Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Μετά τη «μάχη» η ψυχαγωγία των «ράμπο»

Από την απόβαση των ΝΑΤΟικών στο χώρο της Κυπαρισσίας
Από την απόβαση των ΝΑΤΟικών στο χώρο της Κυπαρισσίας
Στη φάση της αποχώρησης από το ελληνικό έδαφος βρίσκονται τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που πήραν μέρος στην άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, μέχρι τις 10 Ιούνη θα έχει αποχωρήσει το σύνολο των δυνάμεων, δηλαδή περίπου 10.000 στρατιώτες και περίπου 100 «συμμαχικά» αεροσκάφη, ενώ θα παραμείνει μικρός αριθμός στρατιωτών που αποτελούν τη διοικητική μέριμνα οι οποίοι θα αποχωρήσουν μέχρι τις 20 Ιούνη. Ωστόσο τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα δε θα λείψουν από την Ελλάδα, αφού προετοιμάζονται για να κάνουν τις θερινές τους διακοπές. Κατά κύματα αναμένεται να μπουν στο ελληνικό έδαφος τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, κυρίως Αμερικανοί, που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο υπηρετώντας στην KFOR.

Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στη διάρκεια της άσκησης έθεσαν σε εφαρμογή τα σχέδια τους για νέες επεμβάσεις επιβολής της νέας τάξης. Ταυτόχρονα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και συνολικά το δικαίωμα άμυνας της χώρας, παραχωρήθηκαν στο ΝΑΤΟ, αρχής γενομένης με τον έλεγχο του ελληνικού FIR στο Αιγαίο και γενικά του ελληνικού εναέριου χώρου, που τον ανέλαβε κατευθείαν το αεροπορικό στρατηγείο της νότιας περιοχής του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Νάπολη. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με ανησυχίες που υπάρχουν και σε υψηλόβαθμο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί έναν προάγγελο για την επιβολή καθεστώτος ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, υπό την επικυριαρχία των Αμερικανών.

Οσον αφορά την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ήδη έχουν αποχωρήσει οι δυνάμεις που πήραν μέρος στο τμήμα της άσκησης που εξελίχθηκε στην Κυπαρισσία, ενώ έχει ξεκινήσει η αποχώρηση και των στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στη Β. Ελλάδα, μέσω αεροδρομίου και λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Χθες εξάλλου αποχώρησαν και τα 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «F-16», που από τις 19 Μάη είχαν εγκατασταθεί στο αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου Βόλου από όπου πραγματοποιούσαν επί δύο εβδομάδες πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ ιδιαίτερη προβολή δόθηκε στην άσκηση από τον τουρκικό Τύπο με δημοσιεύματα στο πνεύμα ότι «συνέβαλε στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων». Επίσης υπάρχουν επισημάνσεις ότι «οι Ελληνες δεν αισθάνθηκαν ανησυχία βλέποντας τους Τούρκους στρατιώτες στα εδάφη τους, αντίθετα θεώρησαν το γεγονός αυτό ως εκδήλωση φιλίας». Και γίνεται λόγος για άνοιγμα «νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Την ίδια ώρα η ελληνοτουρκική στρατιωτική συνεργασία κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ συνεχίζεται. Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσει στην Κωνσταντινούπολη μοίρα ελληνικών ναρκαλιευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ