ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταρχική θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Δε δίστασε παραμονή της πανελλαδικής απεργίας να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα πυγμής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες
  • Ολόπλευρη ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων

Τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος ενισχύει η κυβέρνηση καθώς την ίδια στιγμή κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα και κατεδαφίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα.

Αξιοποιώντας το κλίμα ανασφάλειας και τρομολαγνίας που καλλιεργήθηκε στο έπακρο χάρη στη δράση των κουκουλοφόρων, η κυβέρνηση προχωρά συστηματικά στην ολόπλευρη θωράκιση των μηχανισμών καταστολής και στη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα πυγμής προς τους λαϊκούς αγώνες η κυβέρνηση δε δίστασε, παραμονή μάλιστα της πανελλαδικής απεργίας, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να προσδώσει αυξημένη βαρύτητα και ισχύ στις αποφάσεις που ελήφθησαν. Ταυτόχρονα, η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ υποδηλώνει τη βούλησή της να προχωρήσει στη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων, μηδέ των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιρουμένων, για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Αυτό ήταν περίπου το νόημα της απάντησης του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν κλήθηκε να εξηγήσει τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Ο Ευ. Αντώναρος κατέστησε σαφές ότι απώτερος στόχος είναι η ολόπλευρη ενίσχυση του έργου της Αστυνομίας. «Στόχος μας», είπε ο εκπρόσωπος, είναι «να βελτιώσουμε την απόδοση, την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει ένα ρόλο μέσα σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει. Συνεπώς και ο ρόλος της Αστυνομίας αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών». Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε ότι η Αστυνομία πρέπει να έχει «την συμπαράσταση όλων μας».

Στα «μέσα» με τα οποία θα εφοδιαστεί η ΕΛΑΣ το επόμενο διάστημα περιλαμβάνεται, ως γνωστόν, η προμήθεια πυροσβεστικών αντλιών για την καταστολή των διαδηλώσεων, η δημιουργία των ειδικών δυνάμεων που θα περιπολούν στο κέντρο της Αθήνας, η επέκταση των χαφιεδοκαμερών, κ.ά. Τα κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίστηκαν στο ΚΥΣΕΑ, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα δημοσιοποιηθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα αφού προηγουμένως καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα. Σε κάθε περίπτωση, στις διακηρυγμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο ασφυκτικός περιορισμός των πορειών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με «συναίνεση». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες η Μ. Γιαννάκου. Μιλώντας στον «Αλφα 9,89» η πρώην υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ορισμένους χώρους στα πανεπιστήμια». Δε δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για ...«αριστερή τρομοκρατία από εξωκοινοβουλευτικά στοιχεία», ζητώντας από τους πανεπιστημιακούς «να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος». Σύμφωνα με την Μ. Γιαννάκου οι πρυτανικές αρχές «έχουν δύο δυνατότητες: ή είναι σε θέση να διαφυλάξουν το άσυλο από οποιαδήποτε παραβίαση και να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πρόσβαση των φοιτητών στην έρευνα και στην επιστήμη ή καλούν τη Δικαιοσύνη». Παράλληλα, ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα «να τοποθετηθούν ευθέως και να ζητήσουν την άμεση εκκαθάριση των χώρων από ξένα στοιχεία και κακοποιά στοιχεία σε όλα τα πανεπιστήμια και από εκεί και πέρα να υπάρχει η διαφύλαξη που πρέπει να υπάρξει». Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι θα βοηθούσε η εγκατάσταση χαφιεδοκαμερών έξω από τους χώρους των πανεπιστημίων!

Μέτρα καταστολής ... κατά ριπάς

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ανακοίνωσε πως «το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αυξημένη ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας σε προσωπικό και μέσα. Θα εντατικοποιηθεί η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., παντού, προκειμένου να επιτελέσει κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόλο της». Ενα ρόλο που τον γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι από τη δράση των ΜΑΤ, αλλά και από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας που έχουν πιαστεί στα ...πράσα να παρακολουθούν συνδικαλιστικές δραστηριότητες, καθώς και από τις κάμερες επιτήρησης οι οποίες καταγράφουν τις διαδηλώσεις. Για τις κάμερες, μάλιστα, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης επικαλέστηκε την... ευρωπαϊκή εμπειρία, αναφέροντας πως «είναι αναγκαία η χρήση καμερών».

Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αποχώρησε αμέσως χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εξαγγελθεί για υλοποίηση μια σειρά αστυνομοκρατικά μέτρα με πρώτα αυτά που αφορούν τους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Επιχειρήσεις - «σκούπα» και στοχοποίησή τους, με πρόσχημα την εγκληματικότητα που πλήττει, πρώτα και κύρια, τους ίδιους.

Ακολούθησε η ίδρυση τμήματος πεζών περιπολιών που θα δρα χρησιμοποιώντας και σκύλους. Η υπηρεσία αυτή θα υπάγεται στα ΜΑΤ, ενώ θα χρησιμοποιείται και σε μέτρα τάξης. Τα τελευταία αφορούν, κυρίως, διαδηλώσεις συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων που συνοδεύονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όταν πορεύονται στο κέντρο της Αθήνας. Ενισχύοντας τις «ειδικές επιχειρησιακές επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ.» θα επιχειρούν από σήμερα οι ειδικές ταχυκίνητες αστυνομικές δυνάμεις με πρόσχημα το «κυνήγι» των κουκουλοφόρων. Οι δυνάμεις αυτές με στολή και χωρίς στολή θα συνεργάζονται στενά με την Ασφάλεια, για την οποία έχει αποφασιστεί η ...τόνωση των δικτύων πληροφοριών. Αλλωστε, αυτά τα «δίκτυα» παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εκδηλώσουν το κατασταλτικό τους έργο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να «λυθούν τα χέρια» στις εισαγγελικές αρχές στη διαδικασία της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως και στην έκδοση ενταλμάτων για έρευνες σε σπίτια.

Σε σύντομο χρόνο αναμένονται να αναλάβουν δράση οκτώ οχήματα ρίψης νερού σε ...τρομοκράτες που θα κρατούν πανό και ντουντούκες στα συλλαλητήρια. Για όσους είναι λίγο «ατίθασοι» θα υπάρχουν οι κάμερες επιτήρησης του πληθυσμού της Αττικής, οι οποίες θα τους καταγράφουν. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αναβάθμιση του συστήματος C4i με την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών χαφιέδων. Στόχος της είναι να λειτουργήσουν και οι κάμερες ασφαλείας, οι οποίες δε λειτουργούσαν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αλλωστε, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης στοχεύοντας τις ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα έχει διακηρύξει πως «από την ώρα που κινδυνεύουν πολλά αγαθά ...ενδεχομένως να χρειαστεί να στερηθούμε κάποια πράγματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα»...

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένονται η επί τα χείρω αλλαγή της νομοθεσίας για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς και σχετική ρύθμιση για τη λήψη γενετικού υλικού όσων συλλαμβάνονται όπως και λειτουργία αντίστοιχης τράπεζας δεδομένων.

ΠΑΣΟΚ
Υποταγή στους «νόμους της αγοράς» αλλά με ... κανόνες!

Το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα ότι χωρίς να θιγούν οι νόμοι της αγοράς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων μπορεί να υπάρξει μια «ανθρώπινη κοινωνία» με «δίκαια αναδιανομή» του πλούτου, επιχείρησε να «σπείρει» ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, μετά το τέλος των εργασιών της «επιτροπής Στίγκλιτς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «σοσιαλιστικής διεθνούς» επιδίωξε να εμφανίσει τις σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις διαχείρισης του συστήματος σαν μια «προοδευτική φωνή», σαν «εναλλακτική πορεία», που στέλνει ένα μήνυμα στην «Ομάδα των 20». Μάλιστα, επιδιώκοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού για τις εργασίες των «G20» ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια ...«σφορδή ιδεολογική αντιπαράθεση» μεταξύ των «προοδευτικών» και των «συντηρητικών» δυνάμεων. Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σήμερα «χρειάζονται σοβαρές και όχι διακομιστικές τομές στο οικονομικό σύστημα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ότι χρειάζεται το σύστημα αυτό «να αντικατασταθεί με ένα νέο οικονομικό σύστημα, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του στην υγεία, στην παιδεία, στη σύνταξη, αλλά και στην πράσινη ανάπτυξη»...

Μετά τις κούφιες διακηρύξεις και τα ωραία λόγια ο Γ. Παπανδρέου έγινε πιο συγκεκριμένος και ξεκαθάρισε ότι το «νέο σύστημα» που προτείνει δεν αμφισβητεί τα όσια και τα ιερά του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. «Το θέμα, δεν είναι "κράτος ή αγορά", αλλά ποια αγορά και ποιο κράτος θα έχουμε»,ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου για να ισχυριστεί αμέσως μετά:«Η αγορά πρέπει να είναι "υποχείριο" του πολίτη και των αναγκών του»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος ειδικότερα στη συνεδρίαση των «G20», ανέφερε ότι «θα υπάρξουν καλές διατυπώσεις στα κείμενα, αλλά δε θα υπάρξει πρακτική εφαρμογή τους», αλλά αυτό το απέδωσε ειδικότερα για την ΕΕ στην «πλειοψηφία που διαθέτουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τα νέα αντιδραστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, άναψε το πράσινο φως για τη διευρυμένη χρήση των χαφιεδοκαμερών, αρκεί να έχουν την έγκριση από την «αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων»...

Παράλληλα, και ενώ αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε «γιατί συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ σήμερα» για «θέματα εσωτερικής δημόσιας τάξης» και παρουσίασε το απόσπασμα του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τις ακριβείς αρμοδιότητές του, στη συνέχεια απέφυγε να σταθεί στην ουσία της χτεσινής σύσκεψης, τους σκοπούς και τους στόχους της, αφού συνηγορεί με την ένταση της αστυνομοκρατίας και περιορίστηκε να εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί τα κυβερνητικά όργανα για επικοινωνιακούς στόχους».

ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΣΟΚ
Κάνουν αντικομμουνισμό ζητούν και τα... ρέστα

Ενα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το αντικομμουνιστικό παραλήρημα Πάγκαλου, όχι μόνο αποτελεί στρατηγική επιλογή της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά έχει και ξεκάθαρες πολιτικές στοχεύσεις. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, οι συγκεκριμένες απόψεις Πάγκαλου διαπνέουν και τη λογική του Γ. Παπανδρέου...

Στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα στους κόλπους του και να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια ενόψει των ευρωεκλογών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επιβίωση του δικομματικού συστήματος, επιστρατεύεται και η αντιΚΚΕ επίθεση.

Σ' αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινούνται και οι χτεσινές δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση στο ραδιόφωνο του «Φλας», ο οποίος εξήρε τη διαχρονική αντικομμουνιστική συνέπεια του Θ. Πάγκαλου σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για πρόσφατες δηλώσεις του»... Οπως τόνισε ο ίδιος μάλιστα «ο Θεόδωρος Πάγκαλος εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει συγκεκριμένες απόψεις για τα κόμματα της Παραδοσιακής Αριστεράς», όπως και «ο κ. Παπανδρέου και όλοι»(!!!). Οι δηλώσεις λοιπόν του Θ. Πάγκαλου ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, όπως με στόμφο δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης, «ο κ. Πάγκαλος, έχει κατ' επανάληψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκφράσει ακριβώς τις ίδιες, πολλές φορές και ακόμη πιο οξείες δηλώσεις για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας»...

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, «το καινούργιο δεν είναι οι δηλώσεις Πάγκαλου για το ΚΚΕ, το καινούργιο είναι η απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ να αναδείξει ένα θέμα τέτοιο παραμονές των ευρωεκλογών, σε μια στιγμή που ο ελληνικός λαός πλήττεται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική, νιώθει ότι ασφυκτιά, νιώθει πλήρως απογοητευμένος, πλήρως εξοργισμένος για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις αυτών των κυβερνητικών πολιτικών που υφίσταται, και αντί το ΚΚΕ να ασχολείται με τον κ. Καραμανλή και τις κυβερνητικές πολιτικές, αποφασίζει να ασχοληθεί με τον κ. Πάγκαλο». Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λοιπόν ζητάνε και τα... ρέστα. Επί της ουσίας όμως εγκαλούν το ΚΚΕ γιατί δεν παίζει στα «παιχνίδια» της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει να αποκαλύπτει στον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετάκλητα προσηλωμένο στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας, ο οποίος φανερώνοντας ποιες είναι οι δημοκρατικές αρχές τις οποίες αγωνίζεται να διαφυλάξει το ΠΑΣΟΚ και ο Θ. Πάγκαλος, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84»: «Λόγω ακριβώς της πολιτικής συγκυρίας, και αυτό παρακαλώ να το προσέξετε, θεωρώ πως κάθε ψήφος που οι πολίτες τη στερούν από το ΠΑΣΟΚ, δεν τη δίνουν δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, είναι μια ψήφος η οποία εμμέσως αλλά σαφώς προσφέρει στήριξη στην κυβερνητική πολιτική»!!! Αυτός και αν δεν είναι δημοκρατικός λόγος από τον Δ. Ρέππα, ο οποίος λίγο αργότερα σχολιάζοντας τις μετεμφυλιακού τύπου αντικομμουνιστικές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου αρκέστηκε να υποστηρίξει: «Η δημοκρατία μας είναι ευρύχωρη»...

Ποιο είναι το περιεχόμενο της μάχης των ευρωεκλογών;

Το ΚΚΕ θέτει ως περιεχόμενο στη μάχη των ευρωεκλογών το ίδιο περιεχόμενο με αυτό της μάχης των εθνικών εκλογών. Υπάρχει διαφορά στις δυο αναμετρήσεις αλλά δεν είναι καθοριστική .Στη μια ψηφίζουμε για ευρωκοινοβούλιο, στην άλλη για εθνικό Κοινοβούλιο. Αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα συναποφασίζεται και συνδιαμορφώνεται από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ. Επομένως είναι άμεση η σχέση της ΕΕ με την Ελλάδα και κάθε χώρα - μέλος της.

Αυτή η πολιτική έφερε:

  • Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την ονομαζόμενη «ευελφάλεια».
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την προώθηση των ατομικών. Την προώθηση του 65ωρου - 78ωρου, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και τον κατακερματισμό του σε «ενεργό» και «ανενεργό».
  • Κατεδάφιση και προώθηση της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και την επέκταση της ιδιωτικοποίησής τους.
  • Ιδιωτικοποίηση των Τηλεπικοινωνιών, της Ενέργειας, των Μεταφορών, άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
  • Νομιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων στην ενοικίαση εργαζομένων.
  • Στυγνή εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών.
  • Ολόπλευρη επίθεση στην αγροτιά και στο αγροτικό εισόδημα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αφού η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους, αποτελεί στρατηγική επιλογή υπέρ του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς.
  • Χρησιμοποίηση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, με σοβαρές συνέπειες σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, στο οικοσύστημα, στη δημόσια υγεία.
  • Ενταση της τρομοκρατίας, της κρατικής καταστολής, των αντιτρομοκρατικών νόμων για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.
  • Τη νέα Ευρωσυνθήκη, που απέρριψαν με την ψήφο τους και με το όνομα «Ευρωσύνταγμα» οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Η ΕΕ οργανώνεται στρατιωτικά ακόμη περισσότερο σε βάρος των λαών.

Γι' αυτό απαιτείται αντίσταση στην ΕΕ, σαφής καταδίκη της.Ο λαός της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ δεν έχει μέλλον. Χρειάζεται ρήξη, αποδέσμευση από αυτήν. Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι να τιμωρήσουν κυριολεκτικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και να μην εμπιστευτούν τα κόμματα της λάιτ κριτικής προς την ΕΕ, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που όταν το κίνημα είναι κάτω και η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν έχει βρεθεί σε υψηλά επίπεδα, είναι αναφανδόν υπέρ της ΕΕ. όταν ο λαός αφυπνίζεται τότε κάνει κάποια κριτική και τίποτα παραπάνω ή μια αριστερή βερμπαλιστική φρασεολογία. Και βεβαίως το ΛΑ.Ο.Σ., που παίζει το ρόλο της συντηρητικοποίησης των εργαζομένων ως κόμμα το οποίο, όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει, είναι ρατσιστικό, εθνικιστικό, αντιπροσωπεύει κυριολεκτικά το παρελθόν.Και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Το ΟΧΙ στην ΕΕ συμβάλλει στην αποδυνάμωσή της, ανοίγει δρόμο για τους λαούς να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, τη λαϊκή εξουσία, τη συνεργασία με βάση τα λαϊκά συμφέροντα και όχι των μονοπωλίων, της πολιτικής του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, ευρύτερα.

«Λόγια του αέρα» οι προτάσεις Παπανδρέου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται, για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Στίγκλιτς:

«Στη σύναξη των G-20 δε διεξάγεται καμία ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών, όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Διεξάγεται σφοδρή αντιπαράθεση, με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε κράτους.

Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για ένα "νέο σύστημα" με "νέα υλικά" που "θα σέβεται την εργασία και το περιβάλλον" είναι λόγια του αέρα. Τίποτα νέο δεν μπορεί να προκύψει όσο παραμένουν άθικτα τα θηριώδη μονοπώλια, κάτι που επιδιώκει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι δικές τους ανάγκες και οι ανταγωνισμοί θα καθορίζουν την αγορά, το κράτος και τις διακρατικές ρυθμίσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ