Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταρχική θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Δε δίστασε παραμονή της πανελλαδικής απεργίας να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα πυγμής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες
  • Ολόπλευρη ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων

Τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος ενισχύει η κυβέρνηση καθώς την ίδια στιγμή κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα και κατεδαφίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα.

Αξιοποιώντας το κλίμα ανασφάλειας και τρομολαγνίας που καλλιεργήθηκε στο έπακρο χάρη στη δράση των κουκουλοφόρων, η κυβέρνηση προχωρά συστηματικά στην ολόπλευρη θωράκιση των μηχανισμών καταστολής και στη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα πυγμής προς τους λαϊκούς αγώνες η κυβέρνηση δε δίστασε, παραμονή μάλιστα της πανελλαδικής απεργίας, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να προσδώσει αυξημένη βαρύτητα και ισχύ στις αποφάσεις που ελήφθησαν. Ταυτόχρονα, η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ υποδηλώνει τη βούλησή της να προχωρήσει στη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων, μηδέ των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιρουμένων, για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Αυτό ήταν περίπου το νόημα της απάντησης του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν κλήθηκε να εξηγήσει τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Ο Ευ. Αντώναρος κατέστησε σαφές ότι απώτερος στόχος είναι η ολόπλευρη ενίσχυση του έργου της Αστυνομίας. «Στόχος μας», είπε ο εκπρόσωπος, είναι «να βελτιώσουμε την απόδοση, την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει ένα ρόλο μέσα σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει. Συνεπώς και ο ρόλος της Αστυνομίας αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών». Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε ότι η Αστυνομία πρέπει να έχει «την συμπαράσταση όλων μας».

Στα «μέσα» με τα οποία θα εφοδιαστεί η ΕΛΑΣ το επόμενο διάστημα περιλαμβάνεται, ως γνωστόν, η προμήθεια πυροσβεστικών αντλιών για την καταστολή των διαδηλώσεων, η δημιουργία των ειδικών δυνάμεων που θα περιπολούν στο κέντρο της Αθήνας, η επέκταση των χαφιεδοκαμερών, κ.ά. Τα κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίστηκαν στο ΚΥΣΕΑ, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα δημοσιοποιηθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα αφού προηγουμένως καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα. Σε κάθε περίπτωση, στις διακηρυγμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο ασφυκτικός περιορισμός των πορειών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με «συναίνεση». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες η Μ. Γιαννάκου. Μιλώντας στον «Αλφα 9,89» η πρώην υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ορισμένους χώρους στα πανεπιστήμια». Δε δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για ...«αριστερή τρομοκρατία από εξωκοινοβουλευτικά στοιχεία», ζητώντας από τους πανεπιστημιακούς «να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος». Σύμφωνα με την Μ. Γιαννάκου οι πρυτανικές αρχές «έχουν δύο δυνατότητες: ή είναι σε θέση να διαφυλάξουν το άσυλο από οποιαδήποτε παραβίαση και να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πρόσβαση των φοιτητών στην έρευνα και στην επιστήμη ή καλούν τη Δικαιοσύνη». Παράλληλα, ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα «να τοποθετηθούν ευθέως και να ζητήσουν την άμεση εκκαθάριση των χώρων από ξένα στοιχεία και κακοποιά στοιχεία σε όλα τα πανεπιστήμια και από εκεί και πέρα να υπάρχει η διαφύλαξη που πρέπει να υπάρξει». Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι θα βοηθούσε η εγκατάσταση χαφιεδοκαμερών έξω από τους χώρους των πανεπιστημίων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ