Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καθημερινή τσιμεντοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της Αττικής διοργάνωσαν χτες το μεσημέρι έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στην εκδήλωση, που έγινε στα πλαίσια της χτεσινής Ημέρας του Περιβάλλοντος, συμμετείχαν το Δίκτυο Κινήσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων χώρων της Αθήνας και της Ποιότητας Ζωής, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού, η Νέα Οικολογία - Φίλοι της Γης, οι Πολίτες της Αττικής και η Επιτροπή για τη Διάσωση του Χώρου του Ιπποδρόμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Λ. Αυδής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και ο Σ. Λάμπρου, μέλος του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γ. Σκλαβούνος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Αθήνας, αναδεικνύοντας το νόημα της Ημέρας Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι «οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αττικής προτιμούν να γιορτάζουν την ημέρα αυτή με αγωνιστικές και όχι με περιφραγμένες εκδηλώσεις που προγραμματίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτή που γίνεται (σ.σ. έγινε χτες βράδυ) στο Γκάζι. Διαμαρτυρόμαστε για την καταλήστευση και την αποψίλωση της Αττικής γης και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα με τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και τα έργα τα οποία γίνονται ήδη μέσα στο κέντρο της Αθήνας, σε βάρος των ελεύθερων χώρων, όπως το Πεδίον του Αρεως, το άλσος Ριζάρη, το οποίο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το κτήμα ΘΩΝ, το πάρκο Ελευθερίας και άλλοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας, οι οποίοι τσιμεντοποιούνται».

Ο Λ. Αυδής, αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε: «Ολες οι χρήσεις που επιλέγονται από την πολιτική ηγεσία γίνονται σε βάρος των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος. Ομως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η χαριστική βολή για το περιβάλλον. Ο,τι έχει μείνει στην Αττική, οι παραλίες, ο Σχοινιάς, η περιοχή προς την Πάρνηθα, όλα αυτά θα καταστραφούν για να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες μετά θα παραμείνουν ως εμπορευματοποιημένες χρήσεις. Στο βάθος όλου αυτού του σεναρίου βρίσκεται η οικονομική αντίληψη που στοχεύει στην εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χώρου. Ολες οι χρήσεις γίνονται σε βάρος των αγαθών του κοινωνικού συνόλου, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αυτονόητο ότι ανήκανε στο λαό και προοριζότανε για την ικανοποίηση των βασικών του αναγκών. Είναι δηλαδή ένα θέμα καθαρά πολιτικό, που πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο λαός της Αθήνας και πρέπει να το πολεμήσει με όποιον τρόπο μπορεί».

Οι διαδηλωτές που συναντήθηκαν με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλο, του έθεσαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στην Αττική, αλλά εισέπραξαν ευχολόγια και ανώδυνες υποσχέσεις. Πάντως, ο Η. Ευθυμιόπουλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το Ολυμπιακό Χωριό όντως επιβαρύνει την περιοχή όπου θα κατασκευαστεί (στους πρόποδες της Πάρνηθας), λέγοντας ότι «πέρα από την αναμφισβήτητη πίεση που προσθέτει ένας οικισμός στο περιβάλλον της Αττικής, η εγκατάσταση του Ολυμπιακού Χωριού σε αυτή τη θέση μπορεί να έχει και ευεργετικά αποτελέσματα». Ακόμα παραδέχτηκε ότι οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί για θέματα περιβάλλοντος (δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ) δεν πρόκειται από μόνοι τους να μεριμνήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλώνοντας τα εξής: «Πιστεύω ότι αν συνεχίζετε να αγωνίζεστε με τον τρόπο που ξέρετε, θα καταφέρετε πολλά πράγματα και κυρίως να πείσετε τον πολιτικό κόσμο, την εξουσία, να πάρει ακόμα πιο ριζοσπαστικά μέτρα για το περιβάλλον. Γιατί το περιβάλλον είναι μια υπόθεση η οποία κρίνεται εν τέλει σε αυτόν το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στην κοινή γνώμη και ανάμεσα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ