ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΥΡΩΝΑ
Αρχή με Δ. Μητροπάνο

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 13ο Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα στα θέατρα βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Αννα Συνοδινού», που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Το φεστιβάλ, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσία πολλών συμμετεχόντων καλλιτεχνών, αποτελεί την κορύφωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου, ενώ η φετινή διοργάνωση αποτελεί ένα «ποιοτικό άλμα» με κριτήριο την παράδοση, τη γνώση και την αντίσταση ενάντια στον «εμπορευματοποιημένο πολιτισμό» και στην «ξενόφερτη κουλτούρα του κοσμοπολιτισμού και της ισοπέδωσης».

Στη λογική αυτή, εντάσσεται και η προσπάθεια των διοργανωτών να «συγκρατήσουν» τις τιμές των εισιτηρίων, ώστε οι εκδηλώσεις να παρακολουθηθούν από το κοινό «που μαστίζεται από χίλια δυο οικονομικά προβλήματα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, που αγκαλιάζουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από παραδοσιακούς και λαϊκούς δρόμους, μέχρι σύγχρονα ακούσματα και «πινελιές» εθνικής μουσικής άλλων λαών. Ανάλογο θεματικό εύρος έχουν και οι θεατρικές παραστάσεις.

Το φεστιβάλ ξεκινά αύριο με συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, ενώ μαζί του εμφανίζονται η Στέλλα Χροναίου και ο Νίκος Κουρουπάκης. Το πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής: «Συνήθεις Υποπτοι» (8/6), «Το πανηγύρι» του Δ. Κεχαΐδη από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα (9/6), Δημήτρης Ζερβουδάκης (10/6), Μπάμπης Τσέρτος (11/6), Μίλτος Πασχαλίδης (13/6), Ορφέας Περίδης - Μελίνα Κανά (14/6), Χαΐνηδες (15/6), αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο με μουσικοθεατρική παράσταση, σε κείμενα και σκηνοθεσία Λίλιαν Δημητρακοπούλου και μουσική Στέφανου Ψαραδάκου(16/6), NOR DAR - Αρτας Τερζιάν(19/6), «Ματίας ο Α`» από τη θεατρική ομάδα «Ανέμη» του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού(20/6), «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαλακόπουλου (22, 23, 24/6), Παντελής Θαλασσινός (25/6), Ελένη Τσαλιγοπούλου - Δημήτρης Μπάσης (26/6), Λουδοβίκος των Ανωγείων (27/6), Νίκος Παπάζογλου (30/6), Μανώλης Φάμελος και Φώτα που Σβήνουν (1/7), Θ. Μικρούτσικος - Β. Παπακωνσταντίνου (4/7), «SOCRATES - ONAP» (5/7), «Λαμπηδόνα» σε σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη (6/7), Σωκράτης Μάλαμας (7/7), Ν. Πορτοκάλογλου - Ενδελέχεια (10/7), Δ. Τσακνής - Λ. Μαχαιρίτσας (13/7), «ΣΙΝΑΝΗΣ» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε σκηνοθεσία Θ. Θεολόγου με τους Ελένη Γερασιμίδου - Παύλο Χαϊκάλη (17/7), Λ. Παπαδόπουλος - Δ. Πουλικάκος(18/7), Αλκίνοος Ιωαννίδης (19/7), «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το θίασο «Ράμπα» σε σκηνοθεσία Γ. Μόρτζου (20/7), Λούης Μανίκας (22/7), Α. Μουτσάτσου - Μ. Σκιαδαρέση (24/7), Κώστας και Αλέξανδρος Χατζής(26/7), Λάκης Χαλκιάς(28/7), «Πέρσες» του Αισχύλου από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθετική επιμέλεια Γ. Λαζάνη - Μ. Κουγιουμτζή (30/7), «Μαντζουράνα στο κατώφλι - γάιδαρος στα κεραμίδια» του Γιώργου Αρμένη από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας - Σερρών σε σκηνοθεσία του ίδιου (31/7).

Η Ελλάδα ... της Αιγύπτου

Βασιλική κεφαλή της 26ης Δυναστείας (654 - 525 π.Χ.). Ενα από τα πολλά ενάλια ευρήματα της γαλλοαιγυπτιακής αρχαιολογικής έρευνας, το οποίο βρέθηκε έξι χιλιόμετρα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας
Βασιλική κεφαλή της 26ης Δυναστείας (654 - 525 π.Χ.). Ενα από τα πολλά ενάλια ευρήματα της γαλλοαιγυπτιακής αρχαιολογικής έρευνας, το οποίο βρέθηκε έξι χιλιόμετρα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας
Τέσσερις αρχαιοελληνικές πόλεις ανακαλύφθηκαν στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας από Γάλλους και Αιγύπτιους αρχαιολόγους, καταγράφοντας το γεγονός ως τη σημαντικότερη, ίσως, ανακάλυψη των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για την Μινωτίς και το Ηράκλειον, που βρίσκονται εδώ και πάνω από χίλια χρόνια στο βυθό της Μεσογείου σε βάθος 15 - 30 μέτρων στα ανοιχτά του Αμπού Κιρ και έξι χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα ερείπια των πόλεων είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ ο επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας, Γάλλος Φρανκ Γκοντιό δήλωσε ότι σαν πιθανή εκδοχή της βύθισης είναι κάποιος ισχυρός σεισμός. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται και από το ότι πολλοί από τους κίονες βρέθηκαν να κείτονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Η ίδρυση των δύο πόλεων υπολογίζεται ανάμεσα στον 7ο και 6ο π.Χ. αιώνα και είναι γνωστές από αρχαίες πηγές για τον πλούτο τους, το μεγάλο αριθμό των ναών τους και το πολιτισμικό τους επίπεδο. Ανάμεσα στο πλήθος των σημαντικών ευρημάτων (σπίτια, ναοί, λιμενικοί βραχίονες, αγάλματα), ανασύρθηκαν ένα άγαλμα της Ισιδας από μαύρο γρανίτη ύψους 90 εκατοστών, μία κεφαλή Φαραώ από βασάλτη και μια προτομή του θεού Σέραπι.

Οι άλλες δύο πόλεις που ανακαλύφθηκαν είναι η Κάνωπις και η Θώνις, που δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμη. Το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου αποφάσισε να ...αφεθούν οι πόλεις στην ησυχία τους, εκτός από επιλεγμένα ευρήματα, που θα εκτεθούν σε μουσεία.

Διεθνής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Εργο του Ν. Κτενά, που εκτίθεται στη Μπιενάλε
Εργο του Ν. Κτενά, που εκτίθεται στη Μπιενάλε
Μια νέα εικόνα για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει η χώρα μας στην «7η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής», που εγκαινιάζεται στις 17 Ιουνίου στη Βενετία. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ, βασίζεται φέτος σε αρχιτέκτονες ηλικίας όχι μεγαλύτερους των 45 χρόνων, αποσκοπώντας στην αλλαγή μιας στερεότυπης εικόνας.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο εθνικός επίτροπος της ελληνικής συμμετοχής, Ηλίας Ζέγγελης, «Με αφετηρία το νέο αιώνα, στόχος της έκθεσης αυτής είναι να δείξει το δυναμικό μιας νέας γενιάς Ελλήνων αρχιτεκτόνων». Βασική επιδίωξη είναι, μέσα από την έκθεση και από την οπτική γωνία του παρόντος, να ανοιχτεί ένα παράθυρο «προς τις δυνατότητες του μέλλοντος, έχοντας εντοπίσει την ύπαρξη ενός ελληνικού δυναμικού με παγκόσμια εμβέλεια, που θα ευδοκιμήσει, αν έχει την κατάλληλη φροντίδα».

H εκπροσώπηση της χώρας μας χωρίζεται σε τρεις ομάδες. Η πρώτη προβάλλει το έργο μιας γενιάς αρχιτεκτόνων 40 - 45 χρόνων, που ήδη έχουν δημιουργήσει έργα ποιότητας, κυρίως σε ιδιωτικές κατασκευές. Η δεύτερη ομάδα είναι κατά μία γενιά νεότερη, γεμάτη σχέδια και φιλοδοξίες, ανόθευτες ακόμη από την επαφή με την πράξη. Η τρίτη ομάδα αναφέρεται σε Ελληνες της διασποράς, νέους στην ηλικία, που δρουν απελευθερωμένοι από το ελληνικό πλαίσιο.

«Χώρα» χορού

Τρεις παραστάσεις από τους σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης θα δοθούν στις 28, 29 και 30 Ιουνίου, στη «Χώρα Τεχνών» (Αμοργού 20, Κυψέλη), ως αποτέλεσμα της πρώτης φάσης του ανανεωμένου εκπαιδευτικού της προγράμματος. Οι παραστάσεις αποτελούν αποτέλεσμα ενός προγράμματος πειραματικής εργασίας σε σύγχρονο ρεπερτόριο, διάρκειας πέντε εβδομάδων. Στην προσπάθεια αυτή, η ΚΣΟΤ συνεργάζεται με τρεις νέες Ελληνίδες χορογράφους. Από το Λονδίνο την Αθηνά Βάχλα, από το Παρίσι την Μάχη Δημητριάδου - Λίντχαλ και από τη Νέα Υόρκη την Βάλια Αλεξανδράτου. Κάθε χορογράφος συνεργάστηκε με τους σπουδαστές της σχολής, στοχεύοντας σ' ένα αποτέλεσμα σύγχρονης αντίληψης και αισθητικής. Η παράσταση περιλαμβάνει τις χορογραφίες: «Επιστολέας Χ», «Τέσσερις μικρές προσευχές», «Εννέα» και «Συνεχής Πίνακας».

Εικαστικά

Ενας νέος εικαστικός χώρος άνοιξε τις πύλες του χτες. Πρόκειται για την «ΑΘΗΝΑ», στην οδό Μνησικλέους 7Β στην Πλάκα. Εμπνευστές και δημιουργοί του χώρου είναι η Νανά Ρούση και ο Νίκος Φουρναράκης. Η νέα αίθουσα εγκαινιάζεται με έκθεση έργων των: Τσαρούχη, Σταθόπουλου, Φασιανού, Σπεράντζα, Πέππα, Κατσιμίχα, Παντελάκη, Κουρδή κ.ά.

Τα παιδιά για το περιβάλλον

Μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος θα στείλουν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Λύκειο των Ελληνίδων με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν αύριο, στον Εθνικό Κήπο, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν στις 11πμ, έχουν βασικό άξονα την προβολή της φύσης μέσα από τα μάτια των παιδιών. Περιλαμβάνονται θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και παρουσίαση έργων μαθητών (ζωγραφικής, και ποίησης) από νησιά του Αιγαίου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΕΟΕ, με θέμα «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο μέσα από τις ζωγραφιές, τα ποιήματα και τους μύθους των παιδιών». Θα βραβευτούν 14 παιδιά από την Κάσο, τη Σύμη, την Κάρπαθο, τους Λειψούς, τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Πάτμο, ενώ θα εκτεθούν τα ζωγραφικά και ποιητικά έργα όλων των παιδιών από τα 45 δημοτικά σχολεία του Αιγαίου που πήραν μέρος στο διαγωνισμό.

Παιδική οπερέτα

Παράσταση παιδικής οπερέτας από την παιδική ορχήστρα των Μοντεσσοριανών Σχολείων θα δοθεί αύριο (11 πμ) στο κινηματοθέατρο «ΤΡΙΑΝΟΝ» (Κοδριγκτώνος 21). Η εκδήλωση, που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός «Παρθένειος Σύλλογος» για τη Διάδοση Σύγχρονων Μέσων Αγωγής και Εκπαιδεύσεως, αποτελεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής σχετικού προγράμματος προσαρμοσμένου στην ελληνική πραγματικότητα. Θα παρουσιαστούν τέσσερις ορχήστρες παιδιών ηλικίας 2-11 χρόνων σε πρόγραμμα ελληνικής και κλασικής μουσικής.

Η οπερέτα έχει τίτλο «Η δεξίωση του κυρίου Φιγουριάδη» σε λιμπρέτο και μουσική της παιδαγωγού Καίτης Παρασκευοπούλου, ενώ τους ρόλους μοιράζονται μαθητές της Τετάρτης, Πέμπτης και Εκτης Δημοτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά ζήτησαν από το σύλλογο (ο οποίος το αποδέχτηκε) να αναζητηθούν χορηγοί για την παράσταση, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τους σεισμοπαθείς της Αθήνας.

Μαθητές των σχολείων της Αχαϊας, συμμετείχαν στο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ελληνική επιτροπή συνεργασίας με τη «Γιουνισεφ», με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού. «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους» , ήταν ο γενικός τίτλος. Στις 6/6 στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης και η απονομή επαίνων στα σχολεία της Αχαϊας που διακρίθηκαν. Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 10/6.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ