Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Τρίτος γύρος... Σιάτλ

Η αστυνομία χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού για να σταματήσει τους διαδηλωτές

Associated Press

Η αστυνομία χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού για να σταματήσει τους διαδηλωτές
ΟΥΙΝΔΣΟΡ - ΟΝΤΑΡΙΟ.-

Για άλλη μια φορά η δυναμική παρουσία των διαδηλωτών απέδειξε πως οι λαοί αντιστέκονται ενάντια στα σχέδια των πολυεθνικών και στη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση». Πρόκειται για την έναρξη της Συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Ενα μεγάλο τμήμα εκ των χιλιάδων διαδηλωτών δε δίστασε να εκφράσει πολύ μαχητικά την αντίθεσή του για την «παγκοσμιοποίηση», την κατάργηση των συνόρων για την «απελευθέρωση του εμπορίου» και κυρίως για τη δημιουργία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (FTAA), που στόχος είναι να λειτουργήσει από το 2005.

Τραγουδώντας, σφυρίζοντας αλλά και αρνούμενοι να υπακούσουν στις απαγορευτικές διαταγές των πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί προκειμένου να αποτρέψουν την «παρακώλυση της προσέλευσης των ΥΠΕΞ κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου», δε δίστασαν να εισέλθουν στην «απαγορευμένη κόκκινη ζώνη», δηλαδή στην περιοχή όπου το συρματόπλεγμα καθόριζε, το εμβαδόν μίας έκτασης σε περίπου 3 μέτρα απόσταση ολόγυρα από το συνεδριακό κέντρο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και να συλληφθούν τουλάχιστον 41 διαδηλωτές. Λίγο νωρίτερα, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να παραβιάσουν και πάλι την απαγορευμένη ζώνη προκειμένου να αναρτήσουν πανό με συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και πάλι οι μονάδες καταστολής αντέδρασαν με ξύλο αλλά και σπρέι πιπεριού.

Σε μία άλλη περίπτωση, όταν οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να ακινητοποιήσουν ένα θωρακισμένο φορτηγάκι που μετέφερε τρεις εκ των αντιπροσώπων, και κατάφεραν να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα και να γράψουν πάνω στο λεωφορείο το σύνθημα «συντρίψτε τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής», τότε, η αστυνομία προσπάθησε να τους απομακρύνει πολύ βίαια και οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας αντικείμενα και πέτρες προς τους αστυνομικούς ενώ ακολούθησε πραγματική οδομαχία με «θύματα» εκατέρωθεν.

Η μαχητική παρουσία των διαδηλωτών είναι πανταχού παρούσα και στο Ουίνδσορ, που θεωρείται η πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας στον Καναδά, αν και πολλοί διαδηλωτές εξαιτίας της απόστασης αλλά και των δρακόντειων αποτρεπτικών μέτρων της αστυνομίας δεν κατόρθωσαν ποτέ να φτάσουν. Αρχικώς υπήρχαν φόβοι και η ανάλογη προετοιμασία από τις αστυνομικές δυνάμεις - δεδομένης και της πρότερης εμπειρίας - ότι θα επαναλαμβάνονταν οι σκηνές που έζησαν το Σιάτλ και η Ουάσιγκτον, όπου δεκάδες χιλιάδες άτομα είχαν κατέβει στους δρόμους διαμαρτυρόμενα εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

Στα διά ταύτα στο πλαίσιο της Συνόδου, δεν έλειψαν και οι χτεσινές συναντήσεις των ΥΠΕΞ και των αντιπροσώπων με κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπου «συζητήθηκαν» και ανταλλάχτηκαν απόψεις γύρω από τις δραματικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και τα προβλήματα ανάπτυξης, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μη αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές εκ των οποίων ανήκουν και στο αμερικανικό νότιο και κεντρικό ημισφαίριο και είναι μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ