ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2009
Σελ. /40
Στο χέρι των εργατών να την κάνουν τη ζημιά στο σύστημα

Τι λέει το ΚΚΕ; «Ο καυγάς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπροστά τις ευρωεκλογές έχει κύριο και αποκλειστικό στόχο να εγκλωβίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, να εξωραΐσουν την ΕΕ (...) το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ». Τι άλλο λέει; «Στις ευρωεκλογές πρέπει να καταδικαστεί η διπλοπροσωπία και ο καιροσκοπισμός του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια μεριά στηρίζει ολόψυχα την ΕΕ και από την άλλη (...) υποκριτικά και παραπλανητικά ενοχοποιεί τη δήθεν "νεοφιλελεύθερη" στρατηγική της ΕΕ, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρχει και φιλολαϊκή οικονομική και πολιτική συγκρότησή της χωρίς την ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της πολιτικής εξουσίας σε κάθε κράτος - μέλος της».

Τι λέει η συσσωρευμένη εμπειρία των ανθρώπων, που μοχθούν κάθε μέρα; Χτεσινό το παράδειγμα: Οι κτηνοτρόφοι προτίμησαν να μοιράσουν χιλιάδες λίτρα γάλα στον κόσμο, παρά να τους το πάρει τζάμπα το μονοπώλιο, που, καθορίζοντας τις τιμές, σπρώχνει στη δυστυχία και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Εχει γραφτεί, λοιπόν, στο πετσί τους πια τι σημαίνει Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πόσα ανάλογα έχουν να πουν οι οικοδόμοι, οι τσαγκαράδες, οι μεταλλεργάτες κ.ο.κ;

Οι θέσεις του ΚΚΕ ακουμπάνε στη λαϊκή εμπειρία, ακουμπάνε συνειδήσεις. Κι αυτό δεν περιμένουμε να το δούμε στις δημοσκοπήσεις, καταγράφεται στις γειτονιές και προπαντός στους χώρους δουλειάς. Ποιος δεν αναγνωρίζει την αλήθεια στη θέση ότι «η Ελλάδα σήμερα (...) έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για το εξωτερικό εμπόριο»;

Τέτοιου είδους θέσεις έχουν και διά ταύτα: Μια συνολική πρόταση για τη λαϊκή οικονομία, που βεβαίως απαιτεί και τη λαϊκή εξουσία για να την επιβάλει.

Ε, αυτό και μόνο φτάνει για να ενωθούν οι «Ευρωπαίοι» σ' αυτό που τους ενώνει. Την υποστήριξη της Ευρώπης των μονοπωλίων. Στην οποία είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν μύρια όσα προβλήματα διαχείρισης, αρκεί να παραμείνει Ευρώπη των μονοπωλίων.

Ερχεται από κοντά και η συνολική καπιταλιστική κρίση να δέσει τη μαρέγκα. Σου λένε οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του συστήματος: Με την κρίση θα ξεμπερδέψουμε κάπως, τι θα γίνει, όμως, με το πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης που έχει προκύψει;

Ε, περιμένεις, λοιπόν, εσύ να σ' αφήσουνε να αναπτύξεις τη δράση σου, και μάλιστα έτσι που βάζεις ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών σου; Λες: Οργανώνουμε το κίνημα έτσι που να αντιμετωπίσει την κρίση με σκοπό να χάσει το κεφάλαιο, να κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Καταθέτεις πρόταση, που ξεκινά να απαντά στις ανάγκες των καθημερινών διεκδικήσεων και φτάνει να δίνει συνολική διέξοδο έξω από το σημερινό σύστημα. Και θες να σ' αφήσει ο κάθε «Πάγκαλος» να κάνεις το χατίρι του λαού ;

Οι αστοί και τα κόμματά τους δεν ξεχνάνε. Καλά θα κάνεις και συ, όχι μόνο να μη ξεχνάς, αλλά και να παίρνεις όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να γίνει ικανή η εργατική τάξη - με μπροστάρη το Κόμμα της - να κάνει την αναγκαία ζημιά, αυτήν που θα λυτρώσει όλους αυτούς που σήμερα μπορεί και να ψηφίζουνε ακόμα το δυνάστη τους, αλλά πάντα - ιστορικά έχει αποδειχτεί - προσμένουνε απ' το Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, να μπει μπροστά, να δείξει το δρόμο και να 'χει τη δύναμη να τον υπερασπιστεί.

Ασχετο: Ποιο ήταν το χαρακτηριστικό του σεισμού που έριξε στο πένθος τη γειτονική χώρα; Το ίδιο που είχε βυθίσει και τη δική μας. Επεσαν κατά κύριο λόγο κτίρια του '70, δηλαδή σχετικά καινούρια για την ηλικία του μπετόν, νέα σίγουρα ως προς τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Ο Εγκέλαδος ήταν πάντα εκεί σ' αυτήν τη περιοχή. Αυτό που καθόρισε τη ζημιά ήταν το κυνήγι του κέρδους.

Εχει δίκιο ο Τσίπρας στο παζάρι του, δεν είναι «αντι-ΕΕ» το κόμμα του. Το βεβαιώνει και ο εκ των «αριστερών» του Χρ. Παπαδόπουλος, και ο εκ των «δεξιών» του Δ. Παπαδημούλης με άρθρα και συνεντεύξεις. Απλά, ανάλογα με το ακροατήριο, ο καθένας λέει τα δικά του κι όλοι μαζί βεβαιώνουν την αστική τάξη πως δεν έχει να φοβάται τίποτα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ

«ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ»: «Είναι η σοβούσα παγκόσμια οικονομική κρίση η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα (...) αν οι μεγάλες Μεταρρυθμίσεις δεν είναι στα μέτρα των σημερινών ηγεσιών τουλάχιστον ας εφαρμόζουμε τις υποχρεωτικές ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία τη αιτήσει μας ενταχθήκαμε και με τη θέλησή μας παραμένομε» (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).

ΤΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΟΛΠΟ: «Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διηγούνταν με χιούμορ πως τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ "ένας δικός του" δέχθηκε τηλεφώνημα "συμβούλου" νέου υπουργού, ο οποίος τον ρώτησε με θράσος "ρε συ, εκείνη την κομπίνα με τις επιδοτήσεις πώς τη στήνουνε;"» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΧΡΗΣΙΜΗ ΛΥΣΗ: «Οσα λέει εσχάτως ο Πάγκαλος για το ΚΚΕ αποτελούν την τέλεια λύση. Δεν εμπλέκεται απευθείας η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα προκαλείται μεγάλη ενόχληση στην ηγεσία του ΚΚΕ (...) στον Πάγκαλο δεν έχει ανατεθεί κανένας ρόλος, αλλά έχει το ελεύθερο» (ο Γ. ΚΑΡ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΘΕΣΗ: «Το σωστό είναι να κριθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (...) σε όλα εκείνα τα στρατηγικά και τα άμεσα (ευρωομόλογα και αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού) που συνιστούν ένα άμεσο πολιτικό σχέδιο στην Ευρώπη στον αντίποδα των πολιτικών των νεοφιλεύθερων» (ο Χρ. Παπαδόπουλος του ΣΥΝ / ΑΥΓΗ).

ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ: «Ο αριστερός ευρωπαϊσμος του ΣΥΝ είναι γερά "κλειδωμένος" σε όλες τις συνεδριακές μας αποφάσεις (...) οι διαδικασίες στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούν σε ένα μίνιμουμ κοινό πλαίσιο για μια αριστερή αντινεοφιλεύθερη παρέμβαση» (ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΝ / ΤΑ ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανάσα 12 δισ. ευρώ σε τράπεζες και αγορά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αίνιγμα ο ναυαγός υπουργός

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Ελλάδα και ΗΠΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Θα μιλήσει και θα παραιτηθεί ο Αρ. Παυλίδης;

Η ΧΩΡΑ: Τέλη, τέλος

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ψάχνουν αμερικάνικες υπηρεσίες

ΕΘΝΟΣ: ΣΕΡΙΦΗΣ των ΗΠΑ ο Ερντογάν

ΤΑ ΝΕΑ: Το μεγάλο παζάρι Καραμανλή... Παυλίδη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπαξίσι Ομπάμα στην Αγκυρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ ντους απο Ομπάμα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι επτά ημέρες που αλλάζουν τον κόσμο

Η ΑΥΓΗ: Τζόγος με σκάνδαλα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΝΑ ΜΗ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ρημαγμένοι

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Κομπίνα 180 εκατ. ευρώ για κρατικές λιμουζίνες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πορεία σε άγονη γραμμή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οσο αυξάνονται τα κέρδη

«Την ώρα που οι δείκτες των χρηματιστηρίων ανέβαιναν, οι δείκτες των απολύσεων και της ανεργίας πετούσαν κι αυτοί στα ύψη. Οι ΗΠΑ ανακοίνωναν την απώλεια άλλων 742.000 θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα. Η Ισπανία παραδεχόταν επισήμως ότι το ποσοστό της ανεργίας έφτανε στο 15,5% (το υψηλότερο στην Ευρώπη) και η Βρετανία προειδοποιούσε για νέες απολύσεις, καθώς δύο επιχειρήσεις, η γιγάντια ασφαλιστική Νόργουιτς Γιούνιον και η αεροναυπηγική βιομηχανία Μπομπαρντίερ, έβγαζαν στον δρόμο άλλους 2.500 εργαζομένους. Τι είδους σύστημα είναι όμως αυτό που, όσο περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, τόσο περισσότερο τρίβουν τα χέρια τους οι χρηματιστές για τα προσδοκώμενα κέρδη; (...) Ενα σύστημα απάνθρωπο (...) Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (...) δήλωνε στην εφημερίδα "Γκάρντιαν": "Η ταχύτητα με την οποία αλλάζει η κατάσταση είναι τρομακτική. Αυτό που άρχισε ως χρηματοπιστωτική κρίση έχει γίνει μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Φοβάμαι για το χειρότερο: μια γενικευμένη πολιτική κρίση με ολοένα και πιο έντονη κοινωνική αναταραχή, εξασθενημένες κυβερνήσεις και οργισμένους λαούς που έχουν πια χάσει κάθε εμπιστοσύνη στους ηγέτες τους και στο μέλλον τους» (από τη στήλη «Δρόμοι» του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).

τόσο δυστυχούν οι ...καπιταλιστές

«Στην Edmiston ανέθεσε ο πρώην μάνατζερ της Vodafon και νυν εφοπλιστής Γιώργος Κορωνιάς να πουλήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα yacht που έπλευσε στις ελληνικές θάλασσες, το "Tatiana per sempre" (Τατιάνα για πάντα) (...) Το σκάφος είναι 44 μέτρων (...) μπορεί να αναπτύσσει ανώτατη ταχύτητα 31 κόμβων ενώ διαθέτει πέντε καμπίνες για τον ιδιοκτήτη και τους επιβάτες και έχει πλήρωμα 7 με 8 άτομα (...) Σύμφωνα με τις φήμες ο Γ. Κορωνιάς ζητούσε 19,5 εκατομμύρια» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ