ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καθημερινή τσιμεντοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της Αττικής διοργάνωσαν χτες το μεσημέρι έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στην εκδήλωση, που έγινε στα πλαίσια της χτεσινής Ημέρας του Περιβάλλοντος, συμμετείχαν το Δίκτυο Κινήσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων χώρων της Αθήνας και της Ποιότητας Ζωής, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού, η Νέα Οικολογία - Φίλοι της Γης, οι Πολίτες της Αττικής και η Επιτροπή για τη Διάσωση του Χώρου του Ιπποδρόμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Λ. Αυδής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και ο Σ. Λάμπρου, μέλος του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γ. Σκλαβούνος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Αθήνας, αναδεικνύοντας το νόημα της Ημέρας Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι «οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αττικής προτιμούν να γιορτάζουν την ημέρα αυτή με αγωνιστικές και όχι με περιφραγμένες εκδηλώσεις που προγραμματίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτή που γίνεται (σ.σ. έγινε χτες βράδυ) στο Γκάζι. Διαμαρτυρόμαστε για την καταλήστευση και την αποψίλωση της Αττικής γης και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα με τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και τα έργα τα οποία γίνονται ήδη μέσα στο κέντρο της Αθήνας, σε βάρος των ελεύθερων χώρων, όπως το Πεδίον του Αρεως, το άλσος Ριζάρη, το οποίο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το κτήμα ΘΩΝ, το πάρκο Ελευθερίας και άλλοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας, οι οποίοι τσιμεντοποιούνται».

Ο Λ. Αυδής, αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε: «Ολες οι χρήσεις που επιλέγονται από την πολιτική ηγεσία γίνονται σε βάρος των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος. Ομως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η χαριστική βολή για το περιβάλλον. Ο,τι έχει μείνει στην Αττική, οι παραλίες, ο Σχοινιάς, η περιοχή προς την Πάρνηθα, όλα αυτά θα καταστραφούν για να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες μετά θα παραμείνουν ως εμπορευματοποιημένες χρήσεις. Στο βάθος όλου αυτού του σεναρίου βρίσκεται η οικονομική αντίληψη που στοχεύει στην εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χώρου. Ολες οι χρήσεις γίνονται σε βάρος των αγαθών του κοινωνικού συνόλου, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αυτονόητο ότι ανήκανε στο λαό και προοριζότανε για την ικανοποίηση των βασικών του αναγκών. Είναι δηλαδή ένα θέμα καθαρά πολιτικό, που πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο λαός της Αθήνας και πρέπει να το πολεμήσει με όποιον τρόπο μπορεί».

Οι διαδηλωτές που συναντήθηκαν με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλο, του έθεσαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στην Αττική, αλλά εισέπραξαν ευχολόγια και ανώδυνες υποσχέσεις. Πάντως, ο Η. Ευθυμιόπουλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το Ολυμπιακό Χωριό όντως επιβαρύνει την περιοχή όπου θα κατασκευαστεί (στους πρόποδες της Πάρνηθας), λέγοντας ότι «πέρα από την αναμφισβήτητη πίεση που προσθέτει ένας οικισμός στο περιβάλλον της Αττικής, η εγκατάσταση του Ολυμπιακού Χωριού σε αυτή τη θέση μπορεί να έχει και ευεργετικά αποτελέσματα». Ακόμα παραδέχτηκε ότι οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί για θέματα περιβάλλοντος (δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ) δεν πρόκειται από μόνοι τους να μεριμνήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλώνοντας τα εξής: «Πιστεύω ότι αν συνεχίζετε να αγωνίζεστε με τον τρόπο που ξέρετε, θα καταφέρετε πολλά πράγματα και κυρίως να πείσετε τον πολιτικό κόσμο, την εξουσία, να πάρει ακόμα πιο ριζοσπαστικά μέτρα για το περιβάλλον. Γιατί το περιβάλλον είναι μια υπόθεση η οποία κρίνεται εν τέλει σε αυτόν το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στην κοινή γνώμη και ανάμεσα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η καταστροφή δεν κρύβεται με χορούς και πανηγύρια...

Με τυμπανοκρουσίες και ευχολόγια για την αναστροφή του κλίματος περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη, κύλησε η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Οι εκφραστές της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας - όπως εύστοχα τόνιζε προχτεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ - αυτοί που αποκλειστικά ευθύνονται για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της γης, αυτοί που την αντιμετωπίζουν μόνο ως πηγή άντλησης, καταλήστευσης καλύτερα, των φυσικών πόρων και για την απόρριψη των κάθε είδους αποβλήτων τους (υγρών, στερεών, αερίων), εμφανίστηκαν και πάλι ως τιμητές.

Το ίδιο έγινε και στη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση, και το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπάθησε και πάλι να καλύψει την καταστροφική πολιτική του σε βάρος του περιβάλλοντος με διάφορες εκδηλώσεις, εκθέσεις, πανηγύρια και συναυλίες. Η πιο σημαντική από αυτές ήταν η διοργάνωση στο Γκάζι έκθεσης με θέμα «Οικολογική Δόμηση», την οποία χτες το απόγευμα επισκέφτηκε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ ακολούθησε συναυλία του Δ. Σαββόπουλου.

  • «Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά την πληθώρα νόμων και θεσμικών ρυθμίσεων, το περιβάλλον εξακολουθεί να δεινοπαθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑ, το οποίο αναφέρει ότι τα Βαλκάνια νοσούν λόγω των επιπτώσεων του πρόσφατου πολέμου και επισημαίνει: «Χρονίζοντα προβλήματα του Λεκανοπεδίου όπως το κυκλοφοριακό, το νέφος, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, το λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει, πλήττουν την ποιότητα ζωής και απαξιώνουν τον αστικό χώρο με περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες».
  • Ασκηση με θέμα την καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης στον Κόλπο της Ελευσίνας πραγματοποίησε το Λιμενικό.

Δεκάδες ακόμη εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά μέρη της χώρας, οι οποίες συνδυάστηκαν με καθαρισμό των ακτών κ.λπ.

Οπως όμως τονίζει το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του: «Το μεγάλο ζήτημα της Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα του λαού. Απαιτείται μια άλλη πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους συμφέροντα που διαπλέκονται με αυτά. Μια πολιτική πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης, τους καρπούς της οποίας όμως δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός. Μια πολιτική, επομένως, διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της "ελεύθερης" αγοράς που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια του πλανήτη μας».

Πρόστιμο 7 εκατ. δρχ. την ημέρα !

Από την 1 Ιούλη η χώρα μας είναι αναγκασμένη να πληρώνει πρόστιμο το σεβαστό ποσό των 7 εκατομμυρίων δραχμών την ημέρα, επειδή δεν εφάρμοσε πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων στο Νομό Χανίων και έτσι τα σκουπίδια της περιοχής εξακολουθούν να ρυπαίνουν τον ποταμό Κουρουπητό. Ετσι η χώρα μας γίνεται η πρώτη, απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που φτάνει στο σημείο να πληρώνει πρόστιμο γιατί δεν προστατεύει επαρκώς το περιβάλλον!

Να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη αυτή κυοφορούνταν εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς υπήρξε τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία καταδικαζόταν η χώρα μας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόστιμο επιβάλλεται αναδρομικά από το 1994, από τότε δηλαδή που η χώρα μας είχε καταδικαστεί πρωτόδικα από το Ευρωδικαστήριο, χωρίς να συμμορφωθεί και να πάρει μέτρα προστασίας του Κουρουπητού, εφαρμόζοντας πρόγραμμα σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων!

Το γεγονός αυτό ομολόγησε χτες και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης σε ραδιοφωνική εκπομπή, παρακάμπτοντας, έστω και για λίγο, τις βερμπαλιστικές του αναφορές περί του δήθεν έργου που έχει επιτελέσει συνολικά η κυβέρνηση για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα. Μόνο που και πάλι είχε έτοιμη τη δικαιολογία: Εριξε όλη την ευθύνη στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, επειδή - όπως είπε - «έχουν γίνει δεκάδες μελέτες και κάθε φορά που πάμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα σηκώνουν μαύρες σημαίες»...

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Αντίσταση στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ

Εκδήλωση ενημέρωσης των δημοτών για την επιχειρούμενη καταστροφή του Δήμου Χαλανδρίου, μέσω της εφαρμογής των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ, διοργάνωσαν οι τοπικοί σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα της περιοχής, χτες το απόγευμα στο Παλαιό Δημαρχείο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Επιτροπή Αγώνα κατά των μεγάλων έργων, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαλανδρίου, ο Σύλλογος κατοίκων Τούφας Μεταμόρφωσης και ο Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας «Αειφόρος». Επίσης, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι - Δύναμη - Ενότητα» παραβρέθηκαν ο Γρηγόρης Γυφτόπουλος και η Λούλα Καρατζά, δημοτικοί σύμβουλοι.

Το κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων ήταν να εμποδιστούν τα σχέδια που μετατρέπουν το Χαλάνδρι σε διαμετακομιστικό κόμβο και σε κέντρο υπηρεσιών και καταστημάτων.

Τέσσερα βασικά ζητήματα επισήμανε ο Βασίλης Τουρλεντές, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι, ώστε να αγωνιστούν για να τα σταματήσουν. Να μη διανοιχτεί η Ελεύθερη Λεωφόρος Πεντέλης - Πλακεντίας, συνολικού μήκους 2.800 μέτρων και πλάτους 80 μέτρων που ουσιαστικά εκτρέπει τη Λεωφόρο Μεσογείων μέσα στο Χαλάνδρι, το οποίο θα επιφέρει την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή. Να μην περάσει το μετρό μέσα από το Χαλάνδρι, αλλά να ακολουθήσει τον οδικό άξονα της Λ. Μεσογείων, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή μέρους του οικιστικού ιστού της πόλης. Ακόμα ζήτησε να ενταχθούν οι περιοχές Πεύκο Πολίτη, Πευκάκια Ρουπάκια και Ανω Τούφα Μεταμόρφωσης στο Σχέδιο Πόλης, αλλά και η επανεξέταση της δημιουργίας αμαξοστασίου του μετρό - σταθμού υπεραστικών και αστικών λεωφορείων στον κόμβο Μεταμόρφωσης.

Ο Γ. Γυφτόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι η παράταξη έχει προχωρήσει στη δημιουργία επιτροπής για διατύπωση θέσεων που θα αφορούν στα προβλήματα της πόλης. Αυτό έγινε - συνέχισε - γιατί, ενώ προσπαθούν εδώ και δύο χρόνια να φτιάξει επιτροπή το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή όχι μόνο αδρανεί αλλά και συμπορεύεται με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη συνέχεια επισήμανε ότι ο τρόπος που εφαρμόζονται στην πράξη έννοιες, όπως λεωφόρος και ανάπτυξη αστικών συγκοινωνιών δεν είναι επιστημονικά ορθός, με αποτέλεσμα αντί να έχουμε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας να δημιουργούνται γραμμικά εμπορικά κέντρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ