Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνέδριο «μειωμένων προσδοκιών»

Παρεμβάσεις από Δ. Αβραμόπουλο και Α. Ανδριανόπουλο

Αισθητά μειωμένες είναι οι προσδοκίες των στελεχών και των μελών της ΝΔ από τα αποτελέσματα του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά την Παρασκευή. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι το συνέδριο δεν μπορεί να δώσει λύσεις στην κρίση που ταλανίζει το κόμμα, όποιες και αν είναι οι απαντήσεις που θα δώσει στα θέματα που θα συζητηθούν (μεσαίος χώρος, νέο δομή, αίτια της εκλογικής ήττας). Αυτός είναι και ο λόγος που σειρά ηγετικών στελεχών (Βαρβιτσιώτης, Δήμας, Γ. Κεφαλογιάννης, κ.ά.) εκδηλώνουν ήδη την απροθυμία τους να πάρουν το λόγο, ενώ ορισμένα άλλα (Μ. Λιάπης) ακολουθούν την τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης πιθανότατα δε θα πάρει μέρος στις εργασίες του συνεδρίου. Φυσικά η ηγεσία του κόμματος θα επιχειρήσει να αποσπάσει συντριπτικές πλειοψηφίες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει στη συνέχεια ένα εύλογο διάστημα εσωκομματικής εκεχειρίας, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού στον ορίζοντα υπάρχει το τακτικό συνέδριο. Σε αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα επιχειρηθεί η πρώτη σοβαρή εσωκομματική αναμέτρηση και καταγραφή δυνάμεων, ενώ μέχρι τότε θα κλιμακώνεται η γνωστή τακτική φθοράς της ηγεσίας στη βάση της αμφισβήτησης επιμέρους επιλογών της. Ηδη, στελέχη και συνδικαλιστές συντάσσουν κείμενα με τα οποία θα παρέμβουν στο συνέδριο και στα οποία ασκείται κριτική σε επιλογές της ηγεσίας.

Και ενώ τα στελέχη της ΝΔ αντιμετωπίζουν μάλλον με απάθεια το έκτακτο συνέδριο, οι Δ. Αβραμόπουλος και Α. Ανδριανόπουλος βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν το δικό τους παρών παραμονές του συνεδρίου. Ο δήμαρχος Αθηναίων, σε χτεσινές δηλώσεις του, έκρινε σκόπιμο να ανακοινώσει ότι σχεδιάζει «να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή» μετά δυόμισι χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στο δήμο. Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τα μελλοντικά σχέδιά του, περιοριζόμενος να δηλώσει (στο «Μέγκα») ότι «δεν εξαρτώνται οι δικές μου κινήσεις» με τις εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων. Η πραγματικότητα είναι ότι ο δήμαρχος αγωνιά για το πολιτικό μέλλον του και σπεύδει να εκφράσει την αγωνία του για την αξιοποίησή του ως εφεδρεία του συστήματος. Πάντως, οι δυνατότητες τόσο για την ίδρυση νέου κόμματος όσο και για να βρεθεί στην ηγεσία της ΝΔ, είναι, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, εξαιρετικά περιορισμένες.

Από την πλευρά του, ο Α. Ανδριανόπουλος είπε (στο «Σκάι») ότι η κρίση με τον Καρατζαφέρη «ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τη ΝΔ να απογαλακτιστεί από τα ακραία στοιχεία και να στραφεί πλέον συνειδητά προς τις κεντροδεξιές, φιλελεύθερες επιλογές και να αποσαφηνίσει το στίγμα της». Αναφερόμενος στην κρίση στη ΝΔ, εκτίμησε ως πολύ σοβαρό πρόβλημα ότι «αυτή η παράταξη δεν έχει καθίσει ποτέ της να κάνει σε βάθος πολιτική συζήτηση» και όλα τα αντιμετωπίζει ως τακτικισμούς και προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Επίσης, χαρακτήρισε λάθος την προσπάθεια «να τα βάζουμε κάτω από το χαλί και να λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα». Σε σχέση με το μεσαίο χώρο είπε ότι θεωρεί λάθος την προσπάθεια που γίνεται να θεωρηθεί σαν ιδεολόγημα ο μεσαίος χώρος, γιατί «είναι απλά μια χωροταξική πολιτική στόχευση» που περιγράφει ανθρώπους και δεν περιγράφει πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ