Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΛΟΣ
Αγωνιστική απάντηση στον «εφιάλτη»

Παμμηλιακή κινητοποίηση - συγκέντρωση, το Σάββατο 10 Ιούνη και ώρα 7.30 μμ, στον καρόδρομο της Μήλου, διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νησιού, με αίτημα «να σταματήσουν εδώ και τώρα οι έρευνες και κάθε σχετική δραστηριότητα σχετικά με τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού στο νησί» που προωθείται από την κυβέρνηση μέσω της θυγατρικής εταιρίας «ΜΙΔΑΣ ΑΕ» της εταιρίας «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» που, ήδη, έχει «ξεκοιλιάσει» το νησί με την ανεξέλεγκτη εξόρυξη του ορυκτού πλούτου.

Στην κινητοποίηση αυτή προχωρούν, οι φορείς του νησιού κλιμακώνοντας τον αγώνα που ξεκίνησαν εδώ και μήνες με συσκέψεις ενημερωτικές και με υπομνήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» της 27 Μάρτη προβάλλοντας τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των Μηλιωτών για την κυβερνητική τακτική, οι φορείς του νησιού με υπόμνημα - επιστολή προς την κυβέρνηση - αρμόδιο, τότε, υπουργό Ανάπτυξης Β. Βενιζέλο - γνωστοποιούσαν την «ομόφωνη και ομόψυχη απόφασή τους να μην δεχτούν, όχι μόνο εξόρυξη και εκμετάλλευση χρυσού από την περιοχή, αλλά και να εμποδίσουν τις έρευνες που στοχεύουν σε μια τέτοια προοπτική».

Καθώς, ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει, οι κάτοικοι του νησιού αγανακτισμένοι προχωρούν σε ενωτικούς αγώνες με κλιμάκωση των αντιδράσεών τους. Ομως, ενώ πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση για το νησί, κάποιοι κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ..., προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και εκμεταλλευτούν κομματικά τον αγώνα του λαού του νησιού. Ετσι, δεν είναι μόνον ότι - για κομματική εκμετάλλευση - παρουσιάζουν ως στηρίζοντες τον αγώνα, τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς που, ίσα ίσα, είναι συνυπεύθυνοι για τα άνομα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του νησιού. Ταυτόχρονα, επιχείρησαν να αποσιωπήσουν τη δηλωμένη συμπαράσταση του ΚΚΕ που επανειλημμένα - και με περιοδείες του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Θεωνά - ενημέρωσε και κάλεσε το λαό της Μήλου να αντιδράσει στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και της συγκεκριμένης εταιρίας που προωθεί τη δημιουργία της μονάδας χρυσού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα της επιτροπής των φορέων στην οποία συμμετέχουν ο Επαρχος Μήλου, ο δήμαρχος και επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς του νησιού, παραλείπεται πρόσκληση προς το ΚΚΕ και τον ευρωβουλευτή του... Βεβαίως μετά από παρέμβαση της τοπικής Οργάνωσης του ΚΚΕ και, ενόψει της αναμενόμενης αντίδρασης των ίδιων των εργαζομένων του νησιού για τις σκοπιμότητες που υπηρετούν τέτοιες τακτικές, η επιτροπή «ανέκρουσε πρύμναν» και διόρθωσε το «λάθος» της προσκαλώντας και εκπροσώπους του ΚΚΕ. Παράγοντες του νησιού τόνιζαν σχετικά ότι, την ώρα που απαιτείται η μεγαλύτερη αγωνιστική συσπείρωση, προσφέρουν τη χειρίστη υπηρεσία στο νησί όσοι μεθοδεύουν αποκλεισμούς και αποσιώπηση του ρόλου των κομμουνιστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Μήλο θα ταλαιπωρούνται για πολύ ακόμη από τον περλίτη (2012-07-21 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την εξόρυξη χρυσού στον Εβρο (2008-02-13 00:00:00.0)
Φραγμός στην εξόρυξη χρυσού στον Εβρο (2008-02-06 00:00:00.0)
Ασυδοσία των εταιριών πετρελαίου (2004-08-13 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο ξεπούλημα του χρυσού του Περάματος (2003-05-09 00:00:00.0)
Να μην ξεγελαστεί ο λαός (2001-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ