Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκλογικοί υπολογισμοί πίσω από την «κόντρα» Μπαχτσελί - Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η απόφαση των βουλευτών του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) να παραπέμψουν σε δίκη τον Μεσούτ Γιλμάζ, πρόεδρο του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) σε δίκη με κατηγορίες διαφθοράς, γράφει στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Turkish Daily News»,οδηγεί σε σοβαρή κυβερνητική κρίση.

Οπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κεμάλ Μπαλτσί, οι φήμες στους διαδρόμους της Βουλής της Τουρκίας λένε πως αυτό που υποκρύπτεται πίσω από την επιθυμία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να καθίσει ο Γιλμάζ στο «σκαμνί», είναι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Λόγω των απανωτών ερευνών σε βάρος του, ο Γιλμάζ αναγκάστηκε να μη θέσει υποψηφιότητα για αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ, περιμένοντας να «ξεκαθαρίσει» το πράγμα, αλλά η εξέλιξη της προηγούμενης βδομάδας τουλάχιστον τον εξόργισε: έκανε δηλώσεις που έδειξαν βαθιά δυσπιστία προς το ΜΗΡ. Σε απάντηση, ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι η αποστολή της Βουλής και η αποστολή της κυβέρνησης «είναι δύο διαφορετικά πράγματα και το ένα δεν πρέπει να επηρεάζει το άλλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες που «διαρρέουν» στελέχη του κόμματος του Ετσεβίτ, οι υπολογισμοί των στελεχών του ΜΗΡ ήταν αυτοί που οδήγησαν σε αλλαγή στάσης τα στελέχη του, και από τις διαδοχικές αθωώσεις του Γιλμάζ (5 τον αριθμό) φθάσαμε στην παραπομπή του.

«Επιβεβαίωση» των βασανιστηρίων

Η Τουρκική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που είχε πάρει εντολή να ερευνήσει την «πιθανή» (!) χρήση βασανιστηρίων στην Τουρκία επιβεβαίωσε, μετά από «διετείς εξονυχιστικούς ελέγχους» και έρευνες, ότι τα βασανιστήρια σε βάρος των τροφίμων των τουρκικών φυλακών και των κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα είναι μία «πολύ διαδεδομένη πρακτική». Μάλιστα, υπογράμμισε η εφημερίδα «New York Times», «προκάλεσε μεγάλη έκπληξη» το γεγονός ότι την έκθεση υπογράφει αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι κάποια «ανεξάρτητη ιδιωτική οργάνωση» . Πάντως, μετά τα ανατριχιαστικά στοιχεία της έκθεσης - φωτογραφίες οργάνων βασανισμού, σχεδιαγράμματα των ειδικά διαμορφωμένων προς τούτο χώρων, συνεντεύξεις κρατουμένων κλπ.- θα 'ναι πλέον «πολύ δύσκολο» να συνεχίσουν οι Τούρκοι πολιτικοί να διαψεύδουν τις σχετικές καταγγελίες. Οι «Times» τονίζουν ότι «ανάλογες διαπιστώσεις» για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία περιείχε και η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πράγμα όμως που (θα συμπληρώναμε εμείς) διόλου δεν εμπόδισε να συνεχιστούν οι αθρόες πωλήσεις όπλων στην Αγκυρα...

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνει αισιόδοξος ότι η έκθεση θ' αποτελέσει βήμα προόδου για την «εφαρμογή των νομικών προτύπων που απαιτεί η Ευρώπη».

Ωστόσο, ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εκφράζουν φόβους για το τι πρόκειται να συμβεί αν η τουρκική αστυνομία αναγκαστεί να εγκαταλείψει «τις παραδοσιακές της μεθόδους», που «επικροτούνται από την κοινή γνώμη»!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ