ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Το έγκλημα και η υποκρισία συνεχίζονται

Επίσκεψη της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής στην περιοχή

«Το έγκλημα διαρκείας στον Ασωπό συνεχίζεται». Αυτό σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης της Διακομματικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στα Οινόφυτα και τον Ασωπό. Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από τη δικομματική υποκρισία από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η οποία στηλιτεύτηκε και από τους κατοίκους της περιοχής, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους επισκέψεις έχουν ξαναγίνει και το μόνο που έμεινε ήταν μια ...φωτογραφία!

Επί 30 χρόνια, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τους μεγαλοβιομήχανους επέτρεπαν στην ουσία τη ρίψη των επικίνδυνων αποβλήτων στον Ασωπό, μολύνοντας τα νερά και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν οι εστίες μόλυνσης του ποταμού! Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Ευάγγελος Μπαλτάς, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε πως το νερό στην επιφάνεια του ποταμού είναι καθαρό, αν και παραδέχτηκε ότι εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο σε γεωτρήσεις. Ο Σπ. Κουβέλης από το ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν έχει βρει τις εστίες μόλυνσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν είχε πάρει κανένα μέτρο προστασίας, αν και το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από επιστημονικές έρευνες από το 1999. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Θανάσης Παντελόγλου «το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ποτάμι. Το θέμα Ασωπός είναι ευρύτερο και όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά, αντιθέτως, δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και δύο χρόνια».

Ενοχοι οι βιομήχανοι με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Ο Ασωπός έχει καταστραφεί απ' τα επικίνδυνα απόβλητα των βιομηχανιών. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι δηλητηριασμένος. Δηλητήριο στα τρόφιμα, δηλητήριο και στους κατοίκους. Ενοχοι είναι οι βιομήχανοι, με τις πλάτες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν εφαρμόζουν ούτε καν το νόμο για την επεξεργασία των επικίνδυνων βιομηχανικών λυμάτων που μολύνουν τα πάντα. Συνυπεύθυνη όμως είναι και η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε με δηλώσεις της η Δ. Μανωλάκου.

Και συνέχισε: «Για το ΚΚΕ περιβαλλοντική πολιτική σημαίνει σύγκρουση με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που για το κέρδος καταστρέφουν το περιβάλλον και δημιουργούν κινδύνους στη δημόσια υγεία. Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν μέτρα που προβλέπουν οι νόμοι για τα βιομηχανικά λύματα, να δημιουργηθεί απ' το κράτος διυλιστήριο που να εξασφαλίζει στους κατοίκους της περιοχής καθαρό και πόσιμο νερό που αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».

ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Γέμισε νεκρά ψάρια από τη μόλυνση

Ευθύνες για την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταλογίζει η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, που προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας

Σε ...Ασωπό ποταμό κινδυνεύει να μετατραπεί και ο Μαλιακός Κόλπος από την ανεξέλεγκτη ρύπανση που προκαλεί η ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να έχει γεμίσει η επιφάνειά του από χιλιάδες νεκρά ψάρια. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους ψαράδες και όλους τους κατοίκους της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν λόγο για δημιουργία του προβλήματος από φερτές ύλες από το Σπερχειό. Ο λόγος είναι προφανής: Να μην επεκταθούν οι έλεγχοι σε μια σειρά από βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα επί χρόνια γύρω από το Μαλιακό Κόλπο, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Τα νεκρά ψάρια - τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ - είναι μέρος του προβλήματος, που είναι σημαντικά μεγαλύτερο και ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Υπάρχει πολλά χρόνια και εξελίσσεται συνεχώς αυξανόμενο. Τα νεκρά ψάρια το έφεραν απλά στην επικαιρότητα. Εδειξαν τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το πρόβλημα και υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσων μέτρων με συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα.

Για μας η προστασία του Μαλιακού Κόλπου και των οικοσυστημάτων του είναι λαϊκό πρόβλημα που σχετίζεται με τη ζωή της περιοχής. Εχει ταξική βάση και προεκτάσεις, αφού σχετίζεται με τον έλεγχο της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στην περιοχή και με τη διάθεση κονδυλίων που θα καλύψουν τα αναγκαία έργα υποδομής και το μόνιμο τακτικό επιστημονικό έλεγχο των παραμέτρων του οικοσυστήματος. Από την άποψη αυτή, καταλογίζουμε τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτή τη λογική θεωρούμε υποκριτική τη στάση και του ΣΥΝ, που διαπιστώνει - περιγράφει το πρόβλημα και καλλιεργεί αυταπάτες για τη λύση του στο πλαίσιο της διαχείρισης της σημερινής κατάστασης, συγκαλύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα του».

Το ΚΚΕ προτείνει και απαιτεί:

1. Αμεσο έλεγχο της δραστηριότητας των ρυπογόνων παραγωγικών μονάδων της περιοχής και πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησής τους. Επιβολή των αναγκαίων μέτρων σ΄ αυτές για την αποτροπή της ρύπανσης.

2. Εργα υποδομής σ' ολόκληρη την παράκτιο περιοχή (σωστά οργανωμένα λιμάνια και αγκυροβόλια, αλιευτικά καταφύγια και ορθολογική οργάνωση των ιχθυοτροφείων).

3. Αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειό, που θα περιορίσουν σημαντικά τις φερτές ύλες στον κόλπο και υποδομές που δε θα επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη ροή των χειμάρρων στο Μαλιακό.

4. Μόνιμος σταθμός επιστημονικής παρακολούθησης των οικολογικών παραμέτρων σ' ολόκληρη την περιοχή και αυστηρή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη γύρω περιοχή.

5. Μόνιμη συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Εύβοιας, που έχει και αυτή ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Πρέπει να κατανοείται - καταλήγει η ανακοίνωση - πως με τους αγώνες του λαού μπορεί να περιοριστεί η ρύπανση του Μαλιακού. Θα παύσει, όμως, να υπάρχει όταν η παραγωγική διαδικασία θα σέβεται το περιβάλλον. Οταν, δηλαδή, επικρατήσει ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Θα δικαστούν ξανά - πλέον για κακούργημα - ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ Ν. Γαλιδάκης και το μέλος του ΔΣ της εταιρείας Ι. Ρέγκας, καθώς η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Σανιδάς κατά της απαλλακτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Τα δύο πρώην στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ κατηγορούνται για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία μαζί με άλλους 21 συναδέλφους τους. Ωστόσο, απηλλάγησαν λόγω παραγραφής, ενώ για κάποιους άλλους είχε εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι και οι δύο που είχαν την ευθύνη διαχείρισης των χρημάτων για το Εθνικό Κτηματολόγιο την περίοδο 1997-2001 κακώς αντιμετώπισαν αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος αλλά εναντίον τους πρέπει να ισχύσει το άρθρο 256 του Ποινικού Κώδικα και να δικαστούν για κακούργημα, γιατί διασπάθισαν χρήματα με σκοπό να ωφελήσουν τους αναδόχους του έργου, που είχε ως συνέπεια να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι, από τις 12.00 το μεσημέρι, με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί για το λαϊκό κίνημα

Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια από την πλειοψηφία των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να διαμορφώσουν κλίμα τέτοιο, που τα κατασταλτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, να τα αποδέχεται η κοινή γνώμη με ...ανακούφιση. Και αυτή η προσπάθεια γίνεται όχι μόνο με αφορμή την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που τοποθετούν διάφορες τέτοιου τύπου ομάδες που αυτοαποκαλούνται «αντεξουσιαστικές», αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αδικημάτων «του κοινού ποινικού δικαίου»...

Η δημιουργία τέτοιων αντανακλαστικών στην κοινωνία είναι επικίνδυνη. Πολύ περισσότερο που έτσι προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η δράση των κατασταλτικών μηχανισμών, τα νέα μέτρα που παίρνονται για ακόμα μεγαλύτερη ένταση της αστυνομοκρατίας και που στοχεύουν στο χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος, είναι προς όφελος των εργαζομένων και πως και οι ίδιοι πρέπει να τα χειροκροτούν και να νιώθουν ασφάλεια, όταν κυκλοφορούν και βλέπουν παντού γύρω τους αστυνομικούς. Ούτε λίγο ούτε πολύ επιδιώκουν να ζητά ο κόσμος να παίρνονται τέτοια μέτρα.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Στα σχέδιά τους είναι να δημιουργήσουν μηχανισμούς, στις γειτονιές, από πολίτες που θα συνεργάζονται με την αστυνομία. Που θα παίζουν το ρόλο των χαφιέδων και θα δίνουν άμεσα λόγο στις δυνάμεις της «τάξης και της ασφάλειας». Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα εμφανίστηκε στον Τύπο η πρόταση ανώτατου δικαστικού, του Β. Φλωρίδη αντεισαγγελέα Εφετών, για «ανάπτυξη τοπικής υπευθυνότητας με την ενεργή συμμετοχή (εμπλοκή) των πολιτών μέσω των επιτροπών πολιτών και των ομάδων γειτονιάς. Τόσο σε επίπεδο κοινωνικής πρόληψης όσο και σε επίπεδο υποβοήθησης της καταστολής». Και σε άλλο σημείο του κειμένου γράφει: «Η δημιουργία ταχύτατου και αποτελεσματικού δικτύου πολιτών για την άμεση ενημέρωση των αρχών για έγκλημα που θα υποβοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές (φωτογραφίες, βιντεοσκοπήσεις, μέσα τέλεσης) αλλά και η με χωρίς προσωπικό κίνδυνο και χρήση όπλων, ασφαλείς συλλήψεις δραστών είναι μερικά μέτρα προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης της καταστολής».

Είναι προφανές ότι στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας, οι μηχανισμοί καταστολής του αστικού κράτους ξετυλίγουν το κουβάρι ενός άκρως επικίνδυνου σχεδιασμού σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τη συχνότητα που ο αστικός Τύπος προαναγγέλλει επιθέσεις και χτυπήματα, καλλιεργώντας ένα κλίμα τρομοϋστερίας και φόβου. Το οργανωμένο, περιφρουρημένο λαϊκό Κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση να μην περάσουν οι σχεδιασμοί του αστικού κράτους.

Πολιτικό μνημόσυνο

Πολιτικό μνημόσυνο του συντρόφου μας ΜΑΡΚΟΥ ΓΛΑΡΟΥ, διοργανώνει, αύριο Πέμπτη 9 Απρίλη στις 10 το πρωί, στον τόπο του ατυχήματος η ΚΟ Φούρνων Ικαρίας.

Καταγγελία για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς

Ενας 20χρονος ομογενής καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Ο 20χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο», κατηγορείται ότι δε σταμάτησε για τροχονομικό έλεγχο και συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον χτυπάνε ακόμη και όταν του πέρασαν χειροπέδες, ενώ με εμφανή τα τραύματα στο πρόσωπο του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο αυτόφωρο για παράβαση του ΚΟΚ. Η εκδίκαση της υπόθεσης του τελικά αναβλήθηκε, καθώς ο νεαρός ανέφερε ότι ζαλίζεται και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τη διενέργεια επείγουσας ΕΔΕ για τη διαλεύκανση της καταγγελίας διέταξε χτες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ