ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Εκβιασμοί και έμμεσες επεμβάσεις

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν ενάντια στον Αμερικανό Πρόεδρο

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν ενάντια στον Αμερικανό Πρόεδρο
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Επίσημη επίσκεψη στις 3-4 Ιούνη πραγματοποίησε στη Μόσχα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος προηγουμένως έκανε περιοδεία στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του ήταν ευρύτατο και πολλά τα θέματα της ατζέντας: πέντε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνάντηση με τον Μπορίς Γιέλτσιν, ομιλία στην Κρατική Δούμα. Οι επίσημες συνομιλίες των δυο προέδρων επικεντρώθηκαν σε θέματα, όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, τα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική αμυντική ασπίδα, η κατάσταση στη Βαλκανική και τον Καύκασο και άλλα περιφερειακά προβλήματα.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι δυο Πρόεδροι υπέγραψαν δύο συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών: Η μια προβλέπει την καταστροφή ενός τμήματος των αποθεμάτων πλουτωνίου που διαθέτουν οι δύο χώρες στα οπλοστάσιά τους για στρατιωτικούς σκοπούς και η άλλη τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης για εκτοξεύσεις πυραύλων. Επίσης, υπέγραψαν ένα κείμενο που αναφέρεται στη στρατηγική σταθερότητα και προβλέπει την εντατικοποίηση των συνομιλιών για τη Συμφωνία ΣΤΑΡΤ-3, επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την προσήλωση των δύο χωρών στη συνθήκη ABM για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και τη βούλησή τους να εργαστούν, ώστε να την κάνουν πιο αποτελεσματική.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στον τρόπο αντιμετώπισης των στρατηγικών κινδύνων, που είναι πιθανό να προέλθουν από νέες πυρηνικές δυνάμεις, ομολόγησε ο Κλίντον στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πούτιν, μετά το τέλος των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο. Οπως τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την κοινή διακήρυξη αρχών που υπέγραψαν προκύπτει καθαρά ότι «η απειλή είναι πραγματική και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Ομως δε συμφωνήσαμε ακόμα με ποιο τρόπο θα το κάνουμε».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας του εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος (NMD). Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την παραμικρή τροποποίηση της Συνθήκης ABM για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Ομιλία στη Δούμα

Ο Κλίντον μίλησε τη Δευτέρα το πρωί στην Κρατική Δούμα, Ηταν η πρώτη ομιλία στο Σώμα Αμερικανού ηγέτη και διήρκεσε 45 λεπτά.Ο Αμερικάνος Πρόεδρος κάλεσε τη Μόσχα να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ισχυρής και δημοκρατικής Ρωσίας. Επιτυχία στον εκσυγχρονισμό και περισσότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία θα έχουν μεγάλη επιρροή στη «μοίρα της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα». Ακόμα, κάλεσε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης, ισχυριζόμενος ότι ένα σημαντικό βήμα θα είναι η ένταξή της Ρωσίας στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Μόσχα διαπραγματεύεται ακόμα (από το 1993) τους όρους της ένταξής της. Το μεγαλύτερο βάρος στην ομιλία του έδωσε ωστόσο ο Πρόεδρος Κλίντον στα πολυσυζητημένα σχέδια των ΗΠΑ για ένα νέο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν, για να καταπολεμήσουν τις απειλές τρομοκρατίας και των χωρών που ενδέχεται να διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Διαδηλώσεις

Την Κυριακή το πρωί εκπρόσωποι των πατριωτικών οργανώσεων πραγματοποίησαν διαδήλωση στην αμερικανική Πρεσβεία και στη συνέχεια, το μεσημέρι, τους αντικατέστησαν οι κομμουνιστές της οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ. Τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλούσε τη Δευτέρα πρωί στην Κρατική Δούμα, το ΚΚΡΟ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο κατά των αμερικανικών σχεδίων, που έχουν οδηγήσει στην εξασθένηση της Ρωσίας και την εξαθλίωση των πολιτών της. «Οχι στην αμερικανική επιβολή!», «Να χαλιναγωγηθεί ο επεμβασίας!», «Να υπερασπιστεί η ανεξαρτησία της Ρωσίας!», αυτά και άλλα ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές ή αναγράφονταν στα πλακάτ και τις πικέτες.

Αντιδράσεις του ρωσικού Τύπου

«Οι ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο διήρκεσαν περισσότερες από 10 ώρες, αλλά δεν αποτέλεσαν σημείο καμπής ούτε στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, ούτε σε άλλους τομείς», γράφει η εφημερίδα «Βεντομόστι» υπό τον τίτλο «Αχρηστη Επίσκεψη». «Τα προβλήματα δε διευθετήθηκαν», αναφέρει από την πλευρά της η εφημερίδα «Βρέμια Νοβόστεϊ», ενώ για τη «Σεβοόντνια», «Το καλοκαίρι έδωσε τη θέση του σε μια άλλη εποχή στις Αμερικανα-ρωσικές σχέσεις». «Ο Κλίντον ως απερχόμενος Πρόεδρος, δεν έκανε τίποτε το εξαιρετικό για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης», γράφει από την πλευρά της η «Ιζβέστια».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σεισμός 7,9 Ρίχτερ προκαλεί δεκάδες νεκρούς και πλήθος καταστροφών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικρατεί στην επαρχία Μπενγκούλου της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρας μετά το φονικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ! Η κατάσταση στο Μπενγκούλου είναι δραματική, καθώς εξαιτίας του σεισμού και των ισχυρών μετασεισμών, κατέρρευσαν εκατοντάδες κτίρια, διεκόπησαν η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες. Ως εκ τούτου, οι ινδονησιακές αρχές απηύθυναν χτες εκκλήσεις για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα σε φάρμακα και σκηνές.

Ο αριθμός των νεκρών, που αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, ξεπερνούσε έως νωρίς χτες βράδυ τους 58, ενώ οι τραυματίες ανέρχονταν σε αρκετές εκατοντάδες, εκ των οποίων οι 225 σοβαρά.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα νοσοκομεία της επαρχίας Μπενγκούλου είχαν κατακλυστεί από εκατοντάδες τραυματίες, που έσπευσαν για τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού των τραυματιών, σπεύδουν από χτες στο Μπενγκούλου, δεκάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό από άλλες περιοχές της Ινδονησίας. Αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν πως πολλοί γιατροί παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στους χώρους στάθμευσης των νοσοκομείων, από φόβο κατέρρευσης των κτιρίων. Δύσκολη, όμως, είναι και η ζωή για πολλές χιλιάδες κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, καθώς η κατάρρευση πολλών κτιρίων προκάλεσε χιλιάδες αστέγους. Σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές, σοβαρές υλικές καταστροφές προκλήθηκαν και στο νησί Ενγκανο (απέχει 200 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Μπενγκούλου), όπου κατέρρευσε ή υπέστη σοβαρές ρωγμές το...90% των κτιρίων!

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Κολοράδο των ΗΠΑ, ο σεισμός ήταν της τάξης των 7,9 Ρίχτερ. Αντίθετα, σύμφωνα με την Ινδονησιακή Υπηρεσία Μετεωρολογικών και Γεωφυσικών Ερευνών ο σεισμός, που εκδηλώθηκε στις 11.29 το βράδυ (τοπική ώρα) της Κυριακής είχε μέγεθος 7,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ενδεκα λεπτά μετά τον πρώτο φονικό τρόμο, εκδηλώθηκε μετασεισμική δόνηση έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μέσα στο τελευταίο 48ωρο, καταγράφηκαν περισσότεροι από 260 μετασεισμοί. Το επίκεντρο του σεισμού εκτιμάται πως βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή περίπου 650 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τζακάρτα.

Το Δεκέμβρη του 1992 ισχυρός σεισμός, έντασης 7 Ρίχτερ, είχε ταρακουνήσει την ανατολική ινδονησιακή νήσο Φλόρες, προκαλώντας παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) με αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 2.500 ατόμων.

Μετά τα Φίτζι ... πραξικόπημα και στα νησιά Σολομώντα!

ΧΟΝΙΑΡΑ.-

Στα χνάρια του αρχηγού των στασιαστών στα νησιά Φίτζι, Τζορτζ Σπέιτ, βαδίζουν τα νησιά του Σολομώντα! Χτες, τα ξημερώματα, ένοπλα μέλη της ομάδας «Δύναμη των Αετών Μαλάιτα» με επικεφαλής των Αντριου Νόρι κατέλαβαν στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας των Νησιών του Σολομώντα, Χονιάρα, σαμποτάρισαν τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες του νησιού και κρατούν ομήρους τον πρωθυπουργό, Μπαρτόλομιου Ουλούφα' άλου και το Γενικό Κυβερνήτη, πατέρα - Τζον Ινι Λάπλι.

Αιτήματα των στασιαστών του Αντριου Νόρι; Η παραίτηση της... κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπαρτόλομιου Ουλούφα' άλου με τη δικαιολογία πως δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επίλυση των εθνικιστικών ταραχών, που μαστίζουν τα νησιά του Σολομώντα τους τελευταίους 18 μήνες, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον εξήντα ανθρώπων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, όμηροι κρατούνται μόνον ο πρωθυπουργός και ο Γενικός Κυβερνήτης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης παραμένουν στις θέσεις τους και συνεδριάζουν, προκειμένου να βρουν τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Επιπλέον, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας, δήλωσαν πως οι στασιαστές έχουν καταλάβει αστυνομικά τμήματα και κτίρια κυβερνητικών και δημοσίων υπηρεσιών, έχουν στήσει οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας Χονιάρα και περιπολούν, ως επί το πλείστον, οπλισμένοι με όπλα... του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η στάση του Αντριου Νόρι στα νησιά του Σολομώντα, που αναμφίβολα αποτελεί μίμηση της ανταρσίας του επιχειρηματία Τζορτζ Σπέιτ των Νησιών Φίτζι, καταδικάστηκε από πολλές ξένες χώρες, με πρώτες την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οσον αφορά δε τη στάση του Τζορτζ Σπέιτ στα νησιά Φίτζι, αυτή παραμένει ακόμη σε εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των Νησιών Φίτζι και τον επικεφαλής των στασιαστών δεν καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ομηρία του πρωθυπουργού Μαχάντρα Τσοντρί και των μελών της κυβέρνησής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ