Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι κρύβεται πίσω από τις αλλαγές στην ταυτότητα

Ουπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Δαφέρμος και τέλος ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισαν το ζήτημα. Δεν πρέπει, θέματα που αφορούν προσωπικά τον κάθε πολίτη, να αναγράφονται σε ένα δημόσιο έγγραφο. Πολύ σωστά.

Ξεσηκώθηκε όμως θύελλα αντιδράσεων για ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν. Για το θρήσκευμα. Θα γράφεται ή όχι; Αλλοι υπέρ, άλλοι κατά. Διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, έντονες συζητήσεις...

Γίνεται οργανωμένα, προσπάθεια να καλυφθεί η αιτία των αλλαγών, να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, γιατί χρειάζεται σήμερα αυτό το μέτρο.

Κατ' αρχήν ο έλεγχος που γινόταν μέσω της ταυτότητας, τώρα θα γίνεται με διαφορετικό, πιο σύγχρονο τρόπο, τον ηλεκτρονικό. Η Συνθήκη Σένγκεν, αυτά τα έχει προβλέψει.

Υπάρχει όμως η άλλη πλευρά αυτών των αλλαγών, η αιτία που προχωρούν τώρα σε αυτές τις αλλαγές. Ολοι γνωρίζουμε τις δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη της Κομισιόν, διευθύνοντες πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Τι έχουν δηλώσει: «Ο εργαζόμενος στις νέες συνθήκες θα υποχρεωθεί να αλλάξει στον εργάσιμο βίο του 5-6 φορές επάγγελμα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ψάχνουν για δουλιά μόνο στην πόλη που ζουν, πχ. στον Πειραιά κατοικείς, ζητάς να βρεις δουλιά στον Πειραιά. Είναι ανάγκη να πηγαίνουν όπου υπάρχουν ελλείψεις, είτε εργατών, είτε επιστημόνων. Αύριο στην Κομοτηνή, του χρόνου στη Βαρκελώνη, τον επόμενο χρόνο στη Φρανκφούρτη. Μας λένε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Αμερική, όπου υπάρχουν καθημερινές μετακινήσεις εργαζομένων από τη μια άκρη στην άλλη. Αυτό γίνεται γιατί έτσι βολεύει τον προγραμματισμό και τις ανάγκες των πολυεθνικών.

Καταλαβαίνει ο καθένας ότι κάτι τέτοιο διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στον καθένα. Μικρές απαιτήσεις, μεγάλη εξάρτηση, κόστος για τον εργάτη, μεγάλα περιθώρια στον καπιταλιστή. Οσοι μένουν στο νοίκι, γνωρίζουν τι σημαίνει μετακόμιση και πρόσθετα προβλήματα, σε όλη σου την καθημερινή ζωή.

Ας σκεφτεί ο καθένας πόσο δεμένος είναι με τον τόπο του, τη γειτονιά του, τους δικούς του. Διεκδικείς, απαιτείς να έχουν όλοι δουλιά, σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες, εκεί που ζεις εσύ, τα παιδιά σου, οι φίλοι σου. Πόσο διαφορετικά όμως, θα είναι από τον Πειραιά να βρεθείς στη Βαρκελώνη, πχ. πόσο δεμένος θα είσαι για να παλέψεις, έτσι ώστε τα παιδιά εκεί να πάνε σχολείο, να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν σαν παιδιά. Εσύ ο ίδιος πόσο θα χρειαστεί για να συνδικαλιστείς, να διεκδικήσεις συλλογικά τη βελτίωση του μεροκάματου; Ωσπου να προσαρμοστείς, θα σου πούνε: «τελείωσε εδώ το μεροκάματο, ψάξε σε κάποια άλλη χώρα για δουλιά». Για φαντάσου να γράφει η ταυτότητά σου, Χριστιανός Ορθόδοξος και να βρεθείς σε ένα εργοστάσιο που θα 'ναι όλοι καθολικοί, τι άνετα που θα αισθάνεσαι. 'Η αν γράφει καθηγητής και αύριο τη μόνη δουλιά που βρίσκεις είναι φορτοεκφορτωτής, μεθαύριο οικοδόμος κλπ.

Ιδιαίτερα, η προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, στο Βερολίνο, ότι είναι ξεπερασμένο να προσανατολίζεται στη διεκδίκηση με βάση την ταξική πάλη, είναι αποκαλυπτικότατη, για τη σκέψη του. Η δράση και οι ανάγκες των πολυεθνικών δεν πρέπει να αμφισβητούνται. Να προσαρμόσουμε τη ζωή μας, τις ανάγκες μας, σε αυτό που θα μας δίνουν και όχι σε αυτό που δικαιούμαστε.

Με αφορμή αυτή τη συζήτηση για τις ταυτότητες, να θυμίσω κάτι που γινόταν στην Αγγλία πριν δύο αιώνες. Τότε οι μεγαλοβιομήχανοι, ιδιαίτερα της κλωστοϋφαντουργίας, είχαν τους εργάτες στη δουλιά 12 και 14 ώρες τη μέρα. Ετσι οι εργάτες κατοικούσαν γύρω από τα εργοστάσια. Δεν έπρεπε να μένουν μακριά, σε 5 λεπτά έπρεπε να 'σαι στη δουλιά και να μην κουράζεσαι στο πήγαινε - έλα.

Οι ανάγκες της παραγωγής δεν επιτρέπουν ούτε απουσίες. Γι' αυτό είχαν νομοθετήσει το εξής: για να βγεις έξω από τα όρια της κοινότητας, χρειαζόσουν άδεια. Αν πήγαινες για κάποιο λόγο σε άλλη πόλη, χωρίς άδεια, έπεφτε πρόστιμο ή αν επιχειρούσες να αλλάξεις πόλη, πήγαινες ακόμα και φυλακή. Σε ήθελαν αποκλειστικά για το εργοστάσιό τους. Ψυχή και σώμα.

Το ίδιο μας θέλουν και σήμερα ψυχή και σώμα, εξαρτήματα των αναγκών τους, με μια διαφορά. Δε μας θέλουν σε ένα μέρος, αλλά περιπλανώμενους, σήμερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αύριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα το δεχτούμε;


του Βαγγέλη ΞΕΝΟΥ*
* Ο Βαγγέλης Ξένος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ