Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΒΙΕ ΣΟΛΑΝΑ
Δεν εισβάλαμε ποτέ σε ανεξάρτητη χώρα!

Αναυδους άφησε τους βουλευτές - μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) ο γγ της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και πρώην γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα,ζητώντας από τους βουλευτές να του δώσουν, εάν έχουν κάποιο σχετικό παράδειγμα εισβολής του ΝΑΤΟ σε κάποια άλλη ανεξάρτητη χώρα!

Η παραπάνω εκπληκτική ερώτηση - θέση του κ. Σολάνα κατατέθηκε στις 5 του Ιούνη στο Παρίσι και αφορούσε απάντηση σε Ερώτηση, που έθεσε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση της ΔΕΕ. Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτούσε αν η διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη εξαρτάται από τον κατακερματισμό ανεξάρτητων βαλκανικών κρατών, όπως η Σερβία, με τη δημιουργία ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου, που ενδέχεται να το ακολουθήσει η Βοϊβοδίνα και το Σαντζάκ.

«Δε νομίζω ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα έχουν εισβάλει σε καμία ανεξάρτητη χώρα, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο και θα παρακαλούσα να μου αναφέρει κάποιος, εάν έχει, τέτοιο σχετικό παράδειγμα», είπε ο Χ. Σολάνα.

Νέο δόγμα για την άμυνα της Ευρώπης

Νωρίτερα, μιλώντας στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ, ο Χ. Σολάνα ανακοίνωσε ότι, εφεξής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει το ρόλο της στη διαχείριση κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Ο γγ της ΔΕΕ υπεραμύνθηκε της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου του Οργανισμού, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ο ρόλος των δύο αυτών οργάνων θα είναι στο μέλλον καθαρά συμβουλευτικός.

Εντύπωση στο Σώμα της Συνέλευσης δημιούργησαν όσα είπε σχετικά με τις υπό διαμόρφωση σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο γγ της ΔΕΕ μίλησε για μία νέα υπερατλαντική συμμαχία, που διαμορφώνεται μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και των δυνατοτήτων της Ευρώπης να διαχειρίζεται τις εκάστοτε κρίσεις στη Γηραιά Ηπειρο. Αφησε δε να εννοηθεί ότι εξετάζεται και η συμμετοχή της Ρωσίας στο νέο ευρωπαϊκό όργανο, που θα διαχειρίζεται εφεξής τις κρίσεις στη Γηραιά Ηπειρο.


Νίκος ΡΟΥΣΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ