ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Να μπει τέρμα στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω από την Τσέχικη Πρεσβεία
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω από την Τσέχικη Πρεσβεία
Διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στο κομμουνιστικό παραλήρημα στο πλαίσιο της ΕΕ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και εντείνεται και επί των ημερών της Τσέχικης Προεδρίας της ΕΕ. Η αντικομμουνιστική εκστρατεία ξεκίνησε με το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2006 και συνεχίστηκε με τη «Διακήρυξη της Πράγας» το 2008, με τη διοργάνωση ημερίδας και τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος, την περασμένη βδομάδα, με θέμα «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και Ολοκληρωτισμός».

Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Δήμος Θεοδώρου, στέλεχος του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, παρέδωσαν διάβημα διαμαρτυρίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, που στοχεύουν στην εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό, το οποίο θα μεταφερθεί στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Τσέχικης Δημοκρατίας. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της απαγόρευσης της δράσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, για να λάβουν την απάντηση ότι η απαγόρευση έγινε από ...ανεξάρτητο δικαστήριο!

«Σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και σαν Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας στον πρέσβη της Τσέχικης Δημοκρατίας αναφορικά με συγκεκριμένες ενέργειες της Τσέχικης Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχουν σαν στόχο να εξισώσουν τις κομμουνιστικές ιδέες με το ναζισμό και το φασισμό, να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό και ταυτόχρονα να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν σαν αποτέλεσμα να εντείνουν ακόμα περισσότερο την αντικομμουνιστική δράση στα πλαίσια των χωρών της ΕΕ», δήλωσε ο Γ. Γκιόκας μετά τη συνάντηση.

Επισήμανε ότι «η επίθεση στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό δεν είναι τυχαία, αποτελεί προπομπό νέων αντιλαϊκών μέτρων ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που γίνεται προσπάθεια στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης οι εργαζόμενοι να φορτωθούν στις πλάτες τους τα βάρη αυτής της κρίσης. Συνεπώς η επίθεση στην πρωτοπορία των λαϊκών αγώνων, τα κομμουνιστικά κόμματα, τις κομμουνιστικές ιδέες, στόχο έχει να αφοπλίσει συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ταυτόχρονα να συκοφαντήσει, να δυσφημίσει την ιστορία, την προσφορά εκατομμυρίων κομμουνιστών στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους στη χώρα μας «να βγάλουν ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα και για τη στόχευση που έχουν οι συγκεκριμένες ενέργειες, που και στη χώρα μας βιώνουμε τις τελευταίες μέρες με συγκεκριμένες επιθέσεις στελεχών από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ και ταυτόχρονα να καταδικάσουν με τη στάση τους, με δράση τους, αλλά και με την ψήφο τους στις ερχόμενες ευρωεκλογές την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν».

ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Σήμερα η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τα ψηφίσματα που προέκυψαν ως συμπεράσματα της Συζήτησης περί Ευρωπαϊκής Συνείδησης και Ολοκληρωτισμού, που διεξήχθη επίσης στην Ολομέλεια του Σώματος, στις 25 Μάρτη, με στόχο την αναγόρευση του κομμουνισμού σε έγκλημα και την εξίσωσή του με το φασισμό. Μια ξεκάθαρη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και του χαρακτηρισμού των σοσιαλιστικών χωρών ως ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Η αντικομμουνιστική εκστρατεία που άνοιξε το 2006 με το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο στηρίζεται και θεσμοθετείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, στην Ολομέλεια του οποίου τίθενται σε ψηφοφορία ένα κοινό ψήφισμα που υπογράφεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους, την Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών (UEN) και τους Πράσινους και ένα από τους Σοσιαλιστές.

Ως κοινό χαρακτηριστικό των ψηφισμάτων πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ο ξεκάθαρος και χυδαίος αντικομμουνισμός και η επιχείρηση συκοφάντησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας, με στόχο, το μέλλον και τις νέες γενιές, με σύμπραξη τόσο της λεγόμενης δεξιάς όσο και της σοσιαλδημοκρατίας.

Από τη μία, λοιπόν, εμφανίζεται η κοινή πρόταση με ένα κείμενο που κάνει λόγο για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας από τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα και ζητά «επανεκτίμηση της ευρωπαϊκής ιστορίας», καθώς και την οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων και «ερευνών», που προωθούν αντικομμουνιστικές θέσεις, ενώ στο ίδιο πλαίσιο με προσαρμοσμένη τακτική κινούνται και οι θέσεις της ομάδας των Σοσιαλιστών, με τις ευθύνες να βαρύνουν το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΙΔΗΣ

Δήμαρχος Τυρνάβου

Η νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία δε δείχνει παρά την αδυναμία των «νικητών» έναντι των «ηττημένων». Οι αυτοαποκαλούμενοι «θριαμβευτές του ψυχρού πολέμου» νιώθουν πως η «νίκη» τους είναι πρόσκαιρη και πολύ γρήγορα θα βρεθούν, ξανά, «στριμωγμένοι στη γωνία».

Η προσπάθεια διαστρέβλωσης και αναποδογυρίσματος της Ιστορίας θα σκοντάψει στη δύναμη των κομμουνιστικών ιδεών που παραμένουν ζωντανές, αλλά και στην αντίσταση των λαών που εκτιμούν την μεγάλη προσφορά στην ανθρωπότητα, το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, στην αντεπίθεση των εργαζομένων που δε θα πάψουν ποτέ ν' αγωνίζονται για την κοινωνική αλλαγή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ

Ο αντικομμουνισμός, όπως ήταν αναμενόμενο, με την επένδυση που έγινε επάνω του μεταβάλλεται σε πολιτικό επιχείρημα, πολιτικό άλλοθι, πολιτική πρακτική.

Δεν είναι τυχαίο που αυτό γίνεται σε μια εποχή που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε αμηχανία, μπροστά σε μια από τις αλλεπάλληλες - μεγάλου μεγέθους από ό,τι φαίνεται αυτή τη φορά - κρίσεις του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σπεύδουν να μεταβάλλουν τον αντικομμουνισμό, σε στήριγμα πολιτικών πρωτοβουλιών, αργότερα πιθανότατα σε κόμματα, σε κινήματα, δεν ξέρω κι εγώ τι...

Να μην έχουμε καμία απορία πάνω σ' αυτό. Ο αντικομμουνισμός επιστρατεύεται αυτή τη στιγμή πολιτικά για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, για να χτυπήσει τους εργαζόμενους, σε καιρούς κρίσης. Για να προλάβει τη μετεξέλιξη αυτής της δυσαρέσκειας που υπάρχει από την ωμή εκμετάλλευση των ανθρώπων, σε πολιτικό κίνημα, σε μια πολιτική διεκδίκησης, σε πολιτική συγκρότησης της εργατικής τάξης και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν, μέσα στον κόσμο στον οποίο ζούμε, στον καπιταλιστικό κόσμο.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΟΥ

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι αντιδράσεις στην εφαρμογή ενός δίκαιου κοινωνικού συστήματος, όπου όλοι οι άνθρωποι θα είναι ίσοι και θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, με ίσες φυσικά υποχρεώσεις, ενός κοινωνικού συστήματος, όπου δε θα υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι, προνομιούχοι και μη προνομιούχοι, ενός δηλαδή κομμουνιστικού συστήματος, είχε πάντα έχει σήμερα και θα έχει και στο μέλλον τους αντιδρώντες, που ήταν φυσικά το κεφάλαιο (capital) και οι εκφραστές του καπιταλιστές.

Η κρίση που περνάει τώρα ο πλανήτης, αφενός μεν στην οικονομία λόγω των (καπιταλιστικών) συστημάτων που εφαρμόστηκαν, αφετέρου δε στο περιβάλλον λόγω των μεθόδων ενίσχυσης του πλούτου των κεφαλαιούχων και της άρνησης του σεβασμού του από αυτούς, είναι στην ουσία κρίση του καπιταλισμού. Ετσι, ο καπιταλισμός και οι εκφραστές του προσπαθούν με κάθε μέσο να στρέψουν την προσοχή του θορυβημένου, ταραγμένου, φοβισμένου και προδομένου ανθρώπου αλλού, ξεθάβοντας άσχετα μεταξύ τους γεγονότα και εξισώνοντας θύτες με θύματα, φασισμό με κομμουνισμό. Προσπαθεί με κροκοδείλια δάκρυα να επιμερίσει τις ευθύνες αλλού.

Οι κομμουνιστές δεν πρόκειται φυσικά να σκύψουν το κεφάλι. Δεν πρόκειται να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας στον καπιταλισμό.

Η όλη υπόθεση, μου θυμίζει το «Εσύ να φταις κι Εγώ συγνώμη να ζητώ»!..

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ

Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Eurokinissi

Η νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία συμπίπτει με την καπιταλιστική κρίση, τις βαριές συνέπειες της οποίας οι κεφαλαιοκράτες επιχειρούν να φορτώσουν, εξολοκλήρου, στις πλάτες των εργαζομένων. Οι αντικομμουνιστές επιτίθενται, με μένος, κατά των «σκαπανέων» και των «οικοδόμων» της σοσιαλιστικής κοινωνίας, συκοφαντούν, αδιάντροπα, τα κομμουνιστικά ιδανικά, με στόχο να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να σβήσουν τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή, να σταματήσουν τους αγώνες τους για την απελευθέρωση από την ταξική σκλαβιά.

Ομως, η αντικομμουνιστική επίθεση περιγράφει την αγωνία των εμπνευστών και των διαχειριστών της για το «σήμερα» και δείχνει το φόβο τους για το «αύριο». Διότι ξέρουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους ότι στις συνειδήσεις των εργαζομένων έχει καταγραφεί ως «μέγα επίτευγμα» η σοσιαλιστική οικοδόμηση, όπως γνωρίζουν, επίσης, πως, παρά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και το βόρβορο του χυδαίου αντικομμουνισμού, τα κομμουνιστικά ιδανικά είναι ζωντανά και επίκαιρα και εξακολουθούν να εμπνέουν και να καθοδηγούν τους εργαζόμενους.

Η εργατική τάξη της χώρας μας, όλα τα λαϊκά στρώματα, κάθε προοδευτικός άνθρωπος νιώθουν χρέος τιμής να υπερασπιστούν αυτά τα υψηλά ιδανικά. Και θα το κάνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ