Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Εκβιασμοί και έμμεσες επεμβάσεις

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν ενάντια στον Αμερικανό Πρόεδρο

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν ενάντια στον Αμερικανό Πρόεδρο
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Επίσημη επίσκεψη στις 3-4 Ιούνη πραγματοποίησε στη Μόσχα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος προηγουμένως έκανε περιοδεία στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του ήταν ευρύτατο και πολλά τα θέματα της ατζέντας: πέντε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνάντηση με τον Μπορίς Γιέλτσιν, ομιλία στην Κρατική Δούμα. Οι επίσημες συνομιλίες των δυο προέδρων επικεντρώθηκαν σε θέματα, όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, τα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική αμυντική ασπίδα, η κατάσταση στη Βαλκανική και τον Καύκασο και άλλα περιφερειακά προβλήματα.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι δυο Πρόεδροι υπέγραψαν δύο συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών: Η μια προβλέπει την καταστροφή ενός τμήματος των αποθεμάτων πλουτωνίου που διαθέτουν οι δύο χώρες στα οπλοστάσιά τους για στρατιωτικούς σκοπούς και η άλλη τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης για εκτοξεύσεις πυραύλων. Επίσης, υπέγραψαν ένα κείμενο που αναφέρεται στη στρατηγική σταθερότητα και προβλέπει την εντατικοποίηση των συνομιλιών για τη Συμφωνία ΣΤΑΡΤ-3, επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την προσήλωση των δύο χωρών στη συνθήκη ABM για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και τη βούλησή τους να εργαστούν, ώστε να την κάνουν πιο αποτελεσματική.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στον τρόπο αντιμετώπισης των στρατηγικών κινδύνων, που είναι πιθανό να προέλθουν από νέες πυρηνικές δυνάμεις, ομολόγησε ο Κλίντον στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πούτιν, μετά το τέλος των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο. Οπως τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την κοινή διακήρυξη αρχών που υπέγραψαν προκύπτει καθαρά ότι «η απειλή είναι πραγματική και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Ομως δε συμφωνήσαμε ακόμα με ποιο τρόπο θα το κάνουμε».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας του εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος (NMD). Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την παραμικρή τροποποίηση της Συνθήκης ABM για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Ομιλία στη Δούμα

Ο Κλίντον μίλησε τη Δευτέρα το πρωί στην Κρατική Δούμα, Ηταν η πρώτη ομιλία στο Σώμα Αμερικανού ηγέτη και διήρκεσε 45 λεπτά.Ο Αμερικάνος Πρόεδρος κάλεσε τη Μόσχα να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ισχυρής και δημοκρατικής Ρωσίας. Επιτυχία στον εκσυγχρονισμό και περισσότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία θα έχουν μεγάλη επιρροή στη «μοίρα της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα». Ακόμα, κάλεσε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης, ισχυριζόμενος ότι ένα σημαντικό βήμα θα είναι η ένταξή της Ρωσίας στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Μόσχα διαπραγματεύεται ακόμα (από το 1993) τους όρους της ένταξής της. Το μεγαλύτερο βάρος στην ομιλία του έδωσε ωστόσο ο Πρόεδρος Κλίντον στα πολυσυζητημένα σχέδια των ΗΠΑ για ένα νέο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν, για να καταπολεμήσουν τις απειλές τρομοκρατίας και των χωρών που ενδέχεται να διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Διαδηλώσεις

Την Κυριακή το πρωί εκπρόσωποι των πατριωτικών οργανώσεων πραγματοποίησαν διαδήλωση στην αμερικανική Πρεσβεία και στη συνέχεια, το μεσημέρι, τους αντικατέστησαν οι κομμουνιστές της οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ. Τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλούσε τη Δευτέρα πρωί στην Κρατική Δούμα, το ΚΚΡΟ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο κατά των αμερικανικών σχεδίων, που έχουν οδηγήσει στην εξασθένηση της Ρωσίας και την εξαθλίωση των πολιτών της. «Οχι στην αμερικανική επιβολή!», «Να χαλιναγωγηθεί ο επεμβασίας!», «Να υπερασπιστεί η ανεξαρτησία της Ρωσίας!», αυτά και άλλα ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές ή αναγράφονταν στα πλακάτ και τις πικέτες.

Αντιδράσεις του ρωσικού Τύπου

«Οι ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο διήρκεσαν περισσότερες από 10 ώρες, αλλά δεν αποτέλεσαν σημείο καμπής ούτε στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, ούτε σε άλλους τομείς», γράφει η εφημερίδα «Βεντομόστι» υπό τον τίτλο «Αχρηστη Επίσκεψη». «Τα προβλήματα δε διευθετήθηκαν», αναφέρει από την πλευρά της η εφημερίδα «Βρέμια Νοβόστεϊ», ενώ για τη «Σεβοόντνια», «Το καλοκαίρι έδωσε τη θέση του σε μια άλλη εποχή στις Αμερικανα-ρωσικές σχέσεις». «Ο Κλίντον ως απερχόμενος Πρόεδρος, δεν έκανε τίποτε το εξαιρετικό για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης», γράφει από την πλευρά της η «Ιζβέστια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ