ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Τρίτος γύρος... Σιάτλ

Η αστυνομία χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού για να σταματήσει τους διαδηλωτές

Associated Press

Η αστυνομία χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού για να σταματήσει τους διαδηλωτές
ΟΥΙΝΔΣΟΡ - ΟΝΤΑΡΙΟ.-

Για άλλη μια φορά η δυναμική παρουσία των διαδηλωτών απέδειξε πως οι λαοί αντιστέκονται ενάντια στα σχέδια των πολυεθνικών και στη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση». Πρόκειται για την έναρξη της Συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Ενα μεγάλο τμήμα εκ των χιλιάδων διαδηλωτών δε δίστασε να εκφράσει πολύ μαχητικά την αντίθεσή του για την «παγκοσμιοποίηση», την κατάργηση των συνόρων για την «απελευθέρωση του εμπορίου» και κυρίως για τη δημιουργία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (FTAA), που στόχος είναι να λειτουργήσει από το 2005.

Τραγουδώντας, σφυρίζοντας αλλά και αρνούμενοι να υπακούσουν στις απαγορευτικές διαταγές των πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί προκειμένου να αποτρέψουν την «παρακώλυση της προσέλευσης των ΥΠΕΞ κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου», δε δίστασαν να εισέλθουν στην «απαγορευμένη κόκκινη ζώνη», δηλαδή στην περιοχή όπου το συρματόπλεγμα καθόριζε, το εμβαδόν μίας έκτασης σε περίπου 3 μέτρα απόσταση ολόγυρα από το συνεδριακό κέντρο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και να συλληφθούν τουλάχιστον 41 διαδηλωτές. Λίγο νωρίτερα, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να παραβιάσουν και πάλι την απαγορευμένη ζώνη προκειμένου να αναρτήσουν πανό με συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και πάλι οι μονάδες καταστολής αντέδρασαν με ξύλο αλλά και σπρέι πιπεριού.

Σε μία άλλη περίπτωση, όταν οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να ακινητοποιήσουν ένα θωρακισμένο φορτηγάκι που μετέφερε τρεις εκ των αντιπροσώπων, και κατάφεραν να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα και να γράψουν πάνω στο λεωφορείο το σύνθημα «συντρίψτε τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής», τότε, η αστυνομία προσπάθησε να τους απομακρύνει πολύ βίαια και οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας αντικείμενα και πέτρες προς τους αστυνομικούς ενώ ακολούθησε πραγματική οδομαχία με «θύματα» εκατέρωθεν.

Η μαχητική παρουσία των διαδηλωτών είναι πανταχού παρούσα και στο Ουίνδσορ, που θεωρείται η πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας στον Καναδά, αν και πολλοί διαδηλωτές εξαιτίας της απόστασης αλλά και των δρακόντειων αποτρεπτικών μέτρων της αστυνομίας δεν κατόρθωσαν ποτέ να φτάσουν. Αρχικώς υπήρχαν φόβοι και η ανάλογη προετοιμασία από τις αστυνομικές δυνάμεις - δεδομένης και της πρότερης εμπειρίας - ότι θα επαναλαμβάνονταν οι σκηνές που έζησαν το Σιάτλ και η Ουάσιγκτον, όπου δεκάδες χιλιάδες άτομα είχαν κατέβει στους δρόμους διαμαρτυρόμενα εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

Στα διά ταύτα στο πλαίσιο της Συνόδου, δεν έλειψαν και οι χτεσινές συναντήσεις των ΥΠΕΞ και των αντιπροσώπων με κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπου «συζητήθηκαν» και ανταλλάχτηκαν απόψεις γύρω από τις δραματικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και τα προβλήματα ανάπτυξης, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μη αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές εκ των οποίων ανήκουν και στο αμερικανικό νότιο και κεντρικό ημισφαίριο και είναι μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών!

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκλογικοί υπολογισμοί πίσω από την «κόντρα» Μπαχτσελί - Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η απόφαση των βουλευτών του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) να παραπέμψουν σε δίκη τον Μεσούτ Γιλμάζ, πρόεδρο του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) σε δίκη με κατηγορίες διαφθοράς, γράφει στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Turkish Daily News»,οδηγεί σε σοβαρή κυβερνητική κρίση.

Οπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κεμάλ Μπαλτσί, οι φήμες στους διαδρόμους της Βουλής της Τουρκίας λένε πως αυτό που υποκρύπτεται πίσω από την επιθυμία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να καθίσει ο Γιλμάζ στο «σκαμνί», είναι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Λόγω των απανωτών ερευνών σε βάρος του, ο Γιλμάζ αναγκάστηκε να μη θέσει υποψηφιότητα για αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ, περιμένοντας να «ξεκαθαρίσει» το πράγμα, αλλά η εξέλιξη της προηγούμενης βδομάδας τουλάχιστον τον εξόργισε: έκανε δηλώσεις που έδειξαν βαθιά δυσπιστία προς το ΜΗΡ. Σε απάντηση, ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι η αποστολή της Βουλής και η αποστολή της κυβέρνησης «είναι δύο διαφορετικά πράγματα και το ένα δεν πρέπει να επηρεάζει το άλλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες που «διαρρέουν» στελέχη του κόμματος του Ετσεβίτ, οι υπολογισμοί των στελεχών του ΜΗΡ ήταν αυτοί που οδήγησαν σε αλλαγή στάσης τα στελέχη του, και από τις διαδοχικές αθωώσεις του Γιλμάζ (5 τον αριθμό) φθάσαμε στην παραπομπή του.

«Επιβεβαίωση» των βασανιστηρίων

Η Τουρκική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που είχε πάρει εντολή να ερευνήσει την «πιθανή» (!) χρήση βασανιστηρίων στην Τουρκία επιβεβαίωσε, μετά από «διετείς εξονυχιστικούς ελέγχους» και έρευνες, ότι τα βασανιστήρια σε βάρος των τροφίμων των τουρκικών φυλακών και των κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα είναι μία «πολύ διαδεδομένη πρακτική». Μάλιστα, υπογράμμισε η εφημερίδα «New York Times», «προκάλεσε μεγάλη έκπληξη» το γεγονός ότι την έκθεση υπογράφει αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι κάποια «ανεξάρτητη ιδιωτική οργάνωση» . Πάντως, μετά τα ανατριχιαστικά στοιχεία της έκθεσης - φωτογραφίες οργάνων βασανισμού, σχεδιαγράμματα των ειδικά διαμορφωμένων προς τούτο χώρων, συνεντεύξεις κρατουμένων κλπ.- θα 'ναι πλέον «πολύ δύσκολο» να συνεχίσουν οι Τούρκοι πολιτικοί να διαψεύδουν τις σχετικές καταγγελίες. Οι «Times» τονίζουν ότι «ανάλογες διαπιστώσεις» για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία περιείχε και η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πράγμα όμως που (θα συμπληρώναμε εμείς) διόλου δεν εμπόδισε να συνεχιστούν οι αθρόες πωλήσεις όπλων στην Αγκυρα...

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνει αισιόδοξος ότι η έκθεση θ' αποτελέσει βήμα προόδου για την «εφαρμογή των νομικών προτύπων που απαιτεί η Ευρώπη».

Ωστόσο, ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εκφράζουν φόβους για το τι πρόκειται να συμβεί αν η τουρκική αστυνομία αναγκαστεί να εγκαταλείψει «τις παραδοσιακές της μεθόδους», που «επικροτούνται από την κοινή γνώμη»!..

ΓΑΛΛΙΑ
Εκτροχιασμός τρένου με «αποχρώσεις» τρομοκρατικής επίθεσης

ΠΑΡΙΣΙ.-

Πράξη, μάλλον, ενός άρρωστου μυαλού και όχι τρομοκρατική ενέργεια εκτιμά ότι είναι ο εκτροχιασμός της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συνδέει το Παρίσι με τη Λυών, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τον εκτροχιασμό του τρένου, νωρίς το πρωί της Κυριακής, στο χωριό Σας σουρ Ρον, νότια της Λυών, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας είναι ο μηχανοδηγός, και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 25, κύριος ύποπτος φαίνεται ότι είναι ένας 32χρονος Αλγερινός.

Οπως δήλωσε ο Σεβενεμάν, ο ύποπτος αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα και βρίσκεται υπό διαρκή ψυχιατρική παρακολούθηση μετά από ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα. Εντούτοις, ο φάκελος του ατυχήματος δε φαίνεται να κλείνει σε αυτό το σημείο, καθώς η Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζει τις έρευνές της για να ανακαλύψει τυχόν διασυνδέσεις του συλληφθέντα με αλγερινές ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλοχεύει κίνδυνος κραχ ;

ΒΑΣΙΛΕΙΑ-

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ενδεχόμενο, απερχόμενο κραχ εξαιτίας των ανεξέλγκτων υψηλών τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια έκρουσε χθες ο σουηδός πρόεδρος της τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών-(BRI) Ούρμπαν Μπάλστρομ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.

«Είδαμε πολυάριθμες κρίσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ώστε να γνωρίζουμε ότι οι αγορές μπορούν πολύ εύκολα να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και δεν έχουμε σ'αυτή την περίπτωση καμιά εγγύηση ότι θα υπάρξει ομαλή προσγείωση, δηλαδή μια ήπια διόρθωση των χρηματιστηριακών αξιών προς τα κάτω», είπε ενώπιον των 49 διοικητών κεντρικών τραπεζών-μελών της BRI ο Μπάλστρομ.

Η «εικόνα ανησυχίας» είναι μόνιμη από την αρχή του έτους, καθώς πολλά χρηματιστήρια βρίσκονται σε άνοδο, εξακολουθώντας τον ξέφρενο ρυθμό του 1999, και προκειμένου να αποφευχθούν βίαιες διορθώσεις προς τα κάτω, ο Μπάλστρομ συνιστά «την εφαρμογή των κατάλληλων νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκτακτα μέτρα Κουσνέρ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της εθνικιστικής βίας ανακοίνωσε χτες ο ύπατος διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ. Η δέσμη των μέτρων Κουσνέρ, που παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα, ανακοινώθηκε ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου να αναστείλει, για τουλάχιστον μία βδομάδα, τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Μεταβατικού Συμβουλίου του ΟΗΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναζωπύρωση των επιθέσεων κατά της σερβικής μειονότητας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, η δέσμη των έκτακτων μέτρων, που προανήγγειλε χτες ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει περιοριστικούς κανονισμούς που αφορούν τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Κοσσοβάρων Αλβανών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως βασικός σκοπός των έκτακτων - πλην άγνωστων επί της ουσίας - μέτρων που αποφάσισε ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ θα είναι η μεγαλύτερη προστασία των εθνικών μειονοτήτων και ιδιαίτερα των Σέρβων μετά τα «προσχεδιασμένα κρούσματα εθνικιστικής βίας που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Σέρβων». Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, μάλιστα, πως η πρόσφατη απόφαση του Κουσνέρ να απαγορεύσει την κυκλοφορία της αλβανόφωνης εφημερίδας «ΝΤΙΤΑ», με τις κατηγορίες της διασποράς ψευδών ειδήσεων και εξαπόλυσης κατηγοριών κατά εθνικών μειονοτήτων, με αποτέλεσμα την εθνικιστική βία, δε θα είναι η μόνη αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέο κτύπημα από την ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Στο στόχαστρο της οργάνωσης των βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, βρέθηκε την Κυριακή δημοτικός σύμβουλος του Λαϊκού Κόμματος (PP), ο οποίος δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι στη βασκική πόλη Ντουράνγκο στα βόρεια της χώρας των Βάσκων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αυτόνομης βασκικής αστυνομίας.

Το θύμα ήταν ο Χεσούς Μαρία Πεντρόζα Ουρκίζα, 57 ετών, και η δολοφονία αυτή αποδόθηκε αμέσως και χωρίς ενδοιασμούς από την αστυνομία στην ΕΤΑ. Πάντως, μέχρι στιγμής, η ΕΤΑ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Για άλλη μία φορά, η κοινή γνώμη αντέδρασε άμεσα και συντονισμένα, όπως ο σκύλος του Παβλώφ στο άκουσμα του κουδουνιού, διοργανώνοντας χτες, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της ΕΤΑ, όπου εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους και την αντίθεσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ