Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Μετά τα Φίτζι ... πραξικόπημα και στα νησιά Σολομώντα!

ΧΟΝΙΑΡΑ.-

Στα χνάρια του αρχηγού των στασιαστών στα νησιά Φίτζι, Τζορτζ Σπέιτ, βαδίζουν τα νησιά του Σολομώντα! Χτες, τα ξημερώματα, ένοπλα μέλη της ομάδας «Δύναμη των Αετών Μαλάιτα» με επικεφαλής των Αντριου Νόρι κατέλαβαν στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας των Νησιών του Σολομώντα, Χονιάρα, σαμποτάρισαν τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες του νησιού και κρατούν ομήρους τον πρωθυπουργό, Μπαρτόλομιου Ουλούφα' άλου και το Γενικό Κυβερνήτη, πατέρα - Τζον Ινι Λάπλι.

Αιτήματα των στασιαστών του Αντριου Νόρι; Η παραίτηση της... κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπαρτόλομιου Ουλούφα' άλου με τη δικαιολογία πως δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επίλυση των εθνικιστικών ταραχών, που μαστίζουν τα νησιά του Σολομώντα τους τελευταίους 18 μήνες, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον εξήντα ανθρώπων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, όμηροι κρατούνται μόνον ο πρωθυπουργός και ο Γενικός Κυβερνήτης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης παραμένουν στις θέσεις τους και συνεδριάζουν, προκειμένου να βρουν τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Επιπλέον, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας, δήλωσαν πως οι στασιαστές έχουν καταλάβει αστυνομικά τμήματα και κτίρια κυβερνητικών και δημοσίων υπηρεσιών, έχουν στήσει οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας Χονιάρα και περιπολούν, ως επί το πλείστον, οπλισμένοι με όπλα... του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η στάση του Αντριου Νόρι στα νησιά του Σολομώντα, που αναμφίβολα αποτελεί μίμηση της ανταρσίας του επιχειρηματία Τζορτζ Σπέιτ των Νησιών Φίτζι, καταδικάστηκε από πολλές ξένες χώρες, με πρώτες την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οσον αφορά δε τη στάση του Τζορτζ Σπέιτ στα νησιά Φίτζι, αυτή παραμένει ακόμη σε εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των Νησιών Φίτζι και τον επικεφαλής των στασιαστών δεν καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ομηρία του πρωθυπουργού Μαχάντρα Τσοντρί και των μελών της κυβέρνησής του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξι νεκροί και μία συμφωνία αφοπλισμού... (2003-08-09 00:00:00.0)
Κατεστάλη εξέγερση υποστηρικτών του πρώην στασιαστή... (2000-11-03 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη και δεύτερη φάση απομάκρυνσης αλλοδαπών (2000-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ