς, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς.

Φονική έκρηξη νάρκης στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τρεις Σέρβοι και μία Σέρβα σκοτώθηκαν και δύο παιδιά τριών και τεσσάρων χρόνων τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πάτησε πάνω σε νάρκη σε επαρχιακή περιοχή που απείχε οκτώ χιλιόμετρα νότιας Πρίστινας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θύματα της τραγωδίας ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκρηξη της νάρκης σημειώθηκε σε δρόμο ανάμεσα σε δύο σερβικά χωριά λίγο νότια της Πρίστινας. Το ίδιο 24ωρο, μία ηλικιωμένη Σέρβα φονεύτηκε από πυρά «αγνώστου» στην πόλη Γκνιλιάνε. Η φονική επίθεση αγνώστων ήταν η τρίτη κατά σειρά που σημειώθηκε κατά Σέρβων μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μέρες.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Πιέσεις πριν την επίσκεψη Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενώ ετοιμάζεται πυρετωδώς η συνάντηση κορυφής στη Μόσχα των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπιλ Κλίντον, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Ιούνη, στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Σχέσεις, Τζέσι Χελμς, επιτέθηκε δριμύτατα κατά της Ρωσίας και δήλωσε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την περικοπή της αμερικανικής βοήθειας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή υποστηρίζει τη Γιουγκοσλαβία.

Μέσα σ' ένα αντιρωσο-γιουγκοσλαβικό παραλήρημα, ο Χελμς κατηγόρησε στις 25 του Μάη τη Ρωσία ότι δέχτηκε επίσημα στη Μόσχα τον υπουργό Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας, Ντραγκολιούμπ Οϊντάνιτς, που κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου», καθώς και γιατί συμφώνησε να βοηθήσει τη Σερβία, επιδιώκοντας συγχρόνως τη ρύθμιση των δικών της χρεών προς τους διεθνείς χρηματιστικούς οργανισμούς.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της απονομής στο Ααχεν της Γερμανίας του Βραβείου Καρλομάγνος για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ενότητα, δήλωσε πως η δημοκρατία δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα στη Ρωσία και η Δύση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει: «Πρέπει να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε μια σχέση εταίρων με τη Ρωσία», τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι, ενώ η ακριβής μελλοντική θέση της Ρωσίας σε μια ολοκληρωμένη Ευρώπη παραμένει ασαφής, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει πάντα να κρατούν τις πόρτες τους ανοιχτές για φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα.

ΡΩΣΙΑ
Βλέψεις Σελεζνιόφ για νέο πολιτικό κίνημα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ παραδέχτηκε την Τετάρτη, 31 Μάη, σε σύντομη συνέντευξη Τύπου στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στο διάλειμμα των συνεδριάσεων στην Κρατική Δούμα, ότι του έχει γίνει πρόταση να ηγηθεί του νέου κεντροαριστερού κινήματος «Ρωσία» και ότι βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς σκέψης σχετικά μ' αυτό. Υπογράμμισε ότι το κίνημα δε θα είναι καθόλου ανταγωνιστικό στο ΚΚΡΟ, στο οποίο ανήκει, αλλά, αντίθετα, θα είναι συμπλήρωμα και σύμμαχός του. Ωστόσο, δε θα είναι τμήμα του. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει λόγος για διάσπαση του ΚΚΡΟ.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε συνέντευξή του την Πέμπτη, 1 Ιούνη, στο κανάλι ΝΤΒ, διατύπωσε τη θέση του: «Τελευταία δημιουργούν κάθε μέρα πότε ένα κόμμα, πότε ένα κίνημα... Ο Γκενάντι Νικολάγεβιτς (Σελεζνιόφ) είναι έξυπνος άνθρωπος και νομίζω ότι αντιλαμβάνεται θαυμάσια ότι, αν παραβιάσει τη στενή σύνδεση με την οργάνωση, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που τον στηρίζουν, θα έχει οδυνηρή απήχηση σε όλη τη δομή. Από την άλλη μεριά, συμβουλεύω όλους να ενώσουν τις προσπάθειές τους γύρω από το κοινωνικοοικονομικό πρόγραμμα, το οποίο πρότεινε το πατριωτικό μας κίνημα ακόμα πέρσι το καλοκαίρι. Σ' αυτό υπάρχει πεδίο δράσης για όλους από τον Σελεζνιόφ, τον Ζιουγκάνοφ ως τον κάθε απλό άνθρωπο, τον ταλαντούχο επιστήμονα και τον επιχειρηματία. Πρόσφατα ο Σεργκέι Γλαζίεφ, ένας από τους κύριους δημιουργούς του προγράμματος, εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Να, παραδείγματα για τον Σελεζνιόφ. Πιο φιλικά, πιο ενωμένα και θα έχουμε αποτέλεσμα. Από τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας έφυγαν ο Τουλέγεφ και ο Ποντμπεριόζκιν, ήρθε όμως ο Γλαζίεφ με λαμπρή σχολή, ο ακαδημαϊκός Λβοφ με θαυμάσιους επιστήμονες. Ηρθε ο ακαδημαϊκός Αλφέροφ με την επιστημονική σχολή του. Ηρθε ολόκληρη πλειάδα νεαρών ταλαντούχων νέων που εργάζονται θαυμάσια», σημείωσε ο Ζιουγκάνοφ και πρόσθεσε: «Δηλώνω ευθέως ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χωρίσει την οργάνωση. Ο Σελεζνιόφ από καιρό εκφράζει την ιδέα για τη διεύρυνση της σύνθεσης, κανείς δεν έχει αντίρρηση, χωρίς όμως να καταστρέφεται η οργάνωση. Ολοι όσοι έχουν φύγει από το ΚΚΡΟ και τη δομή μας, αρχίζοντας από τον Ρίμπκιν, έλαβαν μηδέν και τώρα έφυγαν από το πολιτικό πεδίο. Νομίζω ότι ο Γκενάντι Νικολάγεβιτς έχει αρκετό μυαλό να μην κάνει τέτοιες ανοησίες».

Associated Press

Σε πραγματική οδομαχία εξελίχθηκε η διαδήλωση που πραγματοποίησαν κάποιοι ακτιβιστές κατά της διεθνούς έκθεσης ΕΧΡΟ 2000, που άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη στο Ανόβερο. Φωτιές, συγκρούσεις, εκτεταμένα επεισόδια και αθρόες - πάνω από 150 - συλλήψεις ήταν το αποτέλεσμα όταν οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας θέλησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση, με την οποία οι διαδηλωτές θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους για την έκθεση EXPO 2000, επειδή δαπανήθηκαν πολλά χρήματα τα οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των κοινωνικών παροχών στην πόλη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε δίκη ο Γιλμάζ;

ΑΓΚΥΡΑ .-

Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε χτες την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μεσούτ Γιλμάζ, πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και νυν βασικού πυλώνα στήριξης της κυβέρνησης Ετσεβίτ, για να καταθέσει όσον αφορά κατηγορίες διαφθοράς που εκκρεμούν σε βάρος του.

Οι κατηγορίες, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» που επικαλείται το τουρκικό «Anadolu», αφορούν αυτή τη φορά δωροδοκία σε σχέση με συμφωνία πώλησης γης στο Ιζμίτ (Νικομήδεια) στον επιχειρηματία Κοτς, τοπικό αντιπρόσωπο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford» και «βαρόνου» των ΜΜΕ. Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν οι βουλευτές του εθνικιστικού ΜΗΡ, που επίσης συμμετέχει στην κυβέρνηση.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για την απόφαση διάλυσης του Κοινοβουλίου

ΤΟΚΙΟ.-

Τις οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η χτεσινή απόφαση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, να κηρύξει διάλυση των εργασιών του Κοινοβουλίου ενόψει των προγραμματισμένων για τις 25 του μήνα εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών της Κάτω Βουλής.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν στο γεγονός ότι η απόφαση του πρωθυπουργού αποσκοπούσε στη ματαίωση συνεδρίασης του νομοθετικού σώματος σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό που ηγείται το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Γεγονός είναι πάντως πως από την ερχόμενη βδομάδα η Ιαπωνία εισέρχεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να φέρουν την κυβέρνηση του Γιοσίρο Μόρι σε εξαιρετικά δυσμενή θέση από άποψη δημοτικότητας.

ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δολοφονία ηγετικού στελέχους αυτονομιστών του Ατσέι

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Από τα πυρά άγνωστου ένοπλου δολοφονήθηκε χτες ηγετικό στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος της ινδονησιακής επαρχίας Ατσέι, Τεούκου Ντον Ζουφάχρι. Το θύμα, που ήταν επικεφαλής του «Κινήματος για Ελεύθερο Ατσέι» στη Μαλαισία, δέχτηκε την επίθεση την ώρα που γευμάτιζε με τρεις φίλους του σε εστιατόριο προαστίου της Κουάλα Λουμπούρ.

Διπλωματική πηγή στην Κουάλα Λουμπούρ ανέφερε ότι η δολοφονία μπορεί να έχει σχέση με ενδεχόμενη διάσπαση στους κόλπους της αυτονομιστικής οργάνωσης, η οποία υπέγραψε πρόσφατα στη Γενεύη συμφωνία για τρίμηνη εκεχειρία στην επαρχία Ατσέι. Κατά «σύμπτωση» πάντως, η χτεσινή δολοφονία συνέπεσε χρονικά με την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας παύσης πυρός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ