ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Εκδηλώσεις των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ για την Κυριακή 11-6-2000:
  • Η ΝΕ Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, ο «Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης, η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ και οι συγγενείς των θυμάτων, τελούν μνημόσυνο για όλους τους εκτελεσμένους πατριώτες στην Αίγινα. Προσυγκέντρωση στην προβλήτα των πλοίων για Αίγινα, στις 7.30 πμ (ακριβώς). Αναχώρηση με το «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ».
  • Λαμίας - Δομοκού, στις 11 πμ. Θα τιμηθεί η μνήμη των 106 πατριωτών που εκτελέστηκαν στο ΚΟΥΡΝΟΒΟ στις 6-6-1943, από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημείο τους, κοντά στον Αγιο Στέφανο Δομοκού. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 6.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος.
  • Αμφισσας, στις 11.30 πμ. Τελείται το καθιερωμένο ετήσιο Τρισάγιο, για όλους τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στην Αγία Τριάδα ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ, τόπο εκτέλεσής τους. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, δρομολογούν πούλμαν που ξεκινούν στις 6.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος.
  • Θήβας και Λιβαδειάς, καθώς και οι συγγενείς των θυμάτων, τελούν ετήσιο μνημόσυνο στις 11. πμ στις Αλικές Βοιωτίας, για τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης της περιοχής.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Φοίνικας», και ο Δήμος Διαβατών Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 100 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους ναζί Γερμανούς στις 6-6-1944. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 πμ, στα Διαβατά, στο χώρο που έχει στηθεί η επιτύμβια πλάκα των θυμάτων.
  • Καλούνται - από την προσωρινή επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης - όλοι οι πρώην μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ της Ταξιαρχίας του Ιππικού Θεσσαλίας να παραβρεθούν στη χρονιάτικη συνάντηση στις 11 Ιούνη στα Λουτρά Καϊτσας.
ΜΗΛΟΣ
Αγωνιστική απάντηση στον «εφιάλτη»

Παμμηλιακή κινητοποίηση - συγκέντρωση, το Σάββατο 10 Ιούνη και ώρα 7.30 μμ, στον καρόδρομο της Μήλου, διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νησιού, με αίτημα «να σταματήσουν εδώ και τώρα οι έρευνες και κάθε σχετική δραστηριότητα σχετικά με τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού στο νησί» που προωθείται από την κυβέρνηση μέσω της θυγατρικής εταιρίας «ΜΙΔΑΣ ΑΕ» της εταιρίας «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» που, ήδη, έχει «ξεκοιλιάσει» το νησί με την ανεξέλεγκτη εξόρυξη του ορυκτού πλούτου.

Στην κινητοποίηση αυτή προχωρούν, οι φορείς του νησιού κλιμακώνοντας τον αγώνα που ξεκίνησαν εδώ και μήνες με συσκέψεις ενημερωτικές και με υπομνήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» της 27 Μάρτη προβάλλοντας τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των Μηλιωτών για την κυβερνητική τακτική, οι φορείς του νησιού με υπόμνημα - επιστολή προς την κυβέρνηση - αρμόδιο, τότε, υπουργό Ανάπτυξης Β. Βενιζέλο - γνωστοποιούσαν την «ομόφωνη και ομόψυχη απόφασή τους να μην δεχτούν, όχι μόνο εξόρυξη και εκμετάλλευση χρυσού από την περιοχή, αλλά και να εμποδίσουν τις έρευνες που στοχεύουν σε μια τέτοια προοπτική».

Καθώς, ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει, οι κάτοικοι του νησιού αγανακτισμένοι προχωρούν σε ενωτικούς αγώνες με κλιμάκωση των αντιδράσεών τους. Ομως, ενώ πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση για το νησί, κάποιοι κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ..., προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και εκμεταλλευτούν κομματικά τον αγώνα του λαού του νησιού. Ετσι, δεν είναι μόνον ότι - για κομματική εκμετάλλευση - παρουσιάζουν ως στηρίζοντες τον αγώνα, τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς που, ίσα ίσα, είναι συνυπεύθυνοι για τα άνομα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του νησιού. Ταυτόχρονα, επιχείρησαν να αποσιωπήσουν τη δηλωμένη συμπαράσταση του ΚΚΕ που επανειλημμένα - και με περιοδείες του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Θεωνά - ενημέρωσε και κάλεσε το λαό της Μήλου να αντιδράσει στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και της συγκεκριμένης εταιρίας που προωθεί τη δημιουργία της μονάδας χρυσού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα της επιτροπής των φορέων στην οποία συμμετέχουν ο Επαρχος Μήλου, ο δήμαρχος και επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς του νησιού, παραλείπεται πρόσκληση προς το ΚΚΕ και τον ευρωβουλευτή του... Βεβαίως μετά από παρέμβαση της τοπικής Οργάνωσης του ΚΚΕ και, ενόψει της αναμενόμενης αντίδρασης των ίδιων των εργαζομένων του νησιού για τις σκοπιμότητες που υπηρετούν τέτοιες τακτικές, η επιτροπή «ανέκρουσε πρύμναν» και διόρθωσε το «λάθος» της προσκαλώντας και εκπροσώπους του ΚΚΕ. Παράγοντες του νησιού τόνιζαν σχετικά ότι, την ώρα που απαιτείται η μεγαλύτερη αγωνιστική συσπείρωση, προσφέρουν τη χειρίστη υπηρεσία στο νησί όσοι μεθοδεύουν αποκλεισμούς και αποσιώπηση του ρόλου των κομμουνιστών.

Τετράωρος αποκλεισμός της Ανδρου

Σε τετράωρο αποκλεισμό του λιμανιού Γαύριο Ανδρου, προχώρησαν, προχτές Κυριακή το μεσημέρι, οι κάτοικοι του νησιού εμποδίζοντας την προσέγγιση των πλοίων της γραμμής. Ο λόγος είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη σύνδεση των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα και τα άλλα νησιά, εξαιτίας της απαράδεκτης φιλοεφοπλιστικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα της ακτοπλοΐας. Βασικά αιτήματα των κατοίκων είναι: Να δρομολογηθούν άμεσα τα ταχύπλοα πλοία «Αίολος», «Πήγασος» από Πειραιά και Ραφήνα, αντίστοιχα, με πρώτο προορισμό την Ανδρο. Να εφαρμοστούν οι άδειες σκοπιμότητας όπως έχουν χορηγηθεί και να συνδεθεί η Ανδρος και με άλλα λιμάνια: Πειραιά, Σύρο, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη.

Καθώς το πλήθος των συγκεντρωμένων, εμπόδισε τα πλοία να προσδέσουν, οι λιμενικοί συνέλαβαν έναν εργάτη του Δήμου Χώρας, με το πρόσχημα παρεμπόδισης συγκοινωνίας και για αντίσταση κατά της αρχής. Μετά από λίγο συνέλαβαν και το δήμαρχο Υδρούσας, γιατί είχε πάει να συμπαρασταθεί στον εργάτη! Κάτω από την πίεση του κόσμου, αφέθηκαν και οι δύο ελεύθεροι λίγο αργότερα.

Στο τέλος της συγκέντρωσης η συντονιστική επιτροπή αγώνα, ανακοίνωσε τη συνέχιση του αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων των κατοίκων του νησιού.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, θείο και φίλο

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΣΟΦΛΗ

ετών 70

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 6-6-2000 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Πειραιά.

Η σύζυγος: Νανά Τσόλη. Τα τέκνα: Βαρβάρα και Γιάννης Πατσώνης. Τα εγγόνια: Αννα, Δημήτρης. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Η οικογένεια δε θα δεχτεί συλλυπητήριες επισκέψεις στο σπίτι. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν στην Εταιρεία Σπαστικών.

* * *

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, θυγατέρα, αδελφή και θεία

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Μαθηματικό - ετών 54

Κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 6/6/2000 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Ο σύζυγος: Νικόλαος. Τα παιδιά: Γεώργιος, Ευστράτιος. Η μητέρα: Ασημίνα Βουραζέρη. Τα αδέλφια: Ιωάννης και Ειρήνη Βουραζέρη. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ