ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ
Σχολείο και πανεπιστήμιο υποταγμένα στην αγορά

Το πρόγραμμα του κόμματός του για την Παιδεία επανέλαβε προχτές ο Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία επανέλαβε προχτές ο Γιώργος Παπανδρέου, στο φόρουμ «Μιλάμε για την Παιδεία», που διοργάνωσε ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε τους άξονες της πρότασης του κόμματός του για την Παιδεία, δηλώνοντας με κάθε φράση την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην ολοκληρωτική πρόσδεση της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ετσι μίλησε για το «αυτόνομο» Λύκειο και Πανεπιστήμιο, τα οποία είναι απόλυτα εξαρτημένα από την αγορά, καθώς από τη χρηματοδότηση των ιδιωτών εξαρτάται η βιωσιμότητά τους. Ακόμα, επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «εθνικό απολυτήριο» με βάση το οποίο θα γίνεται η επιλογή των φοιτητών από κάθε Πανεπιστήμιο, αλλά για να φτάσει εκεί ο μαθητής θα πρέπει να ξεπεράσει ακόμα περισσότερα φίλτρα...

«Η επένδυση στην Παιδεία είναι επένδυση στην έξοδο από την κρίση. Γιατί το σχέδιό μας για την Παιδεία είναι οργανικό και αναπόσπαστο μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της χώρας μας», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας ότι η Παιδεία στον καπιταλισμό είναι μοχλός για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οταν το ΠΑΣΟΚ - όπως και η ΕΕ - μιλούν για επενδύσεις στην Παιδεία, εννοούν άμεση και αποτελεσματική προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς, εννοούν ότι θα χρηματοδοτηθούν εκείνες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση εκείνου του εργατικού δυναμικού που απαιτεί το κεφάλαιο, μπροστά και στην οικονομική κρίση: Καταρτισμένο με ελάχιστες πρακτικές δεξιότητες, ακόμα πιο ευέλικτο και φτηνό, με πολύ λιγότερα δικαιώματα, διαπαιδαγωγημένο να σκύβει το κεφάλι για να πληρώσει την κρίση του κεφαλαίου...

Γι' αυτό και βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η διά βίου μάθηση μέχρι τα «βαθιά γεράματα» - όπως επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου - καθώς με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι κυνηγούν διαρκώς μια νέα επανακατάρτιση για να παραμένουν «ανταγωνιστικοί» και να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά... Στο ίδιο πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το ΠΑΣΟΚ στην Τεχνική Παιδεία, προτείνοντας ένα «γυάλισμα της βιτρίνας της» ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να σπρώχνονται βίαια προς μια χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευση...

Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τη στόχευση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «δημόσια Παιδεία δε σημαίνει αυτονόητη αντιδιαστολή με την ιδιωτική. Σημαίνει και τη διαφορά ανάμεσα στο δημόσιο και στο κρατικό ή αν θέλετε κρατικίστικο σχολείο».

Κατά τα άλλα, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διαθέσει 5% για την Παιδεία και ένα δισ. ευρώ επιπλέον για την Παιδεία στον πρώτο προϋπολογισμό, καθώς και 2% στην έρευνα, τονίζοντας ότι «θα απαιτήσουμε την ισχυρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» στην έρευνα. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ μπορεί σήμερα να έχει ως σύνθημα «δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους», αλλά στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ήταν κυβέρνηση, απέδειξε το πρόσωπό του με την εφαρμογή της πολιτικής του: Γιγάντωση της παραπαιδείας, εφαρμογή αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, πτυχία χωρίς αντίκρυσμα...

Σε μια προσπάθεια να δοθεί η νότα της «συμμετοχής των εκπαιδευτικών φορέων», στο φόρουμ μίλησαν οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, ΠΟΣΔΕΠ) που άπαντες ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ...

ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ
Καταγράφει ανισότητες στην πρόσβαση...

...για να στηρίξει την αντιδραστική πρόταση για διαφοροποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής

Το ότι οι ανισότητες στην εκπαίδευση καταγράφονται και στα ποσοστά των αποφοίτων λυκείου που πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση επιβεβαιώνει η έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε χτες. Ο διευθυντής του ΚΑΝΕΠ, Ν. Μουζέλης, έκανε λόγο χαρακτηριστικά για κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες που χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο, όμως απέναντι σ' αυτή την κατάσταση το ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ προτείνει τη διαφοροποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής ανά νομό και περιφέρεια, μια πρόταση που αποδεδειγμένα, όπου έχει εφαρμοστεί (σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο), όξυνε τις ταξικές ανισότητες, στο όνομα αρχικά της άμβλυνσής τους...

Η θέση του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ είναι να διοχετευτούν υποτίθεται περισσότερα κονδύλια (και να σχεδιαστούν τοπικές εκπαιδευτικές πολιτικές) στις περιοχές που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά πρόσβασης. Αυτό όμως δε συμβαδίζει με την αρχή της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ (στην οποία φυσικά δεν αντιδρά η ΓΣΕΕ), που συνδέει τη χρηματοδότηση με την αξιολόγηση, πριμοδοτώντας τους «καλούς» να γίνουν καλύτεροι και αφήνοντας τους «μέτριους» και «κακούς» απλώς να φυτοζωούν... Εξάλλου, είναι και ανιστόρητη και ουτοπική η άποψη που λέει ότι στο πλαίσιο μιας ταξικής κοινωνίας, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

Από την ανάγνωση των στοιχείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ, στις περιοχές με υψηλό δείκτη πρόσβασης κατατάσσονται: Βόρεια προάστια της Αθήνας (Β' Διεύθυνση ΔΕ Αθήνας), Χίος, Καρδίτσα, Α' Διεύθυνση ΔΕ Θεσσαλονίκης, Λάρισα, Αρκαδία, Σέρρες, Ανατολική Αττική, Τρίκαλα, Ιωάννινα κ.ά. Στις περιοχές με χαμηλό δείκτη πρόσβασης κατατάσσονται: Ροδόπη, Ξάνθη, Κέρκυρα, Σάμος, Ευρυτανία, Χαλκιδική, Κυκλάδες, Δυτική Αττική, Φλώρινα, Γρεβενά, Λευκάδα κ.ά. Η γενική εκτίμηση της έρευνας είναι ότι χαμηλό δείκτη πρόσβασης εμφανίζουν περιοχές με χαμηλούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, παρέα με περιοχές που εμφανίζουν υψηλό ΑΕΠ που βασίζεται κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη. Αντίστοιχα, υψηλό δείκτη πρόσβασης εμφανίζουν περιοχές με αυξημένο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο, παρέα με καθαρά αγροτικές περιοχές.

Ακόμα, από τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ φαίνεται πως από το 2004 έως και το 2008 ο απόλυτος αριθμός των αποφοίτων λυκείου που περνούν τελικά στην ανώτατη εκπαίδευση μειώθηκε κατά 12.000 περίπου (το 2004 είχε περάσει το 76,3% των αποφοίτων, ενώ το 2008 πέρασε το 62,4%).

Για την κατηγορία, δε, των αποφοίτων που δεν εισάγεται στα ΑΕΙ αλλά συνεχίζει στην εκπαίδευση, η έρευνα κάνει μια εκτίμηση των ετήσιων δαπανών που θα χρειαστεί να καταβάλουν είτε ως κόστος σπουδών σε ΙΕΚ, πανεπιστήμια του εξωτερικού κ.ά., είτε ως κόστος φρονιστηρίων και προετοιμασίας για να ξαναδώσουν εξετάσεις. Το ΚΑΝΕΠ εκτιμά ότι θα αναγκαστούν να δαπανήσουν περίπου 132 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που επιμερίζεται ανά άτομο σε 7.250 ευρώ το χρόνο.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Πολιτικό μνημόσυνο για την Ειρήνη Σιόντη

Το περιοδικό «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», με τους συνεργάτες του, διοργανώνει πολιτικό μνημόσυνο της Ειρήνης Σιόντη, μέλους της Συντακτικής του Επιτροπής, υπεύθυνης ομάδας νηπιαγωγών του ΚΜΕ και συνδικαλίστριας της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του περιοδικού (Τροίας 36, Αθήνα).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιδραστικές θέσεις για εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία

Τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που συμβάλλει στην προσπάθεια της ΝΔ να αναπροσαρμόσει την Παιδεία στις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Τα παραπάνω τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την προχτεσινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, στο σχόλιο υπογραμμίζεται: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παρουσιάσει ως νέα την παλιά αντιδραστική πρότασή του για το "εθνικό απολυτήριο", η οποία είχε ξεσηκώσει ενάντιά της μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις όταν την περίοδο '97-'98 το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση επιχείρησε να υλοποιήσει.

Είναι μια πρόταση που διαμορφώνει εκείνο το σχολείο και το Λύκειο που έχουν κύρια αποστολή τον αποκλεισμό από τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει σήμερα το σύνθημα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Ας εξηγήσει: Γιατί στην 8ετία της διακυβέρνησής του συνέχισαν να αδειάζουν οι τσέπες της λαϊκής οικογένειας για να σπουδάζει τα παιδιά της; Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μόνο μεγάλες ευθύνες γιατί ως κυβέρνηση έχει συμβάλει στη μετατροπή της εκπαίδευσης σε ένα ακριβό και υποβαθμισμένο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια. Εχει ευθύνες και γιατί από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβάλλει με τις θέσεις και την πολιτική του στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να αναπροσαρμόσει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και συνολικά την εκπαίδευση στις ανάγκες της πλουτοκρατίας, στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Η εργατική - λαϊκή οικογένεια, οι εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, ένα δρόμο έχουν: Να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική. Καμία επιχειρηματική δράση στην παιδεία. Ενιαίο δωδεκάχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας, λαϊκής οικονομίας».

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας, διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Ειδικής Αγωγής (Σύλλογος Γονέων του ΤΕΕ, Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, Ενωση Γονέων Αγ. Παρασκευής και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων), με πρώτο στόχο: Να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με λυμένα τα προβλήματα των μεταφορών και της ουσιαστικής στελέχωσης των ειδικών σχολείων με ειδικό προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ