ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνέδριο «μειωμένων προσδοκιών»

Παρεμβάσεις από Δ. Αβραμόπουλο και Α. Ανδριανόπουλο

Αισθητά μειωμένες είναι οι προσδοκίες των στελεχών και των μελών της ΝΔ από τα αποτελέσματα του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά την Παρασκευή. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι το συνέδριο δεν μπορεί να δώσει λύσεις στην κρίση που ταλανίζει το κόμμα, όποιες και αν είναι οι απαντήσεις που θα δώσει στα θέματα που θα συζητηθούν (μεσαίος χώρος, νέο δομή, αίτια της εκλογικής ήττας). Αυτός είναι και ο λόγος που σειρά ηγετικών στελεχών (Βαρβιτσιώτης, Δήμας, Γ. Κεφαλογιάννης, κ.ά.) εκδηλώνουν ήδη την απροθυμία τους να πάρουν το λόγο, ενώ ορισμένα άλλα (Μ. Λιάπης) ακολουθούν την τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης πιθανότατα δε θα πάρει μέρος στις εργασίες του συνεδρίου. Φυσικά η ηγεσία του κόμματος θα επιχειρήσει να αποσπάσει συντριπτικές πλειοψηφίες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει στη συνέχεια ένα εύλογο διάστημα εσωκομματικής εκεχειρίας, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού στον ορίζοντα υπάρχει το τακτικό συνέδριο. Σε αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα επιχειρηθεί η πρώτη σοβαρή εσωκομματική αναμέτρηση και καταγραφή δυνάμεων, ενώ μέχρι τότε θα κλιμακώνεται η γνωστή τακτική φθοράς της ηγεσίας στη βάση της αμφισβήτησης επιμέρους επιλογών της. Ηδη, στελέχη και συνδικαλιστές συντάσσουν κείμενα με τα οποία θα παρέμβουν στο συνέδριο και στα οποία ασκείται κριτική σε επιλογές της ηγεσίας.

Και ενώ τα στελέχη της ΝΔ αντιμετωπίζουν μάλλον με απάθεια το έκτακτο συνέδριο, οι Δ. Αβραμόπουλος και Α. Ανδριανόπουλος βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν το δικό τους παρών παραμονές του συνεδρίου. Ο δήμαρχος Αθηναίων, σε χτεσινές δηλώσεις του, έκρινε σκόπιμο να ανακοινώσει ότι σχεδιάζει «να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή» μετά δυόμισι χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στο δήμο. Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τα μελλοντικά σχέδιά του, περιοριζόμενος να δηλώσει (στο «Μέγκα») ότι «δεν εξαρτώνται οι δικές μου κινήσεις» με τις εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων. Η πραγματικότητα είναι ότι ο δήμαρχος αγωνιά για το πολιτικό μέλλον του και σπεύδει να εκφράσει την αγωνία του για την αξιοποίησή του ως εφεδρεία του συστήματος. Πάντως, οι δυνατότητες τόσο για την ίδρυση νέου κόμματος όσο και για να βρεθεί στην ηγεσία της ΝΔ, είναι, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, εξαιρετικά περιορισμένες.

Από την πλευρά του, ο Α. Ανδριανόπουλος είπε (στο «Σκάι») ότι η κρίση με τον Καρατζαφέρη «ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τη ΝΔ να απογαλακτιστεί από τα ακραία στοιχεία και να στραφεί πλέον συνειδητά προς τις κεντροδεξιές, φιλελεύθερες επιλογές και να αποσαφηνίσει το στίγμα της». Αναφερόμενος στην κρίση στη ΝΔ, εκτίμησε ως πολύ σοβαρό πρόβλημα ότι «αυτή η παράταξη δεν έχει καθίσει ποτέ της να κάνει σε βάθος πολιτική συζήτηση» και όλα τα αντιμετωπίζει ως τακτικισμούς και προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Επίσης, χαρακτήρισε λάθος την προσπάθεια «να τα βάζουμε κάτω από το χαλί και να λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα». Σε σχέση με το μεσαίο χώρο είπε ότι θεωρεί λάθος την προσπάθεια που γίνεται να θεωρηθεί σαν ιδεολόγημα ο μεσαίος χώρος, γιατί «είναι απλά μια χωροταξική πολιτική στόχευση» που περιγράφει ανθρώπους και δεν περιγράφει πολιτικές.

Τι κρύβεται πίσω από τις αλλαγές στην ταυτότητα

Ουπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Δαφέρμος και τέλος ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισαν το ζήτημα. Δεν πρέπει, θέματα που αφορούν προσωπικά τον κάθε πολίτη, να αναγράφονται σε ένα δημόσιο έγγραφο. Πολύ σωστά.

Ξεσηκώθηκε όμως θύελλα αντιδράσεων για ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν. Για το θρήσκευμα. Θα γράφεται ή όχι; Αλλοι υπέρ, άλλοι κατά. Διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, έντονες συζητήσεις...

Γίνεται οργανωμένα, προσπάθεια να καλυφθεί η αιτία των αλλαγών, να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, γιατί χρειάζεται σήμερα αυτό το μέτρο.

Κατ' αρχήν ο έλεγχος που γινόταν μέσω της ταυτότητας, τώρα θα γίνεται με διαφορετικό, πιο σύγχρονο τρόπο, τον ηλεκτρονικό. Η Συνθήκη Σένγκεν, αυτά τα έχει προβλέψει.

Υπάρχει όμως η άλλη πλευρά αυτών των αλλαγών, η αιτία που προχωρούν τώρα σε αυτές τις αλλαγές. Ολοι γνωρίζουμε τις δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη της Κομισιόν, διευθύνοντες πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Τι έχουν δηλώσει: «Ο εργαζόμενος στις νέες συνθήκες θα υποχρεωθεί να αλλάξει στον εργάσιμο βίο του 5-6 φορές επάγγελμα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ψάχνουν για δουλιά μόνο στην πόλη που ζουν, πχ. στον Πειραιά κατοικείς, ζητάς να βρεις δουλιά στον Πειραιά. Είναι ανάγκη να πηγαίνουν όπου υπάρχουν ελλείψεις, είτε εργατών, είτε επιστημόνων. Αύριο στην Κομοτηνή, του χρόνου στη Βαρκελώνη, τον επόμενο χρόνο στη Φρανκφούρτη. Μας λένε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Αμερική, όπου υπάρχουν καθημερινές μετακινήσεις εργαζομένων από τη μια άκρη στην άλλη. Αυτό γίνεται γιατί έτσι βολεύει τον προγραμματισμό και τις ανάγκες των πολυεθνικών.

Καταλαβαίνει ο καθένας ότι κάτι τέτοιο διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στον καθένα. Μικρές απαιτήσεις, μεγάλη εξάρτηση, κόστος για τον εργάτη, μεγάλα περιθώρια στον καπιταλιστή. Οσοι μένουν στο νοίκι, γνωρίζουν τι σημαίνει μετακόμιση και πρόσθετα προβλήματα, σε όλη σου την καθημερινή ζωή.

Ας σκεφτεί ο καθένας πόσο δεμένος είναι με τον τόπο του, τη γειτονιά του, τους δικούς του. Διεκδικείς, απαιτείς να έχουν όλοι δουλιά, σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες, εκεί που ζεις εσύ, τα παιδιά σου, οι φίλοι σου. Πόσο διαφορετικά όμως, θα είναι από τον Πειραιά να βρεθείς στη Βαρκελώνη, πχ. πόσο δεμένος θα είσαι για να παλέψεις, έτσι ώστε τα παιδιά εκεί να πάνε σχολείο, να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν σαν παιδιά. Εσύ ο ίδιος πόσο θα χρειαστεί για να συνδικαλιστείς, να διεκδικήσεις συλλογικά τη βελτίωση του μεροκάματου; Ωσπου να προσαρμοστείς, θα σου πούνε: «τελείωσε εδώ το μεροκάματο, ψάξε σε κάποια άλλη χώρα για δουλιά». Για φαντάσου να γράφει η ταυτότητά σου, Χριστιανός Ορθόδοξος και να βρεθείς σε ένα εργοστάσιο που θα 'ναι όλοι καθολικοί, τι άνετα που θα αισθάνεσαι. 'Η αν γράφει καθηγητής και αύριο τη μόνη δουλιά που βρίσκεις είναι φορτοεκφορτωτής, μεθαύριο οικοδόμος κλπ.

Ιδιαίτερα, η προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, στο Βερολίνο, ότι είναι ξεπερασμένο να προσανατολίζεται στη διεκδίκηση με βάση την ταξική πάλη, είναι αποκαλυπτικότατη, για τη σκέψη του. Η δράση και οι ανάγκες των πολυεθνικών δεν πρέπει να αμφισβητούνται. Να προσαρμόσουμε τη ζωή μας, τις ανάγκες μας, σε αυτό που θα μας δίνουν και όχι σε αυτό που δικαιούμαστε.

Με αφορμή αυτή τη συζήτηση για τις ταυτότητες, να θυμίσω κάτι που γινόταν στην Αγγλία πριν δύο αιώνες. Τότε οι μεγαλοβιομήχανοι, ιδιαίτερα της κλωστοϋφαντουργίας, είχαν τους εργάτες στη δουλιά 12 και 14 ώρες τη μέρα. Ετσι οι εργάτες κατοικούσαν γύρω από τα εργοστάσια. Δεν έπρεπε να μένουν μακριά, σε 5 λεπτά έπρεπε να 'σαι στη δουλιά και να μην κουράζεσαι στο πήγαινε - έλα.

Οι ανάγκες της παραγωγής δεν επιτρέπουν ούτε απουσίες. Γι' αυτό είχαν νομοθετήσει το εξής: για να βγεις έξω από τα όρια της κοινότητας, χρειαζόσουν άδεια. Αν πήγαινες για κάποιο λόγο σε άλλη πόλη, χωρίς άδεια, έπεφτε πρόστιμο ή αν επιχειρούσες να αλλάξεις πόλη, πήγαινες ακόμα και φυλακή. Σε ήθελαν αποκλειστικά για το εργοστάσιό τους. Ψυχή και σώμα.

Το ίδιο μας θέλουν και σήμερα ψυχή και σώμα, εξαρτήματα των αναγκών τους, με μια διαφορά. Δε μας θέλουν σε ένα μέρος, αλλά περιπλανώμενους, σήμερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αύριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα το δεχτούμε;


του Βαγγέλη ΞΕΝΟΥ*
* Ο Βαγγέλης Ξένος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

ΕΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Εκδήλωση για τις σχέσεις πολιτείας - Εκκλησίας

Εκδήλωση με θέμα «Σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας» πραγματοποιεί η Ενωση Ενεργών Πολιτών, αύριο Πέμπτη, 8 του Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (οδός Ακαδημίας 60).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι; Ευάγγελος Βενιζέλος, τέως υπουργός, βουλευτής και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Ζουράρις, πολιτειολόγος, Δημήτρης Καλτσώνης, δρ. Νομικής και εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής Συνασπισμού, πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάκης Παππάς, δικηγόρος και τέως πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Χατζηφώτης, συγγραφέας, και Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, τέως υπουργός, αντιπρόεδρος της Βουλής και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα προσφωνήσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος της Ενωσης Ενεργών Πολιτών, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Γ. Δημητρόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ